Έχετε προβλήματα; Μην «κοιμάστε» μαζί τους

Αν κοιμάστε με έγνοιες, τα προβλήματα αυτά μπορούν να γίνουν χειρότερα, λένε τώρα οι επιστήμονες, που υποστηρίζουν ότι έτσι οι οδυνηρές αναμνήσεις παραμένουν έντονες, και διαψεύδουν πρόσφατη έρευνα που έλεγε το ακριβώς αντίθετο.
Έχετε προβλήματα; Μην «κοιμάστε» μαζί τους
Να κοιμηθούμε με έγνοιες ή όχι; Στην παράνοια μπορούν να μας οδηγήσουν οι επιστήμονες, που προ ολίγων εβδομάδων υποστήριζαν ότι η επεξεργασία των προβλημάτων κατά την διάρκεια του ύπνου μας μπορεί να οδηγήσει στην ανώδυνη αντιμετώπιση τους (για του λόγου το αληθές διαβάστε την σχετική είδηση). Πλέον, νέα έρευνα βρίσκει τον δρόμο προς την δημοσιότητα και διατείνεται το ακριβώς αντίθετο – ότι δηλαδή αν κοιμόμαστε με προβλήματα στο μυαλό μας, η ψυχολογική μας κατάσταση επιδεινώνεται.

Συγκεκριμένα, τώρα υποστηρίζουν πως η επεξεργασία των προβλημάτων κατά τον ύπνο μπορεί να συντελέσει στην διατήρησή τους σε μεγάλη ένταση, αν κοιμηθούμε αμέσως μετά από ένα άσχημο γεγονός. Αντίθετα, αν παραμείνουμε ξύπνιοι, η μνήμη αυτού του γεγονότος «απορροφάται» πιο αποτελεσματικά.

Η Dr Rebecca Spencer, επικεφαλής της μελέτης, είπε σχετικά: «Βρήκαμε ότι αν παρακολουθήσεις κάτι άσχημο, όπως την σκηνή ενός ατυχήματος, και αργότερα σου ζητηθεί να κοιτάξεις μια φωτογραφία της ίδιας σκηνής, η συναισθηματική σου αντίδραση θα είναι σημαντικά μειωμένη. Θα βρεις την σκηνή πολύ λιγότερο “ενοχλητική” αν έχεις παραμείνει ξύπνιος παρά αν έχεις κοιμηθεί μετά το συγκεκριμένο συμβάν».

Στην έρευνα συμμετείχαν 106 ενήλικοι, στους οποίους οι επιστήμονες έδειξαν μια σειρά «ενοχλητικών» φωτογραφιών και τους ζήτησαν να περιγράψουν την συναισθηματική τους αντίδραση. Μετά από 12 ώρες (κατά τις οποίες κάποιοι κοιμήθηκαν και κάποιοι όχι), τους ξαναέδειξαν σειρά φωτογραφιών, ορισμένες από τις οποίες ήταν ίδιες με τις προηγούμενες.

Αφού τους ζήτησαν εκ νέου να περιγράψουν τα συναισθήματά τους για την καθεμία και να εντοπίσουν ποιες από αυτές είχαν ξαναδεί, διαπίστωσαν πως όσοι κοιμήθηκαν στο ενδιάμεσο αναγνώρισαν ευκολότερα τις φωτογραφίες και σημείωσαν αυξημένα αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με όσους έμειναν ξύπνιοι.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έρευνα παρέχει τα πρώτα στοιχεία ότι ο ύπνος διατηρεί όχι μονό την μνήμη των συναισθηματικών γεγονότων αλλά και την ευαισθησία μας προς αυτά. «Παλιότερες έρευνες εστίασαν μόνο στην μνήμη, και όχι στο πώς αλλάζει η συναισθηματική απόκριση. Είναι η πρώτη φορά που εξετάζουμε και τους δύο παράγοντες, πλάι-πλάι», κατέληξε η ειδικός.

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v