Τα άγνωστα μικρόβια του μετρό

Νέα ερευνά αποκαλύπτει την ύπαρξη εκατομμυρίων μικροοργανισμών στο μετρό. Ποσό επιβλαβή είναι αυτά τα μικρόβια;
Τα άγνωστα μικρόβια του μετρό
Τα μικρόβια που έχουν βρει οι επιστήμονες στο μετρό είναι αμέτρητα και μάλιστα πολλά από αυτά είναι τελείως άγνωστα και σε αυτούς. Αυτά αποκαλύπτει νέα ερεύνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας «Cell Systems».
 
Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά χιλιάδες δείγματα από κάθε είδους επιφάνειες σε σταθμούς και συρμούς του μετρό και έτσι δημιουργήσαν τον πρώτο αναλυτικό μικροβιακό «χάρτη» που φτιάχτηκε ποτέ για το μετρό.
 
«Σχεδόν το μισό DNA από όλα τα δείγματα δεν ταίριαζε σε κανένα γνωστό οργανισμό- πράγμα το οποίο αποδεικνύει τον μεγάλο αριθμό των αγνώστων μικροβιακών ειδών που υπάρχουν παντού σε πολλές αστικές περιοχές» προσθέτουν οι επιστήμονες. Μόνο το 0,2% του συλλέχθεντος DNA ταίριαζε με το ανθρώπινο γονιδίωμα.

Το πιο συχνό είδος μεταξύ των γνωστών μικροβίων ήταν βακτήρια (47% του συνόλου). Οι ιοί ήταν πολύ σπάνιοι, μόλις 0,03% των δειγμάτων, ποσοστό πολύ μικρό για να κινδυνεύουν να κολλήσουν οι πολίτες γρίπη στο μετρό.
 
Από τα γνωστά βακτήρια, η πλειονότητα (57%) που υπάρχει στις επιφάνειες του μετρό, δεν έχει ποτέ συνδεθεί με κάποια ανθρώπινη πάθηση (συνήθως ζουν στο δέρμα), ενώ το 31% αφορά «οπορτουνιστικά» βακτήρια που θα μπορούσαν να γίνουν επικίνδυνα μόνο για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Το υπόλοιπο 12% αφορά παθογόνους μικροοργανισμούς, μερικοί από τους οποίους μάλιστα είναι ανθεκτικοί στα φάρμακα.
 
Κάποια μικρόβια προτιμούν συγκεκριμένες περιοχές των συρμών του μετρό, ενώ υπάρχει διαφορετική ποικιλία μικροβίων σε διαφορετικές γραμμές. Όσο πιο πυκνοκατοικημένες είναι οι περιοχές που διασχίζει ένας συρμός, τόσο μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων διαθέτει.
 
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο μέλλον η ανάλυση των μικροβίων θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στο να αποτραπούν επερχόμενες επιδημίες και στην βελτιστοποίηση της δημοσίας υγείας.
 
Στην έρευνα συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας, Σέργιος - Ορέστης Κολοκοτρώνης του Πανεπιστημίου Fordham.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v