Αυχενικό σύνδρομο: Συμπτώματα και θεραπεία

Ταλαιπωρείστε από πόνους στον αυχένα; Δείτε ποιες είναι οι πιθανότερες «ρίζες» τους και τι θα πρέπει να κάνετε για να… σηκώσετε κεφάλι.
Αυχενικό σύνδρομο: Συμπτώματα και θεραπεία
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Οι πόνοι στον αυχένα, αυτό που αρκετά συχνά ονομάζουμε «αυχενικό σύνδρομο», ταλαιπωρούν εκατοντάδες κόσμου και αποτελούν απόρροια μιας σειράς μυοσκελετικών παθήσεων, του έντονου στρες, αλλά και της κακής στάσης του σώματος στο γραφείο ή/και την καθημερινότητα. Το αυχενικό σύνδρομο είναι μια γενική έννοια, η οποία είναι πολυπαραγοντική και πολυδυναμική.

Τα συμπτώματα για τους… ταλαιπωρημένους συνήθως περιλαμβάνουν δυσκαμψία και πόνο στην περιοχή, πονοκέφαλους, ζαλάδες, πόνους στους ώμους ή/και στα χέρια και μουδιάσματα.

Πού οφείλονται αυτοί οι πόνοι;

Τα πιο συνήθη αίτια για την εμφάνιση πόνων στον αυχένα, σύμφωνα με τον κ. Σταύρο Αλευρογιάννη, Χειρούργο Ορθοπεδικό, είναι τα εξής:

* Δισκοπάθεια, η οποία προκαλείται από κήλες στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.
* Αυχενική σπονδυλοαρθρίτιδα, δηλαδή αρθρίτιδα στις σπονδυλικές διαρθρώσεις, η οποία μπορεί να είναι είτε εκφυλιστικής αιτιολογίας είτε από υπέρχρηση λόγω ηλικίας, είτε από διάφορα σύνδρομα που προκαλούν αρθρίτιδες, όπως για παράδειγμα οι κολλαγονώσεις και κάποια αυτοάνοσα νοσήματα.
* Ένα παλιό ατύχημα ή τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης, συνήθως από τροχαίο ατύχημα ή από κάποια πτώση.
* Σπασμός στους μύες του αυχένα, είτε από μια απότομη κίνηση είτε από κακή στάση του σώματος στο γραφείο ή στην καθημερινότητα, είτε από ψύξη είτε από συγκεκριμένους ρετροϊούς.
* Όγκοι στην σπονδυλική στήλη, τα λεγόμενα νεοπλάσματα, τα οποία αν και συνήθως είναι συχνότερα στην οσφυϊκή μοίρα (χαμηλά στην μέση), μπορούν να εμφανιστούν και στην αυχενική μοίρα. Μπορεί επίσης ο πόνος να οφείλεται σε όγκους από γειτνιάζοντα όργανα, για παράδειγμα σε έναν καρκίνο του θυρεοειδή που «χτυπάει» και στον αυχένα.

Πώς τους αντιμετωπίζουμε

Η αντιμετώπιση των αυχενικών πόνων είναι αρχικά συντηρητική, εκτός από τις περιπτώσεις όπου η πάθηση επηρεάζει τον νωτιαίο μυελό και άρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Στην περίπτωση της συντηρητικής θεραπείας, χρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ακινητοποίηση με κάποιο αυχενικό κολάρο είτε μαλακό είτε σκληρό και φυσικοθεραπευτική αγωγή.

Αν ο πόνος εμμένει για παραπάνω από ένα δίμηνο ή τρίμηνο και δεν περνά με φυσικοθεραπείες και με συντηρητική αγωγή, αν καταστρέφει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του ασθενή, τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά.

Πώς τους προλαμβάνουμε

Όπως επισημαίνει ο κ. Αλευρογιάννης, η άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική στην πρόληψη αλλά και στην αποκατάσταση από το αυχενικό σύνδρομο. Συγκεκριμένα, όπως λέει, η κολύμβηση είναι ιδανική, καθώς αντισταθμίζεται το σωματικό βάρος από την άνωση του νερού και οι αρθρώσεις δέχονται μικρότερη φόρτιση.

Εν συνεχεία, θα πρέπει να προσέξουμε τη στάση του σώματός μας, τόσο όταν καθόμαστε όσο και κατά τη διάρκεια της δουλειάς. Πιο αναλυτικά:

* Όταν περπατάμε θα πρέπει οι ώμοι να είναι πίσω και να μην καμπουριάζουμε. Το ίδιο ισχύει και για όταν καθόμαστε.
* Το κάθισμα του γραφείου θα πρέπει να στηρίζει τη μέση και να είναι στο σωστό ύψος σε σχέση με το γραφείο.
* Καθόμαστε τουλάχιστον 30 εκατοστά μακριά από την οθόνη, η οποία θα πρέπει να είναι στο σωστό ύψος ώστε να αποφεύγουμε να σκύβουμε προς τα μπροστά ή να κοιτάμε προς τα πάνω.
* Αν καθόμαστε για αρκετές ώρες σε μια καρέκλα, θα πρέπει να σηκωνόμαστε για να ξεμουδιάσουμε κάθε μία ώρα, έχοντας τον κορμό μας ίσιο και τους ώμους πίσω.

Ασκήσεις… ανακούφισης

Στο παρακάτω αναλυτικό βίντεο θα δείτε μερικές απλές ασκήσεις αποσυμφόρησης για την περιοχή που μπορείτε εύκολα να κάνετε στο σπίτι με τον ελάχιστο ή καθόλου εξοπλισμό:


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v