Fast Food: Πώς να γλιτώνουμε trash θερμίδες

Άτιμο fast food. Βρίσκει πάντα νέους τρόπους να μας χαλάσει την δίαιτα. Και το χειρότερο; Είναι τόσο ελκυστικό που μας κάνει να υποκύπτουμε στον πειρασμό ξανά και ξανά. Πόσες θερμίδες έχει το κάθε light μενού του ελληνικού fast food; Ένα θερμιδικό crash test στα υγιεινά των… «ανθυγιεινών».
Fast Food: Πώς να γλιτώνουμε trash θερμίδες
Του Νικόλα Γεωργιακώδη

Cheeseburgers, σάντουιτς, πίτσες, σουβλάκια… Ο κατάλογος των fast food δεν έχει τέλος, όπως επίσης και οι θερμίδες που αναλογούν σε κάθε γεύμα. Ας το πάρουμε χαμπάρι, όσο και αν προσπαθήσουμε, όσο και αν το παλέψουμε, η ευκολία, η οικονομία και η γεύση ενός γεύματος από έξω πάντα θα κερδίζει. Πανηγυρικά. Οι ατελείωτες ώρες στο γραφείο, το καθημερινό τρέξιμο και ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας αφήνει ελάχιστο χρόνο για σπιτικό φαγητό. Η επιλογή για κάτι «στο χέρι» ή «πακέτο» μοιάζει ως η μόνη λύση και δυστυχώς δεν πρόκειται και για την πιο υγιεινή. Η μήπως μπορεί να γίνει; Μην απελπίζεστε, μπορεί το καλοκαίρι να πλησιάζει και τα εκνευριστικά κιλά να μην λένε να φύγουν, αλλά τρόπος για να περιορίσετε τις περιττές θερμίδες των fast food υπάρχει. Πως; Διαβάστε παρακάτω.

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες εταιρείες… «ταχυφαγείων» ανανέωσαν τα μενού τους προσθέτοντας light επιλογές γευμάτων και μπόλικα σαλατικά. Οι εναλλακτικές που έχουμε είναι αρκετές και μπορούν να συνδυάσουν γεύση και σχετικά χαμηλές θερμίδες, αρκεί φυσικά να ξέρουμε πώς να κάνουμε τις σωστές επιλογές. Οπουδήποτε και αν πάτε, ό,τι είδος φαγητού και αν διαλέξετε έχετε στο νου σας τα εξής:

Fast Food

* Προσοχή στα μενού. Αποφύγετε ό,τι περιέχει τις λέξεις super, jumbo, maxi κτλ. Το ξέρετε πολύ καλά ότι τα «μεγάλα» μενού είναι συνήθως διπλάσια από τα κανονικά, εκτοξεύοντας τον αριθμό των θερμίδων στα ύψη. Προτιμήστε σαλατικά από τα salad bars ή έτοιμες φρέσκιες σαλάτες.

* Πίνετε πολύ νερό μαζί με το φαγητό. Εκτός του ότι θα σας χορτάσει κάπως είναι σαφέστατα προτιμότερο από τα κάθε λογής αναψυκτικά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και μπορούν να αυξήσουν τις θερμίδες του γεύματός σας κατά 425!

* «Διαχωρίστε» το φαγητό. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα διάφορα dressings που συνοδεύουν τις σαλάτες (μαγιονέζες, τυριά, sour creams κτλ.) και πείτε στο ταμείο να σας τις βάλουν ξεχωριστά ή καθόλου. Έτσι θα έχετε μεγαλύτερο έλεγχο στις ποσότητες που καταναλώνετε. Χωρίς να ντρέπεστε πείτε τους πως θέλετε την μερίδα σας με ή χωρίς σως, με λάδι και ξύδι.

* Το μέγεθος μετράει. Και δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις οι μερίδες είναι υπερβολικά μεγάλες. Ένα μέσο γεύμα σε fast food μπορεί να σας δώσει μέχρι και 1000 θερμίδες, οπότε διαλέξτε το μικρότερο δυνατό μέγεθος, προτιμήστε τα λαχανικά για συνοδευτικό αντί για πατάτες και αν εν πάση περιπτώσει θέλετε οπωσδήποτε πατάτες, πάρτε το μικρό μέγεθος.

Στην πράξη: Στα McDonalds οι καλύτερες επιλογές είναι το απλό Hamburger (250 kcal., 8 γρ. λίπος, 33γρ. υδατάνθρακες), το McVeggie (με τυρί) (410 kcal, 12γρ. λίπος, 50γρ υδατάνθρακες, βγάζοντας το τυρί γλιτώνετε 50 θερμίδες), η Ceasar’s με τραγανό κοτόπουλο (520 kcal, 20γρ. λίπος, 30γρ. υδατάνθρακες, αφαιρώντας την σως γλιτώνετε 55 θερμίδες, αφαιρώντας τα κρουτόν γλιτώνετε ακόμα 65 θερμίδες) και η Ceasar’s με ψητό κοτόπουλο (310 kcal, 11γρ. λίπος και 21γρ. υδατάνθρακες). Αν θέλετε οπωσδήποτε πατάτες τηγανητές, τότε προτιμήστε τις Deluxe ΧΩΡΙΣ sour cream (315 kcal αντί 340 που έχουν οι κανονικές). Αν θέλετε σάλτσα προτιμήστε την BBQ (45 kcal, 0 γρ. λίπος, 10 γρ. υδατ.). Αν από τα επιδόρπια το μήλο σας ακούγεται υπερβολικό (60 kcal, 0 λίπος, 14γρ. υδατάνθρακες), τότε μπορείτε να πάρετε γιαούρτι με φρούτα. Είναι το ίδιο γευστικό και δροσερό με ένα παγωτό και είναι πολύ χαμηλότερο σε θερμίδες (165 kcal, 3 γρ. λίπος και 30γρ. υδατάνθρακες). Το Mc Flurry έχει 355 θερμίδες.

Στα Goody’s επιλέξτε Premier Παραδοσιακό (621.9 kcal /30.4 γρ. λίπος, αφαιρώντας τη σως, γλιτώνουμε 130.8 θερμίδες κ 13.7 γραμμάρια λιπαρά), Χωριάτικο με κοτόπουλο χωρίς την μαγιονέζα (359 kcal, 6 γρ. λίπος και 52 γρ. υδατ.), Ναπολιτάνα χωρίς τυρί (450 θερμίδες, 8 γραμμάρια λίπους) και Ceasar’s χωρίς τα κρουτόν και την vinaigrette (320 kcal, 23 γρ. λίπος, 10γρ. υδατ.)

Στα Kfc επιλέξτε Τραγανά φιλέτα (668 kcal, 32 γρ. λίπος, 60γρ. υδατάνθρακες. Χωρίς τις πατάτες περίπου 500 θερμίδες), Zinger Burger (440 kcal, 18.5 γρ. λίπος, 44γρ. υδατ.), Mediterraneo Twister (520 kcal, 23 γρ. λίπος, 53 γρ. υδατάνθρακες), σαλάτα Coleslaw (219 kcal, 20 γρ. λίπος, 8 γρ. υδατ.), Πράσινη σαλάτα (285 kcal, 28.5 γρ. λίπος, 4.4 γρ. υδατ., χωρίς το ντρέσσινγκ γλιτώνετε περίπου 160 θερμίδες). Για συνοδευτικό αντί για πατάτες μπορείτε να επιλέξετε  πουρέ (207 kcal, 5.5 γρ. λίπος, 35 γρ. υδατ.). Αν τώρα θέλετε πατάτες προτιμήστε και εδώ τις deluxe. (371 kcal, 21 γρ. λίπος, 40γρ. υδατ.)

Pizza

Αγαπημένο φαγητό των Ιταλών και όχι μόνο, αποτελεί την πιο συνηθισμένη επιλογή για κάθε αφορμή: πάρτι, ταινία, ποδόσφαιρο, μπάσκετ κτλ. Ο τρόπος με τον οποίο την καταναλώνουμε όμως μόνο καλό δεν μας κάνει. Υπερβολικά χοντρή ζύμη και ένα σωρό κρεατικά την μετατρέπουν σε μία πραγματική «βόμβα θερμίδων», που απέχει πολύ από την παραδοσιακή ιταλική συνταγή. Εξ'ορισμού η πίτσα είναι αρκετά παχυντική, αλλά αν την παραγγείλουμε σωστά, μπορούμε να επωφεληθούμε από τα θρεπτικά συστατικά που έχει να μας προσφέρει και να περιορίσουμε τις περιττές θερμίδες. Προτιμήστε την λεπτη ζύμη (thin) από την αφράτη (pan). Εκτός του ότι δεν θα σας φουσκώσει με περίσσιους υδατάνθρακες, για κάποιον περίεργο λόγο φαίνεται να μην έχει τόσο βούτυρο όσο η αφράτη, που είναι στην κυριολεξία... βουτηγμένη σε αυτό. Το ιδανικότερο θα ήταν να παραγγείλετε μια απλή πίτσα με ποικιλία λαχανικών. Αν τώρα θέλετε να βάλετε και κάτι σε κρέας μην υπερβείτε το ένα είδος. Π.χ πίτσα με λαχανικά και πεπερόνι ή πίτσα με λαχανικά και bacon. Ο συνδυασμός δύο κρεατικών θα εκτοξεύσει τις θερμίδες και τα λιπαρά τις πίτσας στα ύψη.

Στην πράξη: Στην Pizza Hut ένα κομμάτι Μαργαρίτα με Thin n' Crispy ζύμη δίνει 190 θερμίδες, ένα κομμάτι Vegetarian δίνει 135 θερμίδες με 5 γραμμάρια λίπους, ένα κομμάτι Cheese Lovers (χωρίς τα έξτρα υλικά) δίνει περίπου 150 θερμίδες και 7 γρ. λίπους, η Tomato n' Pesto δινει 180 θερμίδες/ κομμάτι και η Green n' Grilled 196 θερμίδες/ κομμάτι. Για ορεκτικά προτιμήστε τα chiken wings (30 θερμ./ κομμάτι) αντι για το σπέσιαλ σκορδόψωμο (60 θερμ./κομμάτι). Από γλυκά το Choco Delight δίνει 156θερμ/κομμάτι και το Cinammon Touch 181θερμ./κομμάτι. Στην Domino's 1 κομμάτι Garden Classic δίνει περίπου 140 θερμίδες/ κομμάτι. Στην Roma Pizza η Ham Classic (174 θερμ/κομμ.), η Ελληνική (179θερμ./κομμ.) και η Vegeterian (163 θερμ./κομμ.) αποτελούν τις ιδανικότερες επιλογές, φυσικά με λεπτή ζύμη. Η Pizza Fan πάλι, σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε ζύμη πολύσπορη ή σικάλεως σε όλες τις πίτσες και τα calzone της. Προτιμήστε τις.

Σουβλάκι

The famoys greek souvlaki. Σίγουρα famous, σίγουρα ελληνικό, υγιείνο όμως; Η απάντηση εξαρτάται εξ'ολοκλήρου από τον τρόπο κατασκευής του. Από το αν η πίτα θα είναι λαδωμένη, αν θα είναι από καλαμάκι ή γύρο χοιρινό ή κοτόπουλο, αν θα έχει πατάτες και σως κτλ. Τα υλικά και ο τρόπος παρασκευής διαφέρουν από σουβλατζίδικο σε σουβλατζίδικο. Ορισμένα προσθέτουν γενναίες ποσότητες λίπους στο χοιρινό καλαμάκι ακόμα και στο κοτόπουλο και ψήνουν σε άφθονο λάδι τις πίτες. Άλλες έχουν πιο "στεγνές" λύσεις, ψήνοντας τις πίτες στα κάρβουνα και έχοντας πιο "καθαρό" κρέας. Οι θερμίδες σε ένα σουβλάκι μπορούν να ξεκινήσουν από 300 και να φτάσουν ακόμα και τις 700!

Στην πράξη: Αν θέλετε να περιορίσετε τις θερμίδες του αγαπημένου εδέσματος αποφύγετε τον γύρο (κυρίως τον χοιρινό). Προτιμήστε καλαμάκι (καλύτερα κοτόπουλο) και ζητήστε να σας ψήσουν τις πίτες στα κάρβουνα. Αν σκοπεύετε να πάρετε 2 σουβλάκια με πίτα (το πιο πιθανό), καλύτερα επιλέξτε την μερίδα. Συνήθως την σερβίρουν με αρκετά λαχανικά τα οποία θα σας χορτάσουν. Μπορείτε να αντικαταστήσετε την κέτσαπ, την μαγιονέζα ή το τζατζίκι, με μουστάρδα ή μία κουταλιά γιαούρτι, γλιτώνοντας περίπου 100 θερμίδες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v