Ελληνικό πρωινό από το… Kerasma

Μετά το άκρως επιτυχημένο 4ο Διεθνές Συνέδριο Kerasma δεν θα μπορούσαμε παρά να "κλέψουμε" τις προτάσεις γιατρών και ειδικών για ένα άκρως υγιεινό και απόλυτα ελληνικό πρωινό που εφόσον καθιερώσετε μπορεί να σας φτιάξει τη μέρα.
Με μεγάλη επιτυχία έκλεισαν οι εργασίες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Kerasma και Partenariat Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων, Οίνων και Ποτών που διοργάνωσε ο ΟΠΕ στην Αθήνα πριν μερικές ημέρες. Στόχοι του συνεδρίου ήταν η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών, η ενημέρωση των ξένων για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη διατροφική αξία των τροφίμων και κρασιών της χώρας μας, καθώς επίσης και η επίδειξη διαφορετικών δυνατοτήτων χρήσης των προϊόντων. Στόχοι που επιτεύχθηκαν και με το παραπάνω.

Ιδιαίτερης σημασίας στα workshops που έλαβαν χώρα στα πλαίσια του Συνεδρίου ήταν η πρόταση για το ελληνικό πρωινό, το οποίο παρουσιάσθηκε στους ξένους, με ειδική αναφορά στην διατροφική του αξία, από την καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής κυρία Αντωνία Τριχοπούλου. Μεταξύ άλλων το ελληνικό πρωινό περιείχε ξινόγαλο και κατσικίσιο γάλα, γλυκά του κουταλιού και ελληνικούς κηρούς καρπούς, σούπα τραχανά με γάλα αρωματισμένη με λάδι, λυχναράκια, μυτζηθροπιτάκια, πραλίνα με ταχίνι και άλλες ιδιαίτερες γεύσεις της Ελλάδας. Τι καλύτερο για να αρχίσει κανείς τη μέρα του;

Με σκοπό να μοιραστούμε μαζί σας αυτές τις υπέροχες ιδέες για ένα απολαυστικό, υγιεινό και απόλυτα ελληνικό πρωινό, «κλέψαμε» το μενού που προτάθηκε στο Συνέδριο Kerasma και σας το παρουσιάζουμε. Δεν θα ξέρετε τι να πρωτοετοιμάσετε αύριο το πρωί…

Τι θα πιούμε;
Φρέσκους χυμούς πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ.
Φρέσκο πλήρες και αποβουτυρωμένο γάλα.
Βουτυρόγαλα και γάλα κατσίκας.
Ελληνικά αφεψήματα: Τσάι του βουνού, δίκταμο (που φυτρώνει κατά κόρον στην Κρήτη), ελληνικό φασκόμηλο.
Ελληνικό καφέ, καφέ φίλτρου, εσπρέσο ή καπουτσίνο

Και… τι θα φάμε;
Γιαούρτια από προβατίσιο και αγελαδίσιο γάλα
Μέλια από θυμάρι και άνθη
Γλυκά του κουταλιού από κυδώνι και βύσσινο
Καρύδια, αμύγδαλα, ξανθές και μαύρες σταφίδες, φρέσκα φρούτα
Κομπόστες από ροδάκινο, αχλάδι, βερίκοκο και δαμάσκηνο
Μαρμελάδες και Βούτυρο

Και από τυριά;
Καπνιστό μετσοβόνε, κασέρι, λαδοτύρι Μυτιλήνης, κεφαλογραβιέρα Δωδώνης, κατίκι Δομοκού, ανθότυρο Κρήτης, φέτα.

Αλλαντικά;
Καπνιστό χοιρινό μπούτι, καπνιστή γαλοπούλα, ελληνικό σαλάμι αέρος, χοιρινή ωμοπλάτη.

Και τι άλλο;
Ελιές, πάστα ελιάς
Παξιμάδια
Λευκό ψωμί, ψωμί με ελιές, ψωμί ολικής άλεσης, πολύσπορο ψωμί
Σούπα τραχανά με γάλα και αρωματισμένος με ελαιόλαδο
Καγιανάς: Αυγά χτυπημένα με ντομάτα και φέτα
Αυγά μάτια με ελαιόλαδο και ξύδι
Ομελέτα σφακιανή με χωριάτικα λουκάνικα, πιπεριές, λούντζα, ντομάτα, κρεμμύδι και μανιτάρια
Τηγανίτες σφακιανές με μέλι και τυρί
Ψητές ντομάτες σε ελαιόλαδο
Κέικ και μάφιν με ελαιόλαδο
Μουστοκούλουρα, σμυρναίικα μπισκότα, κουλουράκια κανέλας
Τυροπιτάκια
Μπουγάτσα
Χαλβάς
Λουκούμι
Κρέμα πραλίνας με ταχίνι και μέλι
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v