Μύθοι και αλήθειες για τον θηλασμό

Μπορείτε να θηλάσετε αμέσως αφού γεννήσετε; Πρέπει να πίνετε γάλα για να «κατεβάσετε» γάλα; Εννιά μύθοι και αλήθειες για την περίοδο του θηλασμού.
Μύθοι και αλήθειες για τον θηλασμό
Μετά τον τοκετό, η περίοδος του θηλασμού είναι ίσως από τις πιο σημαντικές στη ζωή του μωρού σας – και φυσικά στη δική σας. Είναι εκείνη η περίοδος που ανησυχείτε για τα πάντα, η περίοδος που σας απασχολούν ένα σωρό ζητήματα για τον θηλασμό, η περίοδος που ενδεχομένως να πέσετε στη παγίδα μερικών μύθων.

Παρακάτω ξεδιαλύνουμε μερικούς από αυτούς.

Με το που γεννήσω μπορώ αμέσως να θηλάσω
Αν γεννήσετε με καισαρική, το σώμα μπορεί να μην έχει δώσει «εντολή» για να ξεκινήσει η παραγωγή γάλακτος. Επομένως τις πρώτες μέρες, θα πρέπει ίσως η παραγωγή γάλακτος να γίνει τεχνητά με τη χρήση θήλαστρου ή/και μαλάξεων.

Δεν μπορώ να μείνω έγκυος ενώ θηλάζω
Αν και δε συμβαίνει συχνά, μπορείτε να μείνετε έγκυος ενώ θηλάζετε, γι’ αυτό… προφυλαχθείτε!

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζω πόσο μητρικό γάλα παίρνει το μωρό
Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να μετρηθεί η ακριβής ποσότητα γάλακτος που λαμβάνει το μωρό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να γνωρίζετε εάν το μωρό σας τρέφεται επαρκώς. Ελέγξτε πόση ώρα θηλάζει, αν κάνει μεγάλες παύσεις ή αν κρατάει το στόμα του ανοιχτό για πολλή ώρα.


Αν είμαι άρρωστη δε θα πρέπει να θηλάσω
Ακόμα και αν είστε άρρωστη, με ελάχιστες εξαιρέσεις , ο θηλασμός είναι άκρως ευεργετικός για το μωρό. Μάλιστα θεωρείται η καλύτερη προστασία του μωρού για ασθένειες, ενώ, αν αρρωστήσει, τα συμπτώματα θα είναι πιο ήπια από το αν δε θήλαζε.

Αν το μωρό έχει διάρροια ή κάνει εμετούς δε θα πρέπει να θηλάσω
Και πάλι ισχύει ότι ο θηλασμός είναι η καλύτερη θεραπεία για το μωρό. Το μητρικό γάλα είναι το μόνο υγρό που χρειάζεται το μωρό σας όταν παρουσιάζει τέτοιου είδους συμπτώματα, εκτός από ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Ισχύει ότι πρέπει να πίνω γάλα για να «κατεβάσω» γάλα;
Το γάλα συνιστάται στη διατροφή σας, η οποία πρέπει να είναι πλούσια σε ασβέστιο, αλλά η άμεση σύνδεση της κατανάλωσης γάλακτος με την παραγωγή του δεν υφίσταται. Χρειάζεται να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με αρκετές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.

Αν θηλάσω θα πάθω οστεοπόρωση
Μπορεί η μητέρα να υφίσταται μια μικρή απώλεια στην οστική της μάζα κατά την διάρκεια του θηλασμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυξάνεται ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης. Η απώλεια είναι παροδική και πλήρως αναστρέψιμη.

Πονάω, αλλά είναι φυσιολογικό
Είναι φυσιολογικό σε πρώτο στάδιο να έχετε ευαισθησία στις θηλές. Η ευαισθησία αυτή όμως, σε φυσιολογικές συνθήκες, είναι παροδική και διαρκεί μόνο λίγες μέρες. Οι σημαντικά ενοχλητικοί πόνοι είναι μη φυσιολογικοί και οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στη λάθος τοποθέτηση του μωρού στο στήθος. Πόνοι στις θηλές οι οποίοι δεν μειώνονται μέσα σε 3 με 4 μέρες δεν θα πρέπει να αγνοούνται.

Αν θηλάσω χάνω πιο εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης
Πράγματι, ο θηλασμός μπορεί να διευκολύνει τον οργανισμό στην προσπάθεια μείωσης του βάρους κατά τους πρώτους μήνες μετά την γέννα. Όμως μην επαναπαύεστε. Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με προσεγμένη πρόσληψη θερμίδων αποτελούν το κλειδί για να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης, όπως επίσης και η σωματική δραστηριότητα.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v