ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Τα αντηλιακά δεν μας προστατεύουν!

Ακόμα και τα αντηλιακά με δείκτη προστασίας 50 δεν μπορούν να σταματήσουν τις βλαβερές επιδράσεις των ακτίνων UV, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα αντηλιακά δεν μας προστατεύουν!

Μπορεί να θεωρούμε ότι ένα… σούπερ αντηλιακό θα μας προστατεύσει αποτελεσματικά ενάντια στις βλαβερές επιπτώσεις των ακτίνων UV, όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για την ακρίβεια, το αντηλιακό δεν αποτελεί πανάκεια στην προστασία από τον καρκίνο του δέρματος και θα πρέπει να φοράμε μπλούζα κάθε φορά που βρισκόμαστε στον ήλιο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Manchester διαπίστωσαν ότι οι ακτίνες UV μπορούν να διαπεράσουν την ασπίδα του αντηλιακού και να προκαλέσουν ζημιά στο γονίδιο p53 το οποίο προστατεύει το DNA από τις βλάβες των ακτινών. Χωρίς αυτήν την προστασία, το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται.

«Η UV ακτινοβολία στοχεύει τα γονίδια τα οποία μας προστατεύουν από την ίδια την ακτινοβολία, επομένως καταλαβαίνουμε πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο καρκινογόνος παράγοντας. Η έρευνά μας έδειξε ότι το αντηλιακό δεν προσφέρει πλήρη προστασία από τις βλαβερές επιπτώσεις των ακτίνων UV, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες πρακτικές, όπως το καπέλο και ο ελαφρύς ρουχισμός», εξηγεί ο Richard Marais, επικεφαλής της μελέτης.

«Εδώ και αρκετά χρόνια γνωρίζαμε ότι το αντηλιακό όταν εφαρμοστεί σωστά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις βλαβερές επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας. Όμως ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι γίνεται άφθαρτος κάθε φορά που βάζει αντηλιακό και καταλήγει να κάθεται περισσότερες ώρες στον ήλιο, αυξάνοντας τη συνολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες», τονίζει από την πλευρά της η Julie Sharp επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου για τον Καρκίνο στην Αγγλία.
Ν.Γ.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2