Ένα βήμα πιο κοντά σε μηχανισμό που «διαβάζει» την σκέψη

Συσκευή που διαβάζει τις σκέψεις ασθενών με προβλήματα ομιλίας προσπαθούν να δημιουργήσουν οι επιστήμονες, και πλησιάζουν ένα βήμα πιο κοντά στο επίτευγμα, αποκωδικοποιώντας τα ερεθίσματα του εγκεφάλου από την ακοή.
Ένα βήμα πιο κοντά σε μηχανισμό που «διαβάζει» την σκέψη
Αν η φράση «διαβάζω την σκέψη των άλλων» σας ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε και να την κατατάξετε στις επιστημονικές δυνατότητες. Πρόσφατα, Αμερικανοί ερευνητές κατόρθωσαν να αποκωδικοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος «σπάει» τις λέξεις που φθάνουν σε αυτόν μέσω της ακοής σε περίπλοκα μοτίβα ηλεκτρικής δραστηριότητας.

Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να μεταφράσουν αυτά τα ηλεκτρονικά σήματα και να ανασυνθέσουν τις λέξεις τις οποίες άκουσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα. Επειδή ο εγκέφαλος θεωρείται πως επεξεργάζεται την σκέψη με τον ίδιο τρόπο που επεξεργάζεται τον ήχο, οι μελετητές ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατασκευή ενός εμφυτεύματος, που θα μπορεί να ερμηνεύει όσα οι ασθενείς με προβλήματα ομιλίας σκέφτονται αλλά δεν μπορούν να πουν.

Φυσικά απέχουμε πολύ ακόμη από την τελειοποίηση μιας τέτοιας συσκευής, αφού πρέπει πρώτα να εξελιχθεί η τεχνολογία που θα προσφέρει τόση ακρίβεια ώστε να ερμηνεύει όσα σκέφτεται ο ασθενής, και όχι μόνο όσα ακούει, όπως συνέβη στην συγκεκριμένη έρευνα. Επίσης, θα ήταν απαραίτητη η τοποθέτηση ηλεκτροδίων κάτω από την επιφάνεια του κρανίου για να πετύχει το εγχείρημα.

Ωστόσο, δεν μειώνεται η σημασία της έρευνας, καθώς σίγουρα γεννά ελπίδες σε χιλιάδες ασθενείς με εγκεφαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν το καθημερινό μαρτύριο της έλλειψης επικοινωνίας με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. «Πρόκειται για κάτι φοβερά σημαντικό για τους ασθενείς με βλάβη στον μηχανισμό ομιλίας εξαιτίας ενός εγκεφαλικού ή κάποιας άλλης ασθένειας», λέει ο καθηγητής Robert Knight, ένας από τους ειδικούς της έρευνας.

Η έρευνα έγινε σε 15 ασθενείς με επιληψία, κατά την διάρκεια της διαδικασίας με την οποία εντοπίζεται η πηγή των κρίσεών τους. Όσο τα ηλεκτρόδια ήταν συνδεδεμένα στα κεφάλια των συμμετεχόντων, οι επιστήμονες κατέγραφαν την δραστηριότητα του εγκεφάλου, και συγκεκριμένα τον λοβό όπου επεξεργάζεται η ομιλία.

Καθ’ όλη την διάρκεια, οι ασθενείς άκουγαν ηχογραφημένες συνομιλίες. Στην συνέχεια οι ειδικοί «έσπασαν» τις συνομιλίες σε ήχους και έχτισαν δύο υπολογιστικά μοντέλα, τα οποία εφάρμοσαν στα σήματα του εγκεφάλου, προβλέποντας επιτυχώς ποιες λέξεις άκουγαν κάθε φορά. Η ακρίβεια των υπολογισμών αναμένεται να βελτιωθεί, ενώ όπως λέει ο καθηγητής Νευροχειρουργικής Jan Schnupp, απώτερος στόχος είναι «να καταλάβουμε πώς ο εγκέφαλος μετατρέπει τον ήχο σε νόημα, και αυτό είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Σίγουρα πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, ανοίγοντας τον δρόμο για αλματώδη εξέλιξη στις βιοϊατρικές εφαρμογές».

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v