ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Λέιζερ για μερική αναγέννηση των χαλασμένων δοντιών

Μία επαναστατική πειραματική θεραπεία εξ Αμερικής, επιτρέπει την μερική αναγέννηση των χαλασμένων δοντιών μέσω της χρήσης λέιζερ.

Λέιζερ για μερική αναγέννηση των χαλασμένων δοντιών

Ο δρόμος για την ολική αναγέννηση ενός κατεστραμμένου δοντιού φαίνεται να ανοίγει, αφού αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν επιτυχώς για πρώτη φορά ένα λέιζερ, σε συνδυασμό με βλαστικά κύτταρα, για να αναγεννήσουν ως ένα βαθμό κατεστραμμένα δόντια σε πειραματόζωα.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον οδοντίατρο Πράβιν Αρανί και τον καθηγητή εμβιομηχανικής Ντέιβιντ Μούνεϊ, έκαναν πειράματα σε ποντίκια από τα οποία με τη βοήθεια του τροχού, είχαν προηγουμένως αφαιρέσει τμήματα των δοντιών.

Στη συνέχεια, κατάφεραν χρησιμοποιώντας δέσμες φωτός λέιζερ πάνω στο κατεστραμμένο δόντι να ενεργοποιήσουν τα υπάρχοντα βλαστικά κύτταρα στην περιοχή και έτσι να αναπαραχθεί, μέσα σε τρεις περίπου μήνες, ένα μέρος από την οδοντίνη, η οποία αποτελεί τον κύριο όγκο ενός δοντιού.

Η επιστημονική ομάδα είναι αισιόδοξη, ότι η ίδια διαδικασία θα είναι πιο εύκολη σε ανθρώπους, αφού τα ανθρώπινα δόντια είναι μεγαλύτερα. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχουν καταφέρει να αναγεννήσουν με τη βοήθεια του λέιζερ το επιφανειακό σκληρό στρώμα της αδαμαντίνης, το σμάλτο.

Ν.Γ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Φίλος είναι κάποιος που σου δίνει πλήρη ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου."

Jim Morrison

  • 1790 - Εκδίδεται στις ΗΠΑ το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για τον εφευρέτη Σάμιουελ Χόπκινς στην παραγωγή ποτάσας.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2