Η δύσκολη παιδική ηλικία υπεύθυνη για πρόωρη γήρανση

Τα παιδικά τραύματα πιθανότατα επιταχύνουν την διαδικασία της γήρανσης των κυττάρων μας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η δύσκολη παιδική ηλικία υπεύθυνη για πρόωρη γήρανση
Τα παιδικά τραύματα μπορούν να προκαλέσουν επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης στους ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Biological Psychiatry. Οι επιστήμονες που τη δημοσίευσαν υποστηρίζουν ότι ίσως βρήκαν κάποια σύνδεση ανάμεσα στη γήρανση των κυττάρων και τις τραυματικές εμπειρίες ή τις αγχώδεις διαταραχές.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες χώρισαν 299 ενήλικες σε διαφορετικές ομάδες, ανάλογα με τις εμπειρίες τους από τα παιδικά τους χρόνια, και το αν αυτές περιλάμβαναν αντιξοότητες, θλίψη, άγχος ή χρήση ουσιών.

Το DNA των συμμετεχόντων αναλύθηκε για να μετρηθεί το μήκος των τελομερών τους και οι τυχόν αλλαγές στο μιτοχονδριακό DNA. Η συρρίκνωση των τελομερών και τα υψηλά επίπεδα μιτοχονδριακού DNA είναι δύο συνήθεις ενδείξεις της γήρανσης των κυττάρων.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι αντιξοότητες στην παιδική ηλικία και η ψυχοπαθολογία του συνόλου της ζωής αντιστοιχούν σε μικρότερα τελομερή και υψηλότερα επίπεδα μιτοχονδριακού DNA» αναφέρει η έρευνα.

Τα φαινόμενα αυτά παρατηρήθηκαν εντονότερα σε ενήλικες που είχαν αντιμετωπίσει ως παιδιά κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές, είχαν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς τους, ή είχαν κακοποιηθεί.

«Η ταυτοποίηση των αλλαγών που συντελούνται σε κυτταρικό επίπεδο εξαιτίας αυτών των ψυχολογικών παραγόντων μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τα αίτια της επιδείνωσης της ανθρώπινης υγείας, και ίσως της διαδικασίας γήρανσης στο σύνολό της» δήλωσε η Audrey Tyrka, καθηγήτρια ψυχιατρικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Brown.

Πηγή: Time.com


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v