Κοιμηθείτε… για να μην αρρωστήσετε

Αν κοιμάστε το πολύ ως έξι ώρες κάθε μέρα, έχετε τετραπλάσιες πιθανότητες να κρυολογήσετε, προειδοποιεί νέα μελέτη που μας συστήνει να το… ρίξουμε στον ύπνο.
Κοιμηθείτε… για να μην αρρωστήσετε
Αν θέλετε να μείνετε υγιείς τη νέα σεζόν που ξεκινά, μην στερείστε ύπνο, λέει η επιστήμη. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με νέα μελέτη, όσοι δεν κοιμούνται αρκετά, είναι πιο ευάλωτοι σε κρυολογήματα και ιώσεις.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας υπέδειξαν πως όσοι κοιμούνται έξι ώρες ή λιγότερο κάθε νύχτα, έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν, σε σύγκριση με όσους κοιμούνται περισσότερες ώρες ημερησίως.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Sleep”, παρακολούθησε τις συνήθειες ύπνου 164 συμμετεχόντων που… δέχθηκαν για χάρη της επιστήμης να "αρπάξουν" κρυολόγημα.

Αφού κατέγραψαν τις ώρες ύπνου τους επί μία εβδομάδα, οι επιστήμονες τους μετέδωσαν με ένεση τον ρινοϊό – αυτόν που ευθύνεται για το κοινό κρύωμα και παρακολούθησαν πώς αντέδρασε ο οργανισμός τους.

Το συμπέρασμα των επιστημόνων ήταν πως υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ ύπνου και αντίστασης στις νόσους: «Γνωρίζουμε πως ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, το εσωτερικό μας περιβάλλον αλλάζει κατά τρόπο τέτοιο που μας κάνει λιγότερο αποτελεσματικούς στο να καταπολεμούμε έναν ιό», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Aric Prather.

Ο ελλιπής ύπνος, επίσης, φαίνεται πως επηρεάζει την αντιφλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού μας, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση των ιών όταν λειτουργεί σωστά. «Πρόκειται για τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία ότι ο ύπνος σχετίζεται με την ευαισθησία στο κοινό κρυολόγημα, εύρημα που θεωρείται εξαιρετικά σπουδαίο στην ερευνητική κοινότητα», καταλήγει, υπογραμμίζοντας πως το να κοιμόμαστε περισσότερο δεν είναι… γιατρειά για το κρύωμα, αλλά μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σύμμαχο στην πρόληψή του.

ΠηγήTime 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v