ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Τα αντηλιακά δεν μας προστατεύουν!

Ακόμα και τα αντηλιακά με δείκτη προστασίας 50 δεν μπορούν να σταματήσουν τις βλαβερές επιδράσεις των ακτίνων UV, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα αντηλιακά δεν μας προστατεύουν!

Μπορεί να θεωρούμε ότι ένα… σούπερ αντηλιακό θα μας προστατεύσει αποτελεσματικά ενάντια στις βλαβερές επιπτώσεις των ακτίνων UV, όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για την ακρίβεια, το αντηλιακό δεν αποτελεί πανάκεια στην προστασία από τον καρκίνο του δέρματος και θα πρέπει να φοράμε μπλούζα κάθε φορά που βρισκόμαστε στον ήλιο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Manchester διαπίστωσαν ότι οι ακτίνες UV μπορούν να διαπεράσουν την ασπίδα του αντηλιακού και να προκαλέσουν ζημιά στο γονίδιο p53 το οποίο προστατεύει το DNA από τις βλάβες των ακτινών. Χωρίς αυτήν την προστασία, το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται.

«Η UV ακτινοβολία στοχεύει τα γονίδια τα οποία μας προστατεύουν από την ίδια την ακτινοβολία, επομένως καταλαβαίνουμε πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο καρκινογόνος παράγοντας. Η έρευνά μας έδειξε ότι το αντηλιακό δεν προσφέρει πλήρη προστασία από τις βλαβερές επιπτώσεις των ακτίνων UV, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες πρακτικές, όπως το καπέλο και ο ελαφρύς ρουχισμός», εξηγεί ο Richard Marais, επικεφαλής της μελέτης.

«Εδώ και αρκετά χρόνια γνωρίζαμε ότι το αντηλιακό όταν εφαρμοστεί σωστά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις βλαβερές επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας. Όμως ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι γίνεται άφθαρτος κάθε φορά που βάζει αντηλιακό και καταλήγει να κάθεται περισσότερες ώρες στον ήλιο, αυξάνοντας τη συνολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες», τονίζει από την πλευρά της η Julie Sharp επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου για τον Καρκίνο στην Αγγλία.
Ν.Γ.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Υπάρχεις μόνο αν είσαι ελεύθερος να κάνεις πράγματα χωρίς προφανή στόχο, χωρίς αιτιολογία και, πάνω απ’ όλα, έξω από τη δικτατορία των πεποιθήσεων κάποιου άλλου."

Nassim Nicholas Taleb, Αμερικανολιβανέζος οικονομολόγος

  • 323 π.Χ. - Πεθαίνει ο Αλέξανδρος ο Μέγας, ο βασιλιάς των Μακεδόνων και κατακτητής της Περσικής Αυτοκρατορίας.
    1926 - Πεθαίνει ο Αντόνιο Γκαουντί, ο Καταλανός αρχιτέκτονας, που "στόλισε" τη Βαρκελώνη.
    1967 - Σαν σήμερα λήγει ο Πόλεμος των Έξι Ημερών με συμφωνία ανακωχής μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2