Η διαδικασία γήρανσης μπορεί να είναι αναστρέψιμη

Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν ποντίκια να… ξανανιώσουν, και να κερδίσουν επιπλέον χρόνο ζωής, με μια γενετική τεχνική. Βρε, λες;
Η διαδικασία γήρανσης μπορεί να είναι αναστρέψιμη
Να γυρίσουν πίσω τον χρόνο και να μειώσουν τα σημάδια της γήρανσης σε ποντίκια κατάφεραν αμερικανοί επιστήμονες, χρησιμοποιώντας τη γενετική τεχνική που λέγεται «μερικός συστηματικός κυτταρικός αναπρογραμματισμός». Η ζωή, μάλιστα, των ποντικιών παρατάθηκε με αυτό τον τρόπο κατά 30% (18 έως 24 εβδομάδες), κάτι που θα ισοδυναμούσε με δεκαετίες στην περίπτωση των ανθρώπων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Cell, ερευνητές του Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών Salk στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Αναπτυξιακής Βιολογίας Χουάν Κάρλος Ιζπιζούα Μπελμόντε, αρχικά τροποποίησαν γενετικά τα ποντίκια ώστε να φέρουν μια μετάλλαξη που οδηγεί σε πρόωρη γήρανση, ανάλογη με τη σπάνια γενετική πάθηση προγηρία στους ανθρώπους. Ο αναπρογραμματισμός των κυττάρων που ακολούθησε, έκανε τα τρωκτικά να ξανανιώσουν.

Ο πλήρης κυτταρικός αναπρογραμματισμός μετατρέπει τα εξειδικευμένα ενήλικα κύτταρα, όπως αυτά του δέρματος, σε αρχέγονα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Οι αμερικανοί ερευνητές προχώρησαν σε έναν ευρέος φάσματος (συστημικό) αλλά μόνο μερικό αναπρογραμματισμό.

Ο μερικός αναπρογραμματισμός μείωσε τις συσσωρευμένες βλάβες στο DNA πολλών διαφορετικών κυττάρων του σώματος. Με αυτό τον τρόπο, αρκετά όργανα όπως το δέρμα, η σπλήνα, οι νεφροί και το στομάχι διαπιστώθηκε στο μικροσκόπιο ότι εμφάνισαν βελτίωση και αντιστροφή της γήρανσης. Ταυτόχρονα, και το καρδιαγγειακό σύστημα εμφάνισε ενδείξεις αντιγήρανσης και καλύτερης λειτουργίας.

Είναι η πρώτη φορά που ο κυτταρικός αναπρογραμματισμός παρατείνει τη διάρκεια της ζωής σε ένα υγιές ζωντανό ζώο. Προηγούμενες προσπάθειες είχαν προκαλέσει ανάπτυξη εκτεταμένου καρκίνου ή τον άμεσο θάνατο των πειραματόζωων. Όμως, αυτή τη φορά αποφεύχθηκε τελείως ο καρκίνος και ο πρόωρος θάνατος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τέτοιες πειραματικές θεραπείες ενδέχεται να χρειαστούν έως και δέκα χρόνια, ωσότου δοκιμαστούν κλινικά σε ανθρώπους. Προηγούμενες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τις συχνότερες χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, καρκίνους, νευροεκφυλιστικές νόσους) είναι απλώς τα γηρατειά. Αν αυτά «θεραπευθούν», τότε πολλές ασθένειες θα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανισθούν.

Πηγή: in.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v