Ανοιξιάτικες αλλεργίες: Πώς θα προστατευτούμε;

Θα’ναι σαν να μπαίνει η άνοιξη και να φέρνει μαζί της καταρροή, φτέρνισμα και…κλάμα. Πώς αντιμετωπίζουμε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες;
Ανοιξιάτικες αλλεργίες: Πώς θα προστατευτούμε;
Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά, τα αλλεργιογόνα το ίδιο και αρκετοί από εμάς ήδη ταλαιπωρούνται από πάσης φύσεως συμπτώματα αλλεργιών. Καταρροή, φτέρνισμα, κνίδωση, αλλεργική ρινίτιδα και πρήξιμο στα μάτια είναι από τα πλέον δημοφιλή, και στην πλειοψηφία τους οφείλονται σε έναν… συνήθη υπεύθυνο: τη γύρη.

Η γύρη είναι πανταχού παρούσα την άνοιξη, το ίδιο και κάποιες άλλες ουσίες σαν τη γύρη που απελευθερώνονται από την κοπή του γκαζόν στο τέλος της άνοιξης και την αρχή του καλοκαιριού. Πώς μπορούμε λοιπόν να προστατευτούμε;

Πώς θα μειώσω την έκθεση στη γύρη;

Ειδικοί προτείνουν το πρώτο βήμα για όσους ταλαιπωρούνται από αλλεργίες να είναι η αποφυγή των αλλεργιογόνων. Σίγουρα ακούγεται πιο εύκολο απ’ όσο είναι, ειδικά αν δεν γνωρίζεται τι είναι ακριβώς αυτό που προκαλεί τα ενοχλητικά συμπτώματα. Το να παραμείνετε όμως, μέσα στο σπίτι μεταξύ 10.00 και 16.00 μ.μ., ώρες κατά τις οποίες γενικότερα τα επίπεδα γύρης στον αέρα είναι μεγαλύτερα, μπορεί να βοηθήσει. Το ίδιο και η χρήση φίλτρου HEPA στο κλιματιστικό σας.

Επίσης, το να προγραμματίζετε τις εξόδους σας ή την έκθεσή σας στη φύση αργότερα μέσα στην ημέρα, ιδιαίτερα κατά τις ημέρες εκείνες όπου η γύρη είναι… πανταχού παρούσα βοηθά εξίσου. Αν πάλι έχετε κατοικίδιο το οποίο βγαίνει έξω, φροντίστε να σκουπίζετε το τρίχωμά του πριν το ξαναβάλετε στο σπίτι. Τα κατοικίδια είναι… συνήθεις ύποπτοι για μεταφορά γύρης από εξωτερικούς χώρους σε εσωτερικούς.

Βγάλτε τα παπούτσια σας πριν μπείτε μέσα στο σπίτι και προσπαθήστε να στεγνώνετε τα ρούχα σας σε εσωτερικό χώρο τις ημέρες που η γύρη κάνει πάρτι στον αέρα. Τέλος, να χρησιμοποιείτε καλύμματα στους καναπέδες και στα κρεβάτια κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα οποία θα αφαιρείτε το βράδυ, όταν γυρνάτε σπίτι.

Πώς θα αντιμετωπίσω τις αλλεργίες της άνοιξης;

Αν η αποφυγή της αλλεργιογόνου γύρης δεν είναι αρκετή, τότε η αμέσως επόμενη λύση είναι τα αντισταμινικά φάρμακα. Όταν το σώμα σας εκτεθεί σε αλλεργιογόνα, τότε εκκρίνει ισταμίνες, οι οποίες «κολλάνε» στα κύτταρα του οργανισμού προκαλώντας τα αλλεργικά συμπτώματα (φτέρνισμα, βήχα, δύσπνοια, δακρύρροια, κάψιμο ή κνησμό στα μάτια, επιπεφυκίτιδα, βήχα, διάρροια, πονοκέφαλο κ.α.). Τα αντισταμινικά σταματούν τα συμπτώματα αυτά και περιορίζουν το ενοχλητικό «ξύσιμο» στον λαιμό και τη μύτη, και το φτέρνισμα μπλοκάροντας την δράση των ισταμινών.

Αν η αλλεργία σας «χτυπά» στα μάτια, τότε συγκεκριμένες σταγόνες κολιρίου μπορούν επίσης να βοηθήσουν, όπως επίσης και τα αποσυμφορητικά μύτης (πόσιμα ή σε σπρέυ) σε περιπτώσεις που η μύτη «μπουκώνει» λόγω αλλεργίας. Τα αποσυμφορητικά αυτά μειώνουν το πρήξιμο των ιστών στην περιοχή και «ανοίγουν» την αναπνευστική δίοδο. Επειδή όμως ενδεχομένως να σας αυξήσουν την πίεση, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τα πάρετε, αν έχετε καρδιακή νόσο ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις θυρεοειδούς και υπερπλασίας προστάτη ή διαβήτη.

Αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πόσιμα αποσυμφορητικά για μέχρι και μια εβδομάδα, αν το κρίνετε απαραίτητο, τα σπρέι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μάξιμουμ μέχρι 3-4 ημέρες, μιας και κάποια από αυτά μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω συμφόρηση αν χρησιμοποιηθούν με συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, διαβάζετε τις ετικέτες τους για τυχόν παρενέργειες, και ακολουθείτε πάντα την προτεινόμενη δόση που αναγράφεται στη συσκευασία. 

Αν τα παραπάνω φάρμακα δεν λειτουργούν, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον αλλεργιολόγο. Η συμβουλή του θα σας βοηθήσει σημαντικά αν η αλλεργία σας προκαλεί δυσκολία στον ύπνο, στη συγκέντρωση και επαναλαμβάνεται συχνά.

Τεστ αλλεργίας

Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε σε τι είστε αλλεργικοί, τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνετε τεστ αλλεργίας. Το τεστ στο δέρμα είναι πιο ακριβές σε σχέση με το αιματολογικό. Στα τεστ δέρματος, συνήθως σας «κεντρίζουν» με μικρές δόσεις αλλεργιογόνων στο δέρμα και ανάλογα με την αντίδρασή του καθορίζεται σε τι έχετε αλλεργία. Τα αιματολογικά τεστ από την άλλη πλευρά, μπορούν να εντοπίσουν αντισώματα που εκκρίνονται από την έκθεση στη γύρη και είναι πιο ήπια για όσους δεν αντέχουν τα δερματολογικά τεστ.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Με πηγές από iatronet.gr και webmd.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v