"Καλοκαιρινές" τροφές για επιθυμητό βάρος

Ανακαλύψτε ποιες τροφές και ποιοι συνδυασμοί γευμάτων θα σας βοηθήσουν να διατηρηθείτε στο επιθυμητό σωματικό βάρος το καλοκαίρι, και συνδυάστε τις υγιεινές γεύσεις με τις (λελογισμένες) "αμαρτίες"...
Διακοπές, νησάκια και αναρίθμητα ταβερνάκια με γνήσια ελληνική κουζίνα…

Ανοίγουμε τον κατάλογο και οι πειρασμοί ξεπετάγονται μπροστά στα μάτια μας -ο ένας πιο δελεαστικός από τον άλλον. Όσοι πιστεύουν ότι διακοπές σημαινει λουκούλλεια γεύματα και λίτρα αλκοόλ μπορούν να σταμάτήσουν τώρα την ανάγνωση. Οι υπόλοιποι, θα ανακαλύψουν τον τρόπο ώστε οι διατροφικές ανάγκες του καλοκαιριού να αποτελέσουν και πραγματικά γευστικές προτάσεις.

Οι δίαιτες της χειμερινής σεζόν είναι πλέον πίσω μας. Άλλωστε, και οι διατροφικές μας ανάγκες διαφοροποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, αλλά και του διαφορετικού τρόπου ζωής και δραστηριοτήτων μας. Η διαρκής έκθεση του οργανισμού μας σε υψηλές θερμοκρασίες αναπόφευκτα προκαλεί την απώλεια μεγάλων ποσοτήτων ιδρώτα, άρα η συνεχής πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη.

Σε γενικές γραμμές τα τρόφιμα που ενδείκνυνται για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και χαμηλή σε λιπαρά και φυσικά αυτά που είναι εύπεπτα. Στο διαιτολόγιό μας, λοιπόν, πρέπει να περιλαμβάνονται πολλά φρούτα και λαχανικά, κατά προτίμηση αυτά που παράγονται περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Καλό είναι να αποφεύγονται τρόφιμα όπως τα μαγειρευτά, τα κοκκινιστά και τα τηγανητά και αυτό γιατί ο οργανισμός επιβαρύνεται με τη διαδικασία της πέψης, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα δυσπεψίας, υπνηλίας, δυσφορίας, αυξημένης εφίδρωσης κλπ. Ωφέλιμο, επίσης, είναι να αποφεύγεται και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και καφέ, γιατί προκαλούν αυξημένη διουρητική δράση και εντείνουν την αφυδάτωση του οργανισμού.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να οργανώσουμε το διαιτολόγιό μας στις διακοπές και να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω δυσάρεστα αισθήματα; Το μυστικό είναι να εφαρμόσουμε μία διατροφή που θα μπορούμε να ακολουθήσουμε εύκολα, όπου κι αν βρισκόμαστε, χωρίς ταυτόχρονα να παρεκκλίνουμε ιδιαίτερα από το συνηθισμένο πρόγραμμά μας.

Βασικό, λοιπόν, πάντα είναι να ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα καλό πρωινό. Αυτό μπορεί να αποτελείται από χυμό φρούτων, φρουτοσαλάτα, δημητριακά ολικής άλεσης με άπαχο γάλα ή μία φέτα ψωμί σικάλεως με μία φέτα βραστής γαλοπούλας και άπαχο τυρί, ή με φυτικό βούτυρο και μέλι. Αντί για καφέ είναι προτιμότερο να πιούμε ένα κρύο τσάι. Μπορούμε να εναλλάσσουμε το πρωινό μας καθημερινά.

Ενώ θα είμαστε στην παραλία και θα θέλουμε να… τσιμπήσουμε κάτι, καλό είναι να προτιμήσουμε ένα χυμό, ένα τοστ ή ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και φρούτα, αντί για τον παραδοσιακό φραπέ, τη γρανίτα και τα πατατάκια. Ας θυμόμαστε ότι πρέπει να νιώθουμε ανάλαφροι για να μπορούμε να κολυμπήσουμε και να παίξουμε ρακέτες με άνεση και ζωντάνια.

Και ενώ το μεσημεράκι πλησιάζει και οι μυρωδιές από το κοντινό ταβερνάκι πάνω στο κύμα μας «σουβλίζουν» τη μύτη… πρέπει να συγκρατηθούμε! Σκοπός, όπως είπαμε είναι να απολαύσουμε τη θάλασσα, τον ήλιο, τα παιχνίδια και τις βόλτες. Ας διατηρήσουμε το μεσημεριανό μας λιτό: Μία χωριάτικη σαλάτα ή ένας κρητικός ντάκος με ντομάτα και μοτσαρέλα είναι ιδανικά για μεσημεριανά γεύματα, ενώ αν πεινάμε πολύ μπορούμε να επιλέξουμε ένα wrap με αραβική πίτα και ψητά λαχανικά, ή έστω μία κρύα σαλάτα με ζυμαρικά.

Το απόγευμα όλοι αποζητάμε ένα δροσερό παγωτό ή έναν παγωμένο καφέ. Δεν χρειάζεται να βασανίζουμε τον εαυτό μας: Ένα παγωτό light, μία γρανίτα, ένα φρούτο ή έστω ένας καφές με λίγο γάλα και μαύρη ζάχαρη, μπορούν να καταλαγιάσουν προσωρινά την πείνα μας μέχρι τη βραδινή μας έξοδο και το «επίσημο» γεύμα της ημέρας. Η ώρα αυτή είναι ιδανική για χαλάρωση, κάτι που δύσκολα θα καταφέρουμε αν είμαστε φουσκωμένοι από ένα πλούσιο παγωτό με σαντιγές και κερασάκια.

Βραδάκι… Χαμηλά φώτα, δροσερό θαλασσινό αεράκι, στρωμένα τραπεζάκια που μας περιμένουν υπομονετικά. Καθόμαστε και μαγευόμαστε από τις μυρωδιές στα γύρω τραπέζια: γαρίδες, χταποδάκι… Το καλό με τα καλοκαιρινά φαγητά είναι ότι μπορούν εύκολα να μαγειρευτούν και ελαφριά. Ένα ψητό φρέσκο ψάρι, για παράδειγμα, συνοδευόμενο από μία σαλάτα με βραστά λαχανικά είναι ό,τι καλύτερο για το βραδινό μας γεύμα.

Κάποια βράδια, ωστόσο, δικαιούμαστε να το ρίξουμε λίγο έξω και να αφήσουμε τον εαυτό μας να γευτεί γνήσια ελληνικά εδέσματα. Τόσο θαλασσινά, όσο και λαδερά (μπάμιες, γεμιστά, ντολμάδες) με λίγη φέτα και απαραίτητα δροσερό λευκό κρασάκι! Όσο για το ποτό μας στο bar, το καλύτερο θα είναι να συνεχίσουμε με κρασί, αλλά αν προτιμάμε και ένα fruit punch είναι μέσα στα θεμιτά όρια.

Ακολουθώντας, λοιπόν, αυτή τη διατροφή στις διακοπές μας θα έχουμε τελικά επιτύχει δύο στόχους: Και θα αποφύγουμε προβλήματα φουσκώματος και δυσπεψίας που τόσο μας δυσχεραίνουν στη μετακίνηση, και θα επιστρέψουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς χωρίς να έχουμε πάρει καθόλου βάρος. Το αντίθετο μάλιστα. Θα φαινόμαστε πιο λεπτοί γιατί θα είμαστε πιο σφιχτοί και πιο μαυρισμένοι! Έτσι ακριβώς όπως επιθυμούμε!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v