Το περπάτημα… κάνει καλό στη μνήμη!

Το περπάτημα έχει θεαματικά αποτελέσματα όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στο μυαλό μας, όπως αποδεικνύει πρόσφατη έρευνα.
Το περπάτημα… κάνει καλό στη μνήμη!
Δεν έχει μόνο τεράστια οφέλη για την υγεία, τη διάθεση και την φυσική μας κατάσταση. Απ’ ό,τι φαίνεται, το περπάτημα –σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα– κάνει καλό και στη μνήμη μας. Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, σαράντα λεπτά περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα ήταν αρκετά για να διατηρήσουν σε καλά επίπεδα τη μνήμη και τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, αυτή η ήπια άσκηση έδειξε να αυξάνει το μέγεθος του ιππόκαμπου, της περιοχής δηλαδή του εγκεφάλου όπου δημιουργούνται οι μνήμες. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 120 εθελοντές επί ένα έτος, έδειξε ότι όσοι περπατούσαν επί 40 λεπτά την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν αυξημένες επιδόσεις στα τεστ μνήμης.

Μετά από αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου, η περιοχή του ιππόκαμπου των συμμετεχόντων που περπατούσαν εμφανίστηκε αυξημένη κατά 2%. Αντιθέτως, η ίδια περιοχή μειώθηκε κατά 1,4% σε όσους έκαναν απλώς διατάσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί στη φυσική μείωση λόγω γήρατος.

Η ατροφία του ιππόκαμπου είναι αναπόφευκτη όσο μεγαλώνουμε, αλλά φαίνεται ότι ακόμη και η ήπια άσκηση επί ένα έτος μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του και αν αυτό συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή τότε μπορεί να μειωθεί και ο κίνδυνος εμφάνισης της άνοιας. Παρ’ ότι η έρευνα διεξήχθη σε υγιείς 60χρονους εθελοντές, τα ευρήματα έδειξαν ότι η περιστασιακή άσκηση μπορεί να βοηθήσει και στην καταπολέμηση της άνοιας και άλλων σχετιζόμενων με την ηλικία προβλημάτων μνήμης.

Πηγή: Νέα Διατροφής

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v