Τα οφέλη του γέλιου: Χιούμορ για πάσα νόσο

Μειώνει το στρες, ενισχύει το ανοσοποιητικό, καίει θερμίδες, λειτουργεί ως παυσίπονο. Και μερικά ακόμα οφέλη του γέλιου στην υγεία μας.
Τα οφέλη του γέλιου: Χιούμορ για πάσα νόσο
Οι έρευνες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατέληξαν πριν από δύο χρόνια στο συμπέρασμα ότι το γέλιο μας βοηθά να αναπτύξουμε έως και 10% περισσότερη αντοχή στον σωματικό πόνο. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή η θεραπευτική ιδιότητα που έκανε τις γιαγιάδες μας να λένε σοφά ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο για όλα. Ρίξτε μια ματιά στα οφέλη του γέλιου για τον οργανισμό μας, και… γελάστε με την ψυχή σας, κάνει καλό.

- Με το γέλιο, τεντώνονται οι μύες στο πρόσωπο και το σώμα, αυξάνονται οι παλμοί και η πίεσή μας, και αναπνέουμε ταχύτερα, στέλνοντας περισσότερο οξυγόνο στα κύτταρά μας.

- Καίει θερμίδες: Ο Maciej Buchowski, ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου Vanderbilt, διεξήγαγε μία μικρή έρευνα στην οποία μέτρησε την ποσότητα των θερμίδων που ξοδεύονται με το γέλιο. Απέδειξε, λοιπόν, ότι 10 με 15 λεπτά γέλιου «καίνε» 50 περίπου θερμίδες. Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι θα μπορούσατε να χάσετε ένα κιλό αν… γελούσατε ασταμάτητα για 26,5 ώρες.

- Διευκολύνει τα αιμοφόρα αγγεία να κάνουν σωστά τη δουλειά τους: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Maryland μελέτησαν τις αντιδράσεις των αιμοφόρων αγγείων σε άτομα που παρακολούθησαν κωμωδίες ή δράματα. Μετά την προβολή, τα αγγεία της ομάδας που παρακολούθησε την κωμωδία αντέδρασαν φυσιολογικά –διαστέλλονταν, δηλαδή, και συστέλλονταν με ευκολία. Τα αγγεία, όμως, της ομάδας που παρακολούθησε το δράμα ήταν τεταμένα, παρεμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη ροή του αίματος.

- Είναι ο καλύτερος φίλος του ανοσοποιητικού: Μακροπρόθεσμα, το γέλιο δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τις ορμόνες που σχετίζονται με το στρες και διευκολύνοντας τον οργανισμό να αναπτύξει τα αντισώματα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει μολύνσεις και ασθένειες.

- Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Έρευνα σε άτομα με διαβήτη έλεγξε τις επιπτώσεις του γέλιου στα επίπεδα του σακχάρου. Μετά το φαγητό, η ομάδα παρακολούθησε μία ανιαρή διάλεξη. Την επόμενη μέρα, η ομάδα έφαγε το ίδιο γεύμα και έπειτα παρακολούθησε μία κωμωδία. Μετά την κωμωδία η ομάδα είχε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου από ό,τι μετά τη διάλεξη.

- Μειώνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες: Οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν 40% μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια συγκριτικά με τους απαισιόδοξους, όπως απέδειξε πριν από λίγο καιρό έρευνα του Harvard, την οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.

- Ρίχνει τα επίπεδα κορτιζόλης: Η κορτιζόλη είναι η κατεξοχήν ορμόνη που σχετίζεται με το στρες, θεωρείται διαβητογόνος και καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα –μεταξύ διάφορων άλλων κακών. Το γέλιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό έως και 50%, όπως έδειξαν πρόσφατες έρευνες του Πανεπιστημίου Loma Linda της Καλιφόρνια.

- Παράγει ενδορφίνες: Οι ενδορφίνες είναι χημικές ουσίες, ορμόνες δηλαδή, οι οποίες καταπολεμούν το στρες, δρουν σαν φυσικό παυσίπονο, και (τι άλλο θέλετε;) μας κάνουν χαρούμενους.

- Μπορεί να αποτελέσει καλό φάρμακο, χωρίς παρενέργειες, για τους ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια. Σε αυτό, τουλάχιστον το συμπέρασμα κατέληξε ο Αυστραλός θεραπευτής Jean-Paul Bell μέσα από τις έρευνές του, τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v