Σολάριουμ: Πόσο ασφαλές είναι το τεχνητό μαύρισμα;

Το σοκολατένιο μαύρισμα είναι πάντα της μόδας, και η μέθοδος του σολάριουμ επανέρχεται στο προσκήνιο ελέω καλοκαιριού. Πόσο ασφαλής είναι και τι θα πρέπει να προσέξουμε;
Σολάριουμ: Πόσο ασφαλές είναι το τεχνητό μαύρισμα;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το έντονο μαύρισμα δεν έπαψε ποτέ να είναι το απόλυτο συνώνυμο της σέξι εμφάνισης τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Η μόδα αυτή, οδήγησε αναπόφευκτα και στο λανσάρισμα τεχνητών μεθόδων, οι οποίες προκαλούν το πολυπόθητο αυτό μαύρισμα σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα συγκριτικά με την «παραδοσιακή» ηλιοθεραπεία.

Η πιο δημοφιλής εξ’ αυτών; Φυσικά, το σολάριουμ. Πόσο ασφαλής είναι αυτή η μέθοδος τεχνητού μαυρίσματος;

Τι λένε οι έρευνες
Οι μέχρι στιγμής έρευνες που έχουν γίνει γύρω από το τεχνητό μαύρισμα με τη μέθοδο του σολάριουμ δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.

Σύμφωνα με αυτήν εδώ την έρευνα του 2012, η οποία δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιθεώρηση «British Medical Journal» και ανέλυσε τα αποτελέσματα δώδεκα προγενέστερων μελετών, τουλάχιστον 170.000 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος οφείλονται κάθε χρόνο στο σολάριουμ. Μεταξύ των καρκίνων για τους οποίους είναι υπεύθυνο το τεχνητό μαύρισμα, περιλαμβάνονται βασικοκυτταρικά καρκινώματα καθώς και ακανθοκυτταρικά καρκινώματα, δύο πολύ κοινές μορφές καρκίνου του δέρματος.

Οι επιστήμονες πίσω από την έρευνα, διαπίστωσαν ότι η χρήση σολάριουμ - έστω και για μια φορά - αυξάνει κατά 29% τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου στο δέρμα σε σύγκριση με τη μη χρήση. Παράλληλα όσοι κάνουν χρήση σολάριουμ, έχουν 67% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα στο δέρμα.

Τα παραπάνω ποσοστά, δείχνουν ότι το σολάριουμ «ευθύνεται» για το 5% όλων των καρκίνων του δέρματος εκτός του μελανώματος, ενώ άτομα που ξεκινούν το σολάριουμ πριν από την ηλικία των 25, εμφανίζουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι η Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο κατατάσσει την υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα «κρεβάτια» των σολάριουμ στην πρώτη κατηγορία καρκινογόνων παραγόντων, στην οποία επίσης συμπεριλαμβάνονται ο καπνός του τσιγάρου και ο αμίαντος.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, σύμφωνα με αυτήν την έρευνα που έγινε στην Αμερική, περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων που χρησιμοποιούν σολάριουμ μπορεί να… εθιστούν σε αυτό και - σύμφωνα με τους επικεφαλείς της μελέτης - τα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου στο δέρμα θα πρέπει να περιλαμβάνουν την εθιστική φύση του σολάριουμ και την πιθανή σχέση του με άλλους εθισμούς.

Η γνώμη του ειδικού

Η χρήση ακτινοβολίας δεν είναι πάντα επικίνδυνη. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει άτομα τα οποία έχουν συγκεκριμένες παθήσεις στο δέρμα. Όμως η ακτινοβολία του σολάριουμ δεν έχει καμία σχέση με την ακτινοβολία η οποία χρησιμοποιείται από τους δερματολόγους.

«Το σολάριουμ είναι μια ανεξέλεγκτη ακτινοβολία, σε αντίθεση με τη φωτοθεραπεία, η οποία χρησιμοποιείται συχνά στην δερματολογία για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και η λεύκη», αναφέρει σχετικά ο κ. Θάνος Λαμπίρης, Δερματολόγος τονίζοντας ότι στην περίπτωση της φωτοθεραπείας η δόση της ακτινοβολίας είναι ελεγχόμενη.

«Στα σολάριουμ δεν υπάρχει κανένας έλεγχος γύρω από το πόση ακτινοβολία θα εκτεθεί το άτομο. Μάλιστα εκτίθεται όχι σε UVB ακτινοβολία, αλλά σε UVA, η οποία έχει δύο αρνητικές συνέπειες: αφ’ ενός προκαλεί φωτογήρανση, δηλαδή γήρανση του δέρματος πριν την ώρα του και αφ’ ετέρου αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος», προσθέτει ο ίδιος. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Λαμπίρη, κοπέλες που κάνουν σολάριουμ από μικρή ηλικία (κάτω των 20), ακόμα και δέκα θεραπείες είναι αρκετές για να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Γι’ αυτό και όπως τονίζει στην Αμερική η χρήση σολάριουμ έχει απαγορευτεί από τον FDA βάσει νόμου, ενώ στην Ευρώπη ένα αντίστοιχο σχέδιο νόμου βρίσκεται στα σκαριά.

Όσον αφορά την «δικαιολογία» αρκετού κόσμου ο οποίος κάνει χρήση του σολάριουμ θεωρώντας ότι έτσι προστατεύεται από τις ακτίνες του ήλιου ο κ. Λαμπίρης εξηγεί:

«Αυτό θα μπορούσε κάποιος να το κάνει με την ιατρική φωτοθεραπεία, μέσω της ακτινοβολίας UVB, η οποία είναι ελεγχόμενη δόση και για ορισμένες συνεδρίες. Αυτό βέβαια, αφορά μόνο τα άτομα τα οποία έχουν φωτοαλλεργία, δηλαδή έχουν ευαισθησία στο φως και με το που εκτίθενται στον ήλιο έχουν συμπτώματα κνίδωσης και ερεθισμού. Όσοι όμως δεν έχουν τέτοια συμπτώματα, δεν έχουν κανέναν λόγο να επιλέξουν το σολάριουμ. Αν θέλουν μπορούν να εκτεθούν στον ήλιο σταδιακά, χωρίς κανένα πρόβλημα».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v