Κορμί έτοιμο για... παραλία!

Μην ανησυχείτε αν η χειμερινή σας δίαιτα δεν απέφερε τα μέγιστα. Ανακαλύψαμε τις 10 καλύτερες συμβουλές από τους ειδικούς, που θα σας χαρίσουν τα εντυπωσιακότερα αποτελέσματα λίγο πριν την παραλία.
Πριν καν το καταλάβουμε η -τρομακτική για πολλούς- «εποχή του μαγιό» κατέφθασε και όσοι από εμάς δεν κατάφεραν τους περασμένους μήνες να μείνουν πιστοί στις αυστηρές δίαιτες και τις συστηματικές ασκήσεις που στόχευαν σε ένα καλύτερο κορμί… πανικοβαλλόμαστε!

Δεν χρειάζεται. Θαύματα τελευταίας στιγμής φυσικά δεν γίνονται, αλλά και ο χρόνος μας μέχρι να εμφανιστούμε στην παραλία δεν έχει ακόμα τελειώσει. Ρωτήσαμε τους ειδικούς τι προλαβαίνουμε να κάνουμε και οι απαντήσεις τους ήταν άκρως ενθαρρυντικές. Καταλήξαμε έτσι σε δέκα συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να χάσουμε άμεσα κάποια περιττά κιλά, αρκεί αυτή τη φορά πραγματικά να προσπαθήσουμε.

Πρωινό: Απαραιτήτως. Ξεκινάμε τη μέρα με ένα θρεπτικό αλλά όχι βαρύ πρωινό. Επιλέγουμε μόνο δημητριακά ολικής άλεσης με ημι-αποβουτυρωμένο γάλα και ένα φρούτο. Αυτό το δροσερό, γευστικό γεύμα θα μας δώσει ενέργεια για πολλές ώρες μέσα στη μέρα, τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι που θα ακολουθήσει το επόμενο γεύμα μας.

Μεσημεριανό: Όταν θα έρθει η ώρα του κυρίως γεύματος, είτε αυτό είναι το μεσημέρι ή αργά το απόγευμα, προσέχουμε την ποιότητα και την ποσότητα. Επιλέγουμε δηλαδή μόνο πρωτεΐνες και λαχανικά, γιατί μας χορταίνουν περισσότερο από τους υδατάνθρακες, ενώ είναι και νοστιμότερα. Παράλληλα, βοηθούν στο να διατηρείται καλύτερα ο μυϊκός ιστός και έτσι να καίγεται ευκολότερα το λίπος. Τρώμε λοιπόν: Άπαχο κρέας, ψάρια, γιαούρτι χωρίς λιπαρά, τυρί με χαμηλά λιπαρά και προσθέτουμε αν θέλουμε περισσότερη γεύση στις σαλάτες μας ξηρούς καρπούς και όσπρια.

Ως προς την ποσότητα τώρα, είτε στο σπίτι ή σε κάποιο εστιατόριο, τρώμε «παιδικά γεύματα». Και μην ντραπείτε να το ζητήσετε αν είστε έξω. Έχει γίνει πλέον συνήθεια και οι σερβιτόροι έχουν μάθει να μη σε «στραβοκοιτάζουν» όταν το παραγγέλνεις. Αν πάλι είστε σπίτι, τοποθετήστε τη μερίδα σας σε μικρότερο πιάτο, ώστε να μοιάζει μεγαλύτερη αλλά στην πραγματικότητα να είναι μικρότερη. Αν το μυαλό σας χορτάσει, θα χορτάσει μαζί και το στομάχι σας.

Υγρά: Λόγω της υπερβολικής ζέστης, ο οργανισμός μας χάνει αυτόν τον καιρό πολλά υγρά αλλά και σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Αυτό μας αποδυναμώνει και μας δημιουργεί την ανάγκη να πιούμε κάτι δροσιστικό, γλυκό, απολαυστικό. Εδώ σταματάμε. Δεν πίνουμε τίποτα που να περιέχει ζάχαρη: Όχι αναψυκτικά, όχι αλκοολούχα, όχι παγωμένους καφέδες που τελειώνουν σε –τσίνο, όχι γρανίτες και χυμούς με πρόσθετη ζάχαρη. Επιλέγουμε: Άφθονο παγωμένο νερό, ανθρακούχα νερά με γεύσεις, παγωμένο τσάι που εμείς έχουμε ετοιμάσει, με λίγες σταγόνες από φρέσκα φρούτα για γεύση και άρωμα, φρέσκους χυμούς.

Βραδινό: Ο μεγαλύτερος εχθρός της -καλοκαιρινής ιδιαίτερα- δίαιτας. Γιατί τα βράδια, ακόμα και τις καθημερινές, όλο και κάπου θα πάμε, όλο και κάτι θα «τσιμπήσουμε». Και ειδικά αν αυτό το κάτι είναι σουβλάκι ή βρώμικο στη Μαβίλη… το χάσαμε το παιχνίδι. Αλλά και μπροστά στην τηλεόραση, βλέποντας π.χ. Euro, πόσες φορές δεν παραγγέλνουμε πίτσα ή άλλα αντίστοιχα fast foods. Αυτή τη στιγμή, το μόνο που επιτρέπεται για βραδινό ή ένα γεύμα με λίγες θερμίδες, όπως π.χ. μερικά κουλουράκια διαίτης, μία σαλάτα ή -στην καλύτερη περίπτωση- ένα παγωτό light.

Ενδιάμεσα γεύματα: Αν και όλοι οι διαιτολόγοι είναι κάθετοι στο ότι τα ενδιάμεσα γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας είναι απαραίτητα, και σε γενικές γραμμές έχουν δίκιο, δεν υπάρχει καλύτερη συμβουλή από το να τρώμε όταν πραγματικά πεινάμε. Και, κακά τα ψέματα, το καλοκαίρι δεν πεινάμε και τόσο πολύ. Ωστόσο, ικανοποιούμε την πείνα μας στα ενδιάμεσα γεύματά μας με ένα καφέ χωρίς κρέμα γάλακτος ή σαντιγί και με μία κουταλιά μαύρη ζάχαρη. Αφαιρούμε από το τοστ μας (το οποίο αποτελείται από μαύρο ψωμί, γαλοπούλα και τυρί με χαμηλά λιπαρά) τη μαγιονέζα, και την αντικαθιστούμε αν θέλουμε με μουστάρδα ή λαχανικά. Ακόμα καλύτερα, όταν πεινάμε μέσα στη μέρα, τρώμε φρούτα.

Η γιατρός - ερευνήτρια σε θέματα παχυσαρκίας Rebecca Reeves λέει «οι μελέτες έχουν δείξει πως τα άτομα που τρώνε 4-5 μικρά γεύματα τη μέρα, είναι περισσότερο ικανά να ελέγξουν την πείνα τους αλλά και το βάρος τους.» Προτείνει, λοιπόν, να καταφεύγουμε σε 4 μικρά γεύματα μέσα στη μέρα και να ολοκληρώνουμε με το δείπνο μας, κατά τις 7 με 8 το βράδυ.

Γλυκά: Αχ αυτά τα γλυκά! Και ποιος μπορεί να αντισταθεί το καλοκαίρι σε ένα απολαυστικό παγωτό, με σαντιγί, τρούφα και σιρόπι σοκολάτας; Αν θέλετε να χάσετε άμεσα κιλά μπορείτε. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν θα ξαναφάτε γλυκό, απλά θα περιοριστείτε για λίγο σε παγωτά από φρούτα που είναι χαμηλά σε λιπαρά ή σε ένα-δύο κομματάκια μαύρη σοκολάτα (ακόμα καλύτερα, αυτήν με το 70% κακάο). Εναλλακτικά, φρούτα και πάλι φρούτα.

Υγιεινά τρόφιμα: Ένας ακόμα μεγάλος εχθρός της δίαιτας είναι οι τακτικές επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ. Ειδικά αυτές, στις οποίες ξεκινάμε για απορρυπαντικό και καταλήγουμε με κάθε καινούργιο πατατάκι, σοκολάτα και αναψυκτικό που έχει κυκλοφορήσει. Προσπαθήστε, λοιπόν, να προμηθεύσετε τα ντουλάπια της κουζίνας σας με γρήγορα και υγιεινά γεύματα και σνακς που θα σας αποτρέψουν να… παραγγείλετε σουβλάκια, όταν νιώσετε μια λιγούρα. Κάποια από αυτά είναι: Κατεψυγμένα λαχανικά, ζυμαρικά ολικής άλεσης, μαύρο ρύζι, τυρί με χαμηλά λιπαρά, κονσέρβες με καλαμπόκι, αρακά, φασόλια ή ντοματάκια, προμαγειρεμένο στήθος κοτόπουλο, αραβικές πίτες ολικής άλεσης και σακούλες με φρέσκες, πράσινες σαλάτες (θα τις βρείτε στα βιολογικά είδη).

Εν κινήσει: Προσπαθήστε να κινήστε όσο περισσότερο γίνεται. Ενώ βλέπετε τηλεόραση ή μαγειρεύετε ή απλώνετε ρούχα. Προμηθευτείτε ένα βηματόμετρο. Πρόκειται για ένα όργανο που μετράει πόσα βήματα κάνουμε κάθε μέρα, και έχει αποδειχθεί ότι όσοι το φορούν συνεχώς πάνω τους, έχουν ένα επιπλέον κίνητρο και αυξάνουν το περπάτημα και τα βήματά τους, μειώνοντας παράλληλα το βάρος τους. Στο e-gadgets.gr βρήκαμε το βηματόμετρο και καταμετρητή σφυγμών της φωτογραφίας, που κοστίζει μόνο 15,50 ευρώ.

Ακόμα μπορείτε να ανεβαίνετε στην πολυκατοικία και στη δουλειά από τις σκάλες, καθώς και να αγοράσετε ένα ποδήλατο, το οποίο έχει γίνει πολύ της μόδας, για τα ψώνια σας στο σούπερ μάρκετ ή το φούρνο.

Ο στόχος: Ποιος είναι ο στόχος σας; Να χωρέσετε στο υπέροχο λευκό φόρεμα; Να αποκτήσετε αυτό το απίθανο, σούπερ μικρό ή κολλητό μαγιό; Έχετε συνεχώς πάνω σας μία φωτογραφία του «στόχου» σας η οποία θα σας δίνει κίνητρο αλλά και θα σας βοηθάει να συγκρατήστε κάθε φορά που είστε έτοιμοι να υποπέσετε στον πειρασμό. Όταν θα έχετε πλέον χάσει τα κιλά που θέλετε, θα επιβραβεύσετε τον εαυτό σας με τον καλύτερο τρόπο, νιώθοντας όμορφα μέσα… στον «στόχο» σας.

Καλός ύπνος: Από τους βασικότερους συμμάχους μας όταν προσπαθούμε να αδυνατίσουμε, είναι ο καλός ύπνος. Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, έρευνες έχουν δείξει πως όταν κοιμόμαστε όσο έχουμε ανάγκη προσφέρουμε στο σώμα μας τη δυνατότητα να ελέγχει καλύτερα τις «ορμόνες της πείνας», να έχει δηλαδή λιγότερη ανάγκη από φαγητό. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με τις παραπάνω στρατηγικές και θα χάσετε βάρος και θα κοιμάστε ήσυχοι!

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v