Χοληστερίνη: Μύθοι, πραγματικότητα και στατίνες

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της χοληστερίνης στην υγεία μας και ποιοι οι μύθοι που την… συνοδεύουν εξαιτίας της παραπληροφόρησης από τα μέσα και ενίοτε από τους ιατρούς; Ο διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Τζανείου κ. Χρήστος Ντέλλος δίνει απαντήσεις στην κάμερα του In2life.
Χοληστερίνη: Μύθοι, πραγματικότητα και στατίνες
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η μανία γύρω από τις «υψηλές τιμές» της χοληστερόλης έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Χρόνο με το χρόνο οι «φυσιολογικές» τιμές της πέφτουν και ο φόβος για την πιθανότητα ενός καρδιακού επεισοδίου ή ακόμα και θανάτου μεγαλώνει, καθώς μικρό μόνο ποσοστό του πληθυσμού παραμένει ακόμα στα «φυσιολογικά όρια». Είναι όμως πράγματι τόσο αρνητικές οι επιπτώσεις της χοληστερίνης στην υγεία μας; Αποτελεί όντως σημαντικό παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα; Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να ακολουθήσουμε φαρμακευτική αγωγή με στατίνες για να τη μειώσουμε;

Αναζητώντας απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, αλλά και θέλοντας να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για την σύγχρονη αυτή «μάστιγα», απευθυνθήκαμε στον κ. Χρήστο Ντέλλο, Διευθυντή Καρδιολογικού τμήματος Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά.



«Ο πρώτος παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα είναι το κάπνισμα, η χοληστερίνη βρίσκεται στην έκτη θέση»,
λέει στην κάμερα του in2life ο κ. Ντέλλος και προσθέτει για τα λεγόμενα «φυσιολογικά όρια» της ολικής χοληστερίνης: «Πρόκειται για αυθαίρετες τιμές. Υπάρχουν άνθρωποι με 310 χοληστερίνη οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα».

Όσον αφορά τις συχνές αιματολογικές εξετάσεις τονίζει ότι δεν αποτελούν μέσο πρόληψης, και συνιστά ψυχραιμία, ενώ σχετικά με την φαρμακευτική αντιμετώπιση, η οποία έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια με τις πολυδιαφημιζόμενες στατίνες, αναφέρει πως το όφελος από την λήψη αντίστοιχων φαρμάκων είναι μικρό για τον ασθενή και το καλύτερο που έχει να κάνει είναι «να αρχίσει να περπατά, να μη καπνίζει και να προσέχει τι τρώει». Αν παρ' όλα αυτά, κριθεί αναγκαία η χορήγηση στατινών, αυτή θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά και όπως χαρακτηριστικά λέει "χωρίς να προσπαθούμε να φτάσουμε τους λεγόμενους θεραπευτικούς, ακραίους στόχους, οι οποίοι είναι εμπορικοί στόχοι".
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v