Οργανικά τρόφιμα: Εξίσου υγιεινά με τα μη (;)

Μικρές έως ασήμαντες είναι οι διαφορές των οργανικών από τα συμβατικά τρόφιμα, όσον αφορά στην θρεπτική-υγιεινή τους αξία, υποστηρίζουν σε νέα έρευνα οι επιστήμονες, αλλάζοντας τα δεδομένα στις διατροφικές μας επιλογές.
Οργανικά τρόφιμα: Εξίσου υγιεινά με τα μη (;)
Ότι τα οργανικά τρόφιμα δεν έχουν κανένα παραπάνω θρεπτικό ή υγιεινό πλεονέκτημα από τα κανονικά τρόφιμα έρχεται, προς έκπληξή μας, να μας ενημερώσει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες από τα διεθνή μέσα.

Ερευνητές από το London School of Hygiene & Tropical Medicine ανέφεραν πως οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα τα οργανικά τρόφιμα επειδή έχουν θεωρητικά περισσότερα πλεονεκτήματα για την υγεία, έχοντας έτσι δημιουργήσει μία παγκόσμια οργανική αγορά, η οποία το 2007 έφτασε σε αξία τα 48 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μία συστηματική μελέτη 162 επιστημονικών εντύπων που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 50 χρόνια στα επιστημονικά μέσα, ωστόσο, έδειξε πως ανάμεσα στα δύο δεν υπάρχει σημαντική διαφορά. «Ένας μικρός αριθμός διαφορών θρεπτικού περιεχομένου φάνηκε να υπάρχει ανάμεσα στα οργανικά και τα συμβατικά τρόφιμα, ο οποίος δεν δείχνει να έχει καμία σχέση με την δημόσια υγεία», είπε ο Alan Dangour, ένας από τους συγγραφείς της εν λόγω έρευνας.

«Η μελέτη που διεξάγαμε δείχνει ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει την επιλογή οργανικών προϊόντων έναντι των συμβατικών με κριτήριο την διατροφική υπεροχή».

Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Κρατική Υπηρεσία Πρότυπων Τροφίμων της βρετανικής κυβέρνησης, δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition.

Οι πωλήσεις των οργανικών τροφίμων έχουν πέσει σε κάποιες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τους καταναλωτές στην μείωση των εξόδων τους.

Ο Σύνδεσμος Αγροκαλλιεργειών ανέφερε ότι τον Απρίλιο η αύξηση στις πωλήσεις των οργανικών προϊόντων στη Μεγ. Βρετανία έπεσε κατά 1,7% σε σχέση με το 2008, πολύ κάτω από το μέσο ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης του 26% της τελευταίας δεκαετίας, ως αποτέλεσμα της ύφεσης της ζήτησης στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Ε.Μ.
Πηγή:
Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v