5 τρόποι να γλιτώσετε την «χαμένη» ώρα ύπνου του Μαρτίου

Η έλευση της Άνοιξης σηματοδοτείται από μία χαμένη ώρα ύπνου, την οποία πολλοί από εμάς έχουμε περισσότερο ανάγκη απ’ όσο φανταζόμαστε, γι’ αυτό και συγκεντρώνουμε tips για να νικήσουμε την αϋπνία και να υπερκαλύψουμε την χαμένη ώρα του κρεβατιού μας.
5 τρόποι να γλιτώσετε την «χαμένη» ώρα ύπνου του Μαρτίου
Η άνοιξη πλησιάζει και η τελευταία Κυριακή του Μαρτίου χαρίζει «πλήγμα» μίας ώρας στο πρόγραμμα του ύπνου μας. Όσο μικρή κι αν ακούγεται η απώλεια, οι αλλαγές στο «ρολόι» του ύπνου μπορούν να (δια)ταράξουν τον οργανισμό μας. Για τις περιπτώσεις χρόνιας αϋπνίας επί παραδείγματι, η απώλεια μιας ώρας μπορεί να αποβεί καταστροφική για το πρόγραμμα ύπνου που οι πάσχοντες έχτιζαν με κόπο όλο τον χειμώνα.

Έτσι λοιπόν, καθώς τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του μήνα τα ρολόγια θα προχωρήσουν μία ώρα μπροστά, η ειδικός της ιστοσελίδας του Time για την υγεία προτείνει τρόπους για να μην καταλάβουμε καν πως χάνουμε αυτή τη μία πολύτιμη ώρα.

*Ξεκινήστε από νωρίτερα εκείνη την εβδομάδα να κοιμάστε δέκα λεπτά ή ένα τέταρτο πιο νωρίς σε σχέση με ό,τι συνηθίζατε – το ίδιο κάνουν και οι αστροναύτες πριν από ταξίδι στο διάστημα. Έτσι, θα σας έρθει πιο «φυσικά» η αλλαγή της ώρας, αποφεύγοντας τον κίνδυνο της ξαφνικής αϋπνίας.

*Την συγκεκριμένη Κυριακή, πάρτε το πρωινό σας κοντά στο παράθυρο ή κάντε μία βόλτα στο πάρκο. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η έκθεσή σας στο φως της ημέρας και θα υπερκαλυφθεί η χαμένη ώρα ήλιου της θερινής αλλαγής. Ταυτόχρονα, με το φως καταπολεμάται πιο αποτελεσματικά η κατάθλιψη και ρυθμίζεται καλύτερα το «εσωτερικό μας ρολόι», που περιλαμβάνει την μελατονίνη, η οποία μας λέει πότε είναι ώρα για ύπνο.

*Ξαπλώστε μόνο όταν νυστάζετε. Αν δεν νιώθετε κουρασμένοι ή νυσταγμένοι, μην πιέζετε τον εαυτό σας να κοιμηθεί, καθώς το μόνο που θα καταφέρετε είναι να στριφογυρίζετε στο κρεβάτι άσκοπα. Επιπλέον, αν είστε «νυχτερινοί» τύποι και ο ύπνος σας έρχεται πιο δύσκολα, συσκοτίστε το δωμάτιο και χρησιμοποιήστε το κρεβάτι μόνο… για ύπνο. Αν για παράδειγμα συνηθίσετε να διαβάζετε στο υπνοδωμάτιο, ο οργανισμός σας θα συσχετίσει την ώρα και τον τόπο αυτό με δραστηριότητες στις οποίες πρέπει ο εγκέφαλος να είναι σε εγρήγορση και επομένως ξύπνιος.

*Μην αθλείστε την νύχτα
Η άσκηση είναι βάλσαμο για τον οργανισμό, αλλά στην σωστή ώρα. Η θερμοκρασία μας ανεβαίνει κατά την άσκηση και μπορεί να πάρει στον οργανισμό μας μέχρι και έξι ώρες για να την κατεβάσει. Επομένως, φροντίστε το σώμα σας να είναι δροσερό πριν πέσετε για ύπνο, ώστε να αποφύγετε την αϋπνία και επομένως τις «αρρυθμίες» του ύπνου που μπορεί να προκαλέσει η αλλαγή της ώρας.

*Κλείστε την τηλεόραση. Οι μεταμεσονύκτιες εκπομπές και το συνεχές τσεκάρισμα του Facebook κρατούν σε εγρήγορση τον εγκέφαλό σας, και η μπλε ακτινοβολία των οθονών επιτείνει το αποτέλεσμα.

Πηγή: Time Healthland
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v