Πέντε μύθοι για τη χοληστερίνη

Πόσο «κακή» είναι η χοληστερίνη; Κατά πόσο συνδέεται άμεσα με την θνησιμότητα; Θα πρέπει να φοβόμαστε τα αυγά; Πέντε μύθοι και αλήθειες για το πιο παρεξηγημένο λιπίδιο.
Πέντε μύθοι για τη χοληστερίνη
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σίγουρα έχετε ακούσει κατά καιρούς να δαιμονοποιείται η χοληστερίνη και να συνδέεται με μια σειρά ασθενειών – ακόμα και με τον κίνδυνο θανάτου. Όμως, πόσο αληθείς είναι αυτοί οι ισχυρισμοί; Είναι όντως η χοληστερίνη το «απόλυτο κακό» για την υγεία μας;

Παρακάτω ξεδιαλύνουμε πέντε δημοφιλείς μύθους για την δράση του γνωστού αυτού λιπιδίου.

Η χοληστερίνη είναι «κακό πράγμα»
Η χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό των μεμβρανών που περιβάλλουν το ανθρώπινο κύτταρο. Από αυτήν παράγονται πολλά μόρια τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ζωή και την υγεία μας. Τα οξέα της χολής τα οποία βοηθούν στην πέψη των λιπαρών από τη διατροφή μας, τα κορτικοστεροειδή τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ακόμα και η διάθεσή μας επηρεάζονται σημαντικά από το αρκετά παρεξηγημένο αυτό λιπίδιο, η απουσία του οποίου προκαλεί σημαντικά προβλήματα υγείας.

Ενδεικτικά, άτομα τα οποία δεν μπορούν να συνθέσουν χοληστερίνη (Σύνδρομο Smith-Lemli-Opitz), εμφανίζουν μεταξύ άλλων ανωμαλίες στα μάτια, μικροκεφαλία, μολύνσεις στα αυτιά και τους πνεύμονες και αδύναμο μυϊκό σύστημα.

Τα αυγά (και ειδικά οι κρόκοι) αυξάνουν την χοληστερίνη
Όντως, το αυγό περιέχει υψηλά επίπεδα διατροφικής χοληστερίνης. Όμως, η χοληστερίνη στην διατροφή δεν αυξάνει απαραίτητα τη χοληστερίνη στο αίμα, αφού το συκώτι στην ουσία παράγει μεγάλες ποσότητες χοληστερίνης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τρώγοντας περισσότερα αυγά, το συκώτι απλά παράγει λιγότερη χοληστερίνη για να εξισορροπήσει την ποσότητα. Επιπλέον, το αυγό αυξάνει την «καλή» χοληστερίνη και αποτελεί ένα παραγνωρισμένο “super food” που μας προσφέρει πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά. Διαβάστε περισσότερα για τη σχέση αυγών και χοληστερίνης εδώ.

Η υψηλή χοληστερίνη προκαλεί στεφανιαία νόσο
Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί καμία συσχέτιση τις διατροφικής χοληστερίνης και της στεφανιαίας νόσου. Αρκετές έρευνες μάλιστα προσπάθησαν να βρουν έναν κρίκο που να συνδέει αυτά τα δύο, όμως είτε αποδείχτηκαν πως είχαν αρκετά ελαττώματα στον τρόπο εξαγωγής συμπερασμάτων είτε επέλεξαν τις περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίες στήριζαν τον ισχυρισμό, αφήνοντας απ’έξω εκείνες που τον αντέκρουαν – όπως αυτή εδώ η μεγάλη μελέτη του Dr. Ancel Keys.

Επίσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η υπερχοληστεριναιμία είναι έκτος κατά σειρά σπουδαιότητας παράγοντας κινδύνου, μετά το κάπνισμα, την υπέρταση, τον διαβήτη, τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα και την παχυσαρκία.

Η χρήση στατινών είναι απόλυτα ασφαλής
Όπως κάθε φάρμακο, οι στατίνες έχουν παρενέργειες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η απώλεια μνήμης, η πτώση της λίμπιντο, οι πόνοι στους μύες και η έντονη κόπωση. Γι’ αυτό συνίσταται η λήψη τους να γίνεται με σύνεση και όχι αλόγιστα στο όνομα της «πρόληψης». Δείτε στο παρακάτω βίντεο την άποψη του κ. Χρήστου Ντέλλου, Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Τζάνειου πάνω στην χρήση των στατινών για τη μείωση της χοληστερίνης σε υγιή άτομα.


Οι τροφές με μηδενική χοληστερίνη είναι καλές για την καρδιά
Η περιεκτικότητα σε χοληστερίνη στις διατροφικές ταμπέλες των προϊόντων αναφέρεται στην διατροφική χοληστερίνη, η οποία είναι μία από τις μορφές χοληστερίνης που μπορούν να αυξήσουν την χοληστερίνη στο αίμα και, όπως αναφέραμε και στην περίπτωση των αυγών, η λιγότερο ανησυχητική. Τα κορεσμένα λίπη, τα οποία βρίσκουμε σε ζωικά τρόφιμα και γαλακτοκομικά προϊόντα, και τα τρανς λιπαρά οξέα, φαίνεται να έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην λιποπρωτεΐνη LDL, γνωστή ως «κακή» χοληστερίνη.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v