mHealth: Πώς τα smartphones αλλάζουν την Ιατρική

Γιατί να πληρώσεις εξετάσεις χιλιάδων ευρώ όταν μπορεί μία εξελιγμένη ιατρική εφαρμογή του κινητού σου να κάνει την ίδια δουλειά; Ο κόσμος της ιατρικής τεχνολογίας αλλάζει ραγδαία και παρακολουθούμε την εξέλιξη, τις δυνατότητες και την αξιοπιστία του.
mHealth: Πώς τα smartphones αλλάζουν την Ιατρική
Η γενιά του «Lost» κίνησε γη και ουρανό, έδωσε ώθηση στα μεγαλύτερα tech freak μυαλά και έφτασε την ανάλυση των κινητών τηλεφώνων σε τέτοια ύψη, ώστε να παρακολουθούν ικανοποιητικά τις αγαπημένες τους υπερπαραγωγές στο iPhone τους. Μόνο για την ψυχαγωγία όμως είναι ικανή η πιο προχωρημένη τεχνολογική γενιά να εφευρίσκει καινοτομίες;

Προφανώς όχι, συνειδητοποίησαν οι δημιουργοί εφαρμογών, και έβαλαν μπροστά σχέδια για να φέρουν την Ιατρική κυριολεκτικά στην τσέπη μας. Ο καθηγητής του MIT, R. Raskar, για παράδειγμα, επεσήμανε ότι ο διαθλαστήρας που χρησιμοποιούν οι οφθαλμίατροι για να ελέγξουν τα μάτια μας είναι ένα πανάκριβο και βαρύ εργαλείο, και ως εκ τούτου μη διαθέσιμο σε απομακρυσμένες περιοχές και χωριά. Τα iPhones και τα υπόλοιπα κινητά τελευταίας γενιάς όμως, δεν είναι καθόλου βαριά, ενώ έχουν φτάσει παντού (δύο στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως είναι ιδιοκτήτες κινητών τηλεφώνων).

Γιατί λοιπόν χιλιάδες άνθρωποι να υπομένουν προβλήματα στην όρασή τους για λόγους εξοπλισμού, όταν οι επιστήμονες μπορούν να εφεύρουν μία απλή εφαρμογή-όργανο που θα προσαρμόζεται πάνω στο smartphone; Κάπως έτσι, σχεδιάστηκε ήδη η νέα εφαρμογή Eye Netra, που θα είναι διαθέσιμη αρχικά στις χώρες της Λατινικής Αμερικής τους επόμενους μήνες και θα στοιχίζει λιγότερο από 30 δολάρια.

Ο ιατρικός κόσμος αλλάζει

Η παραπάνω εφαρμογή είναι μόνο ένα δείγμα από τις εξελίξεις που «μαγειρεύονται» στα ιατρικά εργαστήρια – ή καλύτερα, για να βγει η ιατρική έξω από τα εργαστήρια. Η εποχή του λεγόμενου “mHealth” (όπου m, mobile) πλησιάζει και οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η νέα ιατρική πραγματικότητα θα είναι οικονομικότερη, πιο αποτελεσματική και πιο ευέλικτη. Η έγκυρη τεχνολογική ιστοσελίδα FastCompany μάλιστα συνέλεξε πληροφορίες από όλα τα «μέτωπα» της… κινητής Ιατρικής. «Είναι σαν το ανθρώπινο σώμα να ανέπτυξε ένα επιπλέον όργανο», λέει ο Raja Rajamannar, επικεφαλής του κέντρου Καινοτομίας Humana.

Τα smartphones μπορούν ήδη να καταγράφουν τις θερμίδες που καίγονται κατά το περπάτημα ή τις αποστάσεις που διανύουμε, καθώς και να μετρούν τους ρυθμούς του ύπνου μας. Ως το 2013, θα έχουν την δυνατότητα να εντοπίζουν τυχόν προβλήματα στους παλμούς της καρδιάς, να ελέγχουν το «τρέμουλο» όσων πάσχουν από την νόσο του Parkinson και να ειδοποιούν τους κατόχους τους πότε είναι η ιδανική στιγμή για να αυξήσουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί.

Φυσικά, αυτό που διακυβεύεται είναι η οικονομία της συμβατικής ιατρικής τεχνολογίας. Τα 273 δισεκατομμύρια δολάρια της πίτας που κατέχει η βιομηχανία ιατρικών συσκευών είναι ακόμη πολλά σε σχέση με τα μόλις 2 δισεκατομμύρια του πρωτοποριακού mHealth, αλλά οι ειδήμονες στοιχηματίζουν πως το μερίδιό του στην αγορά αυτή θα εκτοξευθεί τα χρόνια που έρχονται, όσο δηλαδή τα smartphones θα γίνονται εξυπνότερα και οι ασθενείς θα αντιλαμβάνονται την διαφορά κόστους.

«Γιατί να “συνταγογραφήσεις” μία εξέταση 1.000 δολαρίων σε ένα νοσοκομείο όταν το μόνο που χρειάζεσαι είναι η ένδειξη για τον καρδιακό παλμό;», αναρωτιέται η καρδιολόγος του Κέντρου Σωματικού Υπολογισμού του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, Leslie Saxon. Με την νέα, φθηνή τεχνολογία, όπως επισημαίνει, «θα μπορώ να λέω στον ασθενή να προμηθευτεί έναν αισθητήρα ECG (ηλεκτροδιαγράμματος) από το φαρμακείο για το τηλέφωνό του».

Κινητή αξιοπιστία

Το σημαντικότερο ίσως ερώτημα για τους χρήστες ανάλογων εφαρμογών είναι το εξής: Μπορούμε να εμπιστευτούμε τα κινητά μας τηλέφωνα για ιατρικές διαγνώσεις; Αυτό το δίλημμα αξιοπιστίας επεξεργάζεται πυρετωδώς ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, καθώς καλείται να αποφασίσει αν θα δώσει την επίσημη έγκρισή του σε αυτά τα νέα προϊόντα τεχνολογίας. Οι επιστήμονες από την άλλη πλευρά προσπαθούν να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν τις προδιαγραφές των αντίστοιχων συμβατικών ιατρικών εργαλείων, όπως για παράδειγμα την ανάλυση οθόνης για ικανοποιητικά υπερηχογραφήματα.

Φυσικά, το πόσο αποτελεσματική θα είναι για την υγεία μας η νέα τεχνολογία εξαρτάται και από το πώς εμείς οι ίδιοι θα την χρησιμοποιήσουμε και από το κατά πόσο είμαστε ικανοί να «αναγνώσουμε» τις ιατρικές ενδείξεις. Όπως και να ‘χει όμως, η εξέλιξη του mHealth είναι ραγδαία, και μια καλή αρχή για να εξοικειωθούμε μαζί του είναι να πάρουμε μια γεύση από τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει – ακολουθούν παραδείγματα (κινητής) ευφυΐας:

επεξεργαστής ενός κινητού ξεπερνά σε συχνότητα το 1GHz χωρίς να καταναλώνει πολλή ενέργεια, με αποτέλεσμα να μπορεί να λειτουργήσει ως βηματοδότης αιχμής.
οθόνη του τελευταίου iPhone υποστηρίζει ανάλυση 300 pixels ανά ίντσα, που σημαίνει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις προδιαγραφές των μόνιτορ για νοσοκομειακά υπερηχογραφήματα.
HD κάμερα ενός κινητού, που μπορεί να βιντεοσκοπεί με 30 frames το δευτερόλεπτο είναι πιο εξελιγμένη ακόμη και από αυτή οργάνων όπως το κολονοσκόπιο με το οποίο εντοπίζονται καρκινικά κύτταρα.
*Το επιταχυνσιόμετρο των κινητών μπορεί να καταγράφει λεπτές κινήσεις όπως οι αισθητήρες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο όσων πάσχουν από την νόσο του Πάρκινσον.
*Το μικρόφωνο ενός smartphone, σε συνδυασμό με μία εφαρμογή ενισχυντή μπορεί να ελέγξει τον σφυγμό σχεδόν το ίδιο καλά με ένα ηλεκτρονικό στηθοσκόπιο αξίας 500 δολαρίων.

Δείτε αναλυτικά ποια όργανα του ανθρώπινου σώματος μπορούν να ωφεληθούν από την νέα τεχνολογία και τις εφαρμογές που αναπτύσσονται για το «mHealth», πατώντας εδώ, και βλέποντας τις αναλυτικές πληροφορίες που συνέλεξε το τεχνολογικό site FastCompany.com.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Πηγή:
FastCompany

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v