Κρυολόγημα: Δέκα γιατροσόφια για να το πολεμήσετε

Μπούκωμα, καταρροή, βήχας, πυρετός. Το κρυολόγημα σας έχει «ρίξει» για τα καλά, όμως εμείς έχουμε δέκα τρόπους για να το αντιμετωπίσετε και να ανακουφιστείτε.
Κρυολόγημα: Δέκα γιατροσόφια για να το πολεμήσετε
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Σε κλειστούς χώρους τα μικρόβια κάνουν πάρτι και αρκεί ένας άρρωστος συνάδελφος ή ένας άρρωστος στο σπίτι για να πέσουμε ο ένας μετά τον άλλον σαν τις… μύγες στη δίνη του κοινού κρυολογήματος.

Αν και το τρίπτυχο παυσίπονο/αποσυμφορητικά σπρέι/καραμέλες για τον βήχα φαίνεται να είναι άκρως αποτελεσματικό, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αρκετά, φυσικά γιατροσόφια τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της γρίπης και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Κοτόσουπα
Αν κάτι μας έχει μείνει από τα… γιατροσόφια της γιαγιάς, τότε αυτό δεν είναι άλλο από την παραδοσιακή (και πεντανόστιμη) κοτόσουπα με αυγολέμονο. Αυτό που προκαλεί έκπληξη όμως, είναι πως η εν λόγω σούπα μπορεί και βάσει ερευνών να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση από την κοινή γρίπη, ανακουφίζοντας παράλληλα τα πιο συχνά και ενοχλητικά συμπτώματα αυτής: τον βήχα και την ρινική συμφόρηση. Δείτε εδώ μερικές συνταγές για λαχταριστή κοτόσουπα.

Νερό
Το άλφα και το ωμέγα για την καλή λειτουργία του οργανισμού, αλλά και ένα φυσικό όπλο στην μάχη ενάντια στο κρυολόγημα, το νερό βοηθά στην απομάκρυνση των μικροβίων από το σώμα, ενισχύοντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στην «μάχη» με τη γρίπη. Τέσσερα με πέντε ποτήρια νερό την ημέρα είναι μια καλή ποσότητα, ενώ αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και μερικές σταγόνες λεμονιού για να ενισχύσετε την αντιμικροβιακή του δράση.

Αλατόνερο
Οι γαργάρες με ζεστό νερό στο οποίο έχετε μέσα διαλύσει μία κουταλιά του γλυκού αλάτι μπορούν να ανακουφίσουν αποτελεσματικά τον ερεθισμένο από τον βήχα λαιμό. Την ίδια ανακούφιση μπορούν να προσφέρουν και οι πλύσεις των ρουθουνιών με το ίδιο μείγμα, παράλληλα με το φύσημα της μύτης για την απομάκρυνση της βλέννας. Σε χλιαρό νερό, διαλύστε μισή κουταλιά αλάτι. Μόλις κρυώσει, ρίξτε 3-4 σταγόνες αλατόνερο σε κάθε ρουθούνι, χρησιμοποιώντας σταγονόμετρο ή μία αποστειρωμένη σύριγγα. Αν θέλετε επιπλέον ενίσχυση και εδώ, μπορείτε να προσθέσετε 2-3 σταγόνες λεμόνι στο μείγμα. Οι πλύσεις και οι γαργάρες μπορούν να γίνονται 4-5 φορές την ημέρα.

Τσάι του βουνού
Σταθερή αξία στα σπιτικά γιατροσόφια, οι θεραπευτικές ιδιότητες του τσαγιού οφείλονται στα συστατικά του αιθέριου ελαίου του, τα φλαβονοειδή, και αποτελούν έναν εξαιρετικό σύμμαχο για το κρυολόγημα και τη γρίπη. Για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις ευεργετικές του ιδιότητες, βράστε πρώτα το νερό και λίγο πριν κοχλάσει το αποσύρετε από τη φωτιά, και ρίχνετε μέσα το τσάι του βουνού. Το αφήνετε για 3 με 4 λεπτά, το σουρώνετε και το πίνετε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μέλι, κανέλα και λεμόνι.

Σκόρδο
Από τα πιο… παρεξηγημένα γιατροσόφια λόγω μυρωδιάς, το σκόρδο είναι γεμάτο αντιοξειδωτικές ουσίες και θεωρείται «ασπίδα» στην καταπολέμηση των μικροβίων, ενώ ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν αντέχετε την μυρωδιά, μουλιάστε ψιλοκομμένο ή αλεσμένο σκόρδο σε βραστό νερό για αρκετά λεπτά και στη συνέχεια σουρώστε και πιείτε το. Ο οργανισμός σας θα σας ευγνωμονεί. Εναλλακτικά, μπορείτε να το προσθέσετε ως καρύκευμα στα φαγητά σας, μαζί με κρεμμύδι και πράσο τα οποία επίσης διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Μέντα
Δεν λέμε, καλή είναι και στο μοχίτο, όμως η μέντα είναι εξίσου αποτελεσματική στην ανακούφιση από τον πυρετό/βήχα/πονόλαιμο με το τσάι του βουνού, καθώς έχει τόσο αντισηπτικές όσο και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Βράστε μια κουταλιά του γλυκού τριμμένη μέντα σε ένα ποτήρι βραστό νερό και αφήστε την για 10 με 15 λεπτά. Στραγγίστε και απολαύστε την με λίγο μέλι.

Εισπνοές από κατσαρόλα
Οι υδρατμοί είναι το πιο κοινό σπιτικό γιατρικό για το κρυολόγημα και ιδιαίτερα για το εκνευριστικό «μπούκωμα» της μύτης και το συνάχι. Πριν ξαπλώσετε, βράστε σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό. Όταν το νερό αρχίσει να παίρνει βράση, βάλτε μία πετσέτα στο κεφάλι, σκύψτε πάνω από την κατσαρόλα και αρχίστε να εισπνέετε τους ατμούς.

Μελισσόχορτο
Το εν λόγω βότανο είναι σπασμολυτικό, ήπιο ηρεμιστικό, μαλακτικό, αντι-ιικό και βοηθά στην εφίδρωση, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα του πυρετού. Σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό ρίχνετε ένα κουταλάκι από το βότανο και το σκεπάζετε. Το αφήνετε για 10 έως 15 λεπτά, σουρώνετε και το πίνετε σκέτο, με ζάχαρη ή μέλι.

Αιθέρια έλαια
Ανακουφίζουν αποτελεσματικά από τα συμπτώματα της γρίπης και αποτελούν ουσιαστικά αποστάγματα από διάφορα θεραπευτικά βότανα. Θα τα βρείτε σε φαρμακεία είτε online και το καθένα από αυτά έχει και διαφορετική δράση. Ενδεικτικά, ο ευκάλυπτος έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιπυρετική δράση, το δενδρολίβανο είναι αντιμικροβιακό και αντιπυρετικό, το τζίντζερ απαλύνει τον βήχα και βοηθά στην αντιμετώπιση της αναπνευστικής συμφόρησης και η λεβάντα έχει ηρεμιστικές και αντιπυρετικές ιδιότητες.

Χυμοί φρούτων
Χυμοί εσπεριδοειδών όπως το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ και το πορτοκάλι, φαίνεται πως έχουν θετική επίδραση στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος κυρίως χάρη στην ικανότητα της βιταμίνης C να ενισχύει τη λειτουργία των λεμφοκυττάρων, τα οποία αποτελούν ένα «εργοστάσιο» παραγωγής αντισωμάτων. Αγνοήστε πλήρως τους έτοιμους χυμούς της αγοράς καθώς ζήτημα να έχει μείνει έστω και ελάχιστη βιταμίνη C σε αυτούς και προτιμήστε την παραδοσιακή μέθοδο του στυψίματος.

* Τα παραπάνω δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση την φαρμακευτική αγωγή. Επομένως αν τα συμπτώματα επιμείνουν, ο πυρετός είναι υψηλός και δεν υποχωρεί, νοιώθετε λήθαργο ή έχετε πολύ έντονους πονοκεφάλους, μια επίσκεψη σε παθολόγο επιβάλλεται.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v