ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Γιατί η θάλασσα είναι το καλύτερο... αγχολυτικό;

Η θέα της θάλασσας είναι το καλύτερο «γιατρικό» για το άγχος, λένε ερευνητές που μελέτησαν τα οφέλη της καθημερινής επαφής με το φυσικό περιβάλλον

Γιατί η θάλασσα είναι το καλύτερο... αγχολυτικό;

Τυχεροί είναι όσοι μπορούν να ατενίζουν τη θάλασσα σε καθημερινή βάση, λένε επιστήμονες που μελέτησαν τα οφέλη της θαλασσινής θέας στην ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία, συνέκριναν τα επίπεδα του άγχους όσων ζουν κοντά - ή βλέπουν καθημερινά π.χ. από τον χώρο εργασίας τους - τη θάλασσα, με αυτά όσων έχουν καθημερινή οπτική επαφή με πράσινα τοπία, και διαπίστωσαν ότι η θέα της θάλασσας συνδέεται με τα χαμηλότερα ποσοστά στρες.

Τα αποτελέσματα έμειναν ίδια, ακόμη κι όταν λήφθηκαν υπ’ όψιν άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και η οικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων στην έρευνα: Όσοι έβλεπαν θάλασσα, ήταν κατά μέσο όρο πιο ήρεμοι.

Η «επικράτηση» της θάλασσας έναντι του πρασίνου, σύμφωνα με τους μελετητές, παρατηρείται πιθανότατα επειδή στην πλειοψηφία των κατοικημένων περιοχών, η θέα του πράσινου δεν είναι ποτέ 100% φυσική – συνήθως παρεμβάλλονται κτίρια και άλλες τεχνητές κατασκευές από ανθρώπινο χέρι, σε αντίθεση με το γαλάζιο της θάλασσας που είναι… 100% φύση. «Ίσως αν συγκρίναμε τη θάλασσα με παρθένα δάση, τα ευρήματα να ήταν διαφορετικά», σημειώνουν οι ερευνητές.

Πηγή: UPI

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v