Το Facebook μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

Αν χρησιμοποιείτε το Facebook για να «κατασκοπεύετε» τις ζωές των φίλων σας κινδυνεύετε από κατάθλιψη, λέει νέα έρευνα.
Το Facebook μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη
Εσείς, πώς χρησιμοποιείτε το Facebook; Αν απλώς ανταλλάσσετε αστείες ατάκες με τους φίλους σας και ανεβάζετε καμιά φωτογραφία από τις διακοπές σας, όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας. Αν, όμως, όπως οι περισσότεροι, πέφτετε στην παγίδα να «κατασκοπεύετε» τις ζωές φίλων και γνωστών, υπάρχει πιθανότητα να φλερτάρετε με την κατάθλιψη, προειδοποιεί ομάδα επιστημόνων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Missouri-Columbia διεξήγαγαν έρευνα σε 700 συμμετέχοντες, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση του Facebook μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, ιδίως σε όσους χρησιμοποιούν το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο για να συγκρίνουν τη ζωή τους με εκείνες των άλλων.

«Το να βλέπεις στο Facebook για να δεις πόσο καλά είναι οικονομικά ένας παλιός φίλος, ή πόσο ευτυχισμένος είναι στη σχέση του ο πρώην σου, μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα κατάθλιψης» δήλωσε η καθηγήτρια Margaret Duffy, μία από τους επικεφαλής της έρευνας. «Είναι σημαντικό για τους χρήστες του Facebook να γνωρίζουν αυτόν τον κίνδυνο, ώστε να αποφεύγουν αυτού του είδους τη συμπεριφορά όταν χρησιμοποιούν το Facebook».

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εμφανίζονταν ιδιαίτερα στρεσαρισμένοι όταν οι φίλοι τους στο Facebook πόσταραν φωτογραφίες από πολυτελείς διακοπές, καινούρια σπίτια ή ακριβά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με την Duffy, οι χρήστες μπορούν να «θωρακιστούν» ενάντια στην θλίψη που προκαλούν posts όπως αυτά, υπενθυμίζοντας στον εαυτό τους ότι «η θετική αυτό-απεικόνιση είναι ένα ισχυρό κίνητρο στη χρήση των social media. Θα πρέπει, λοιπόν, κανείς να περιμένει ότι πολλοί χρήστες του Facebook θα ποστάρουν μόνο θετικά πράγματα για τον εαυτό τους. Αυτή η σκέψη ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει να μετριαστούν τα συναισθήματα ζήλειας» τονίζει.

Πηγή: Daily Mail

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v