Καθισιό: Το λατρεμένο «sport» των Ελλήνων

Την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταλαμβάνει το...καθισιό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.
Καθισιό: Το λατρεμένο «sport» των Ελλήνων
Παρότι ο κατάλογος των αθλητικών δραστηριοτήτων είναι μακρύς, την πρώτη θέση στις προτιμήσεις μας φαίνεται πως καταλαμβάνει το… «καθισιό»! Αυτό επιβεβαιώνει πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η οποία διενεργήθηκε στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έδειξε ότι το 41% των Ελλήνων περνά περισσότερες από πεντέμισι ώρες την ημέρα στην καρέκλα ή τον καναπέ.

Μάλιστα, το 69% του ελληνικού πληθυσμού δεν πραγματοποιεί κανενός είδους συστηματική σωματική δραστηριότητα, ενώ σε τακτική βάση - δηλαδή 5 φορές την εβδομάδα - γυμνάζεται μόλις το 7% των συμπολιτών μας. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ποσοστό που ανέρχεται στο 12% των Ελλήνων δεν περπατά για 10 συνεχόμενα λεπτά ούτε μία φορά μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι:

-Το 46% των Ελλήνων δεν γυμνάζεται εξαιτίας της έλλειψης ελεύθερου χρόνου
-Το 27% του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει κίνητρο να ασκηθεί, ή δε βρίσκει ενδιαφέρον το να επιδίδεται σε αθλητικές δραστηριότητες 
- Ποσοστό της τάξης του 49% δεν επιδίδεται ούτε σε απλές καθημερινές ασχολίες (π.χ. χορός, κηπουρική, χρήση ποδηλάτου) που συμβάλλουν, έστω και σε μικρότερο βαθμό, στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας 
- Το 41% των Ελλήνων ασκείται σωματικά όταν πηγαίνουν από το σπίτι τους στη δουλειά ή το σχολείο, καθώς και όταν βγαίνουν για ψώνια.

Ωστόσο, το ποσοστό που δραστηριοποιείται, έστω και με αυτόν τον τρόπο - που είναι χαμηλότερης έντασης και διάρκειας - έχει μειωθεί κατά 22% σε σχέση με το 2009.

Ώρα να κινητοποιηθούμε

Όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα της μελέτης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κινητοποιηθούμε προκειμένου να αυξήσουμε τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Άλλωστε, η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι για την καταπολέμηση του προβλήματος της παχυσαρκίας παγκοσμίως χρειάζεται όχι μόνο να περιορίσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας, αλλά να καθόμαστε λιγότερο και να ασκούμαστε τακτικά περισσότερο!

Πηγή: Special Eurobarometer 412. SPORT AND PHYSICAL ACTIVITY
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v