Φρούτα: Πέντε super καλοκαιρινές επιλογές

Καλοκαίρι = φρούτα. Για την ακρίβεια, ορισμένα φρούτα ενδείκνυνται περισσότερο για τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως λόγω των πλούσιων θρεπτικών - και δροσιστικών- τους συστατικών. Ποιά είναι αυτά και τι προσφέρουν στον οργανισμό μας;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πριν λίγο καιρό σας προτείναμε τις πολύχρωμες φρουτοσαλάτες του καλοκαιριού, για να δροσιστείτε και να εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τώρα, ήρθε ο καιρός να μάθετε για τα πέντε πιο εξωτικά, δροσερά και λαχταριστά φρούτα που κάνουν... θραύση το καλοκαίρι. Θα τα βρείτε εύκολα σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές και η ετοιμασία τους είναι εύκολη και γρήγορη. Καταναλώνονται απαραιτήτως παγωμένα, κατά προτίμηση αμέσως μετά το κόψιμό τους. Αποτελούν την ιδανική εναλλακτική για δίαιτες χαμηλές σε θερμίδες, μιας και ικανοποιούν πλήρως την όρεξή μας για γλυκά, χωρίς να μας επιβαρύνουν με περιττές ποσότητες ζάχαρης και συντηρητικών. Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, περιορίζοντας έτσι το αίσθημα της πείνας. Αρκετά όμως με τα λόγια, ας δούμε τα πιο... hot φρούτα αυτού του καλοκαιριού.

Βατόμουρα

Κοντινά ξαδερφάκια της φράουλας, τα βατόμουρα όσο...μικρά και αν φαίνονται, άλλο τόσο θαυματουργά είναι! Σύμφωνα με έρευνες μάλιστα στα βατόμουρα βρίσκονται ουσίες που μπορούν να αναστείλουν την εμφάνιση καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, η δράση των βατόμουρων συνίσταται στη μείωση του αντιοξειδωτικού στρες, που προκαλεί βλάβες στο DNA, αλλά και στην αύξηση του ενζύμου GSTpi, που αποτοξινώνει τα καρκινογόνα συστατικά. Επίσης, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν ήπια "αντιβιοτική" δράση, κυρίως χάρη στην μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C που περιέχουν καθώς και σε άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες. Έχουν επίσης, μεγάλες ποσότητες Ποτάσσιου, Βιταμίνης Κ, λουτεϊνης και φυτικών ινών, που μας κρατάνε χορτασμένους και βοηθούν στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η βιταμίνη Κ, τέλος, έχει συνδέσει το όνομά της με την προστασία απέναντι στον καρκίνο του προστάτη.

Καρπούζι

Το φρούτο που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με το όλο νόημα του καλοκαιριού. Ο "βασιλιάς" των διακοπών. Πλούσιο χρώμα, δροσερή γεύση, μπολικο νερό και πολλοί συνδυασμοί ως προς την κατανάλωσή του. Μαζί με το πεπόνι αποτελούν τα νούμερο ένα αντίδοτα ενάντια στην αποπνικτική ζέστη. Είτε μόνο του, είτε συνοδευόμενο από λευκό τυρί αποτελεί ένα χορταστικό σνακ αλλά και ένα ελαφρύ βραδινό. Το καρπούζι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C, βητα-καροτίνη αλλά και βιοτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου. Συνάμα, αποτελεί πλούσια πηγή citrolline, ενός αμινοξέος, το οποίο μπορεί να μεταβολιστεί σε αργινίνη, βασικό αμινοξύ για τον άνθρωπο, καθώς αποτελεί το αζωτούχο υπόστρωμα που χρησιμοποιείται στη σύνθεση του νιτρικού οξειδίου, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο στις καρδιαγγειακές και ανοσολογικές λειτουργίες. Είναι επίσης, πλούσιο σε λυκοπένιο, μια ουσία με έντονη αντικαρκινική δράση. Τέλος, η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό (κοντά στο 92%) θα σας κρατήσει ενυδατωμένους για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παπάγια

Ακόμα ένα εξωτικό και θρεπτικό καλοκαιρινό φρούτο, η παπάγια μπορεί να συνδυαστεί έξοχα με γιαούρτι ή ακόμα και με πράσινες σαλάτες. Η παπάγια περιέχει ένζυμα, κυρίως παπαϊνη, η οποία ονομάζεται και "φυτική πεψίνη", λόγω της ικανότητάς της να διασπά τις πρωτεϊνες. Φυσικό και ασφαλές βοηθητικό της πέψης. Συχνά άριστο υποκατάστατο των αντιόξινων φαρμάκων, χωρις τις παρενέργειές τους. Ανακουφίζει από τον βήχα και το άσθμα (ιδανική για γρίπη) και λέγεται πως "καθαρίζει" το συκώτι και τον σπλήνα. Ο χυμός της έχει αντιθρομβωτική δράση, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ευεργετική για άτομα που υποφέρουν απο θρομβώσεις αγγείων. Αποτελεί μια άριστη πηγή βιταμινών Α και Ε, οι οποίες συνεισφέρουν στην πρόληψη καρδιακών επεισοδίων. Τέλος, έχει έντονη λιποδιαλυτική δράση. Τι άλλο θέλετε για να την ενσωματώσετε στην καλοκαιρινή σας διατροφή;

Ανανάς

Βγάλτε τον από την... πίτσα και βάλτε τον στην καλοκαιρινή σας διατροφή το συντομότερο! Το πιο δυνατό του θρεπτικό πλεονέκτημα είναι το Μαγκάνιο, ένας αξιόλογος ρυθμιστής ενζύμων και αντί οξειδωτικό που βοηθάει στην άυξηση των επιπέδων βιοτίνης, θυαμίνης και ασκορβικού οξέως στο σώμα. Επίσης βοηθάει τον οργανισμό να συνθέσει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που χρειάζεται, ενώ συνεισφέρει θετικά και στην λειτουργία του θυρεοειδή. Μεταξύ άλλων περιέχει σεβαστές ποσότητες βιταμίνης C, B1 και φυτικών ινών. Όλα αυτά δρουν συνδυαστικά στην θωράκιση του οργανισμού μας, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας. Τέλος, ο ανανάς είναι ιδιαίτερα γνωστός και... αγαπητός για τις λιποτροπικές του ιδιότητες. Σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και έντονη άσκηση, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στις λιποδιαλυτικές λειτουργίες του οργανισμού. Καταναλώστε τον κατά προτίμηση "φρέσκο" και όχι σε κομπόστα ή χυμό. 

Ακτινίδιο

Επίσης απαραίτητο φρούτο για το καλοκαίρι, κυρίως για τους άντρες, μιας και σύμφωνα με έρευνες μας προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη. Τα ακτινίδια περιέχουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες Βιταμίνης C ακόμα και από τα πορτοκάλια και έχουν επίσης μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Η ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων.Επίσης ,απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.Τέλος,συντελεί στη βελτίωση της όρασης,εξαιτίας του αντιοξειδωτικού ρουτείνη που περιέχει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v