Επιστημονική ανακάλυψη «χτυπά» το πάχος στη ρίζα του

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πώς ακριβώς επικοινωνεί ο εγκάφaλος με το στομάχι και είναι σε καλό δρόμο να διασπάσουν το λίπος και να… χτυπήσουν την παχυσαρκία στη ρίζα της.
Επιστημονική ανακάλυψη «χτυπά» το πάχος στη ρίζα του
Την παχυσαρκία στη ρίζα της έχουν βαλθεί να χτυπήσουν οι επιστήμονες, που έκαναν σημαντικά ευρήματα σε σχέση με την ορμόνη λεπτίνη και τον τρόπο που το νευρικό σύστημα συνδέεται με την συσσώρευση λίπους.

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που οι επιστήμονες ανακάλυψαν μόλις το 1994, και επειδή βρέθηκε σε μεγάλη συσσώρευση σε υπέρβαρους ανθρώπους, θεώρησαν πως είναι το μυστικό για την απώλεια βάρους – χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε σημαντικότερα ευρήματα στη συνέχεια. Σήμερα, δύο δεκαετίες αργότερα, μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Γκουλμπεκιάν της Πορτογαλίας και το Πανεπιστήμιο Rockefeller των ΗΠΑ ανακάλυψε τον τρόπο που η ορμόνη αυτή συντελεί στην επικοινωνία εγκεφάλου και στομαχιού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε θεραπεία της παχυσαρκίας.

«Αυτή η μελέτη συνεισφέρει ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ της λεπτίνης και του τρόπου που αυτή βοηθά στην αποθήκευση λιποκυττάρων», αναφέρει ο ερευνητής Jeffrey Friedman. Η λεπτίνη στην ουσία ρυθμίζει το βάρος μας, υποδεικνύοντας στον οργανισμό πώς να διαχειριστεί την τροφή και πόσο γρήγορα να μεταβολίσει το λίπος. Όσο μεγαλύτερα είναι τα επίπεδα της λεπτίνης στον οργανισμό, τόσο πιο μειωμένη είναι η όρεξή μας για φαγητό και αυξημένος ο ρυθμός μεταβολισμού.

Αυτό που μελετούν οι επιστήμονες, είναι νέες τεχνικές ώστε να παρέμβουν σε αυτή την επικοινωνία των «νεύρων του λίπους» - οι πρώτες δοκιμές σε εργαστηριακά ζώα έδειξαν ότι το λιποκύτταρα μπορούν να γίνουν διαχειρίσιμα μέσω αυτών των ευαίσθητων νευρώνων στον εγκέφαλο και να διασπαστούν, οδηγώντας σε απώλεια βάρους. Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν λέγεται οπτογενετική, η οποία ενεργοποιεί τοπικά τους νευρώνες και προκαλεί την έκκριση νορεπινεφρίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που μεταφέρει «σήματα» στα κύτταρα.

Η νέα μέθοδος αποτελεί ελπίδα για όσους έχουν περιττά κιλά από «ανοσία» στην λεπτίνη, η οποία προκαλείται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, δηλαδή το γρήγορο φαγητό, την μηδαμινή σωματική άσκηση, το υψηλό στρες και τον λιγοστό ύπνο, όπως αναφέρει ο ερευνητής Leo Galland.

Πηγή: MedicalDaily 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v