Διαχείριση θυμού: Tips για… γερά νεύρα

Τα «πήρατε κρανίο»; Είστε εκτός εαυτού; «Βράζετε» από μέσα σας; Ο θυμός είναι αναμφίβολα ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει… αλυσιδωτές αντιδράσεις. Μάθετε πώς να τον κατευνάσετε, αλλά και να τον χρησιμοποιήσετε υπέρ σας.
Διαχείριση θυμού: Tips για… γερά νεύρα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Οι Metallica τον ανακήρυξαν σε… Άγιο με το άλμπουμ St. Anger, στην μεγάλη οθόνη διακωμωδήθηκε στο έπακρο από τον Τζακ Νίκολσον και τον Άνταμ Σάντλερ στο Anger Management, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η αγχωτική και καταπιεστική καθημερινότητα μας ωθεί στο να βγούμε εκτός εαυτού και να εκφράσουμε τον θυμό μας με λέξεις ή πράξεις.

Θυμός: Αυτός ο άγνωστος(;)

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο θυμός σχετίζεται με καταστάσεις ή γεγονότα που προκαλούν συναισθήματα άγχους, ματαίωσης, πόνου, φόβου, απειλής, παραμέλησης, ζήλιας, αδικίας, ντροπής ή και προσβολής. Από τη μία πλευρά είναι ένα φυσιολογικό και «χρήσιμο» συναίσθημα μιας και μας δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά ή ότι κάτι σε μια κατάσταση μας ενοχλεί. Από την άλλη πλευρά όμως, θα πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε με μετριοπάθεια και να τον έχουμε υπό έλεγχο.

Αν σε οποιαδήποτε στιγμή την ζωής μας τον αφήσουμε να μας κυριέψει ολοκληρωτικά, τότε οι πιθανότητες να φτάσουμε στα όριά μας αυξάνονται δραματικά με… βλαβερές επιπτώσεις στην καριέρα ή τις προσωπικές μας σχέσεις.

Relax, don’t do it… http://www.youtube.com/watch?v=lyl5DlrsU90

Για να μπορέσουμε να κατευνάσουμε τον θυμό μας, θα πρέπει αρχικά να αποκτήσουμε τον έλεγχό του. Να γνωρίζουμε γιατί θυμώνουμε, να αναλαμβάνουμε την ευθύνη γι’ αυτό και να μπορούμε να περιορίζουμε τις αντιδράσεις μας για να αποφύγουμε καταστάσεις… εκτός ελέγχου.

* Εντοπίστε τα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι πρόκειται να γίνετε έξαλλος και την επόμενη φορά που θα τα βρείτε μπροστά σας ξανασκεφτείτε το. Αξίζει να ξεσπάσετε; Θα θέλατε να συμβεί κάτι τέτοιο; Μπορείτε να το αποφύγετε προς το παρόν;

* Oldchool συνταγή που - τις περισσότερες φορές - δουλεύει: Μετρήστε αργά μέχρι το δέκα, παίρνοντας αργές και βαθιές ανάσες. Η επιβράδυνση της αναπνοής σας αναζωογονεί, σας επιτρέπει να σκεφτείτε και χαλαρώνει τους μύες σας, δίνοντάς σας μια στιγμή ηρεμίας για να σκεφτείτε καθαρά τι συμβαίνει και να δώσετε «παράταση» στην αντίδρασή σας.

* Αν πάλι δείτε ότι σας χρειάζεται και άλλος χρόνος, απομακρυνθείτε από την κατάσταση που σας προκαλεί θυμό και πηγαίνετε κάπου όπου θα μπορέσετε ξεσπάστε «ανώδυνα» για εσάς, αλλά και για τους γύρω σας. Προσπαθήστε να «καθαρίσετε» το μυαλό σας και να εντοπίσετε τις σκέψεις σας για την κατάσταση ή το γεγονός που σας έκαναν να οργιστείτε τόσο. Αυτό θα σας δώσει την απόσταση που απαιτείται για να αξιολογήσετε την κατάσταση και να οργανώσετε την επόμενή σας κίνηση.

* Προσπαθήστε να μπείτε στην θέση αυτού που σας θύμωσε, να κατανοήσετε τις σκέψεις, τις ανάγκες και τα κίνητρά του που τον οδήγησαν να έχει αυτή τη συμπεριφορά. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβετε τα αίτια της συμπεριφοράς αυτής και πιθανώς τους δικούς του κανόνες που κάνουν τη συμπεριφορά του να φαίνεται σωστή για τον ίδιο.

* Αντί να αρχίσετε να κατεβάζετε… καντήλια, εξασκηθείτε στην χρήση «σωτήριων» εκφράσεων που ναι μεν θα ανταποκρίνονται στα συναισθήματά σας, αλλά δεν θα οδηγούν την κατάσταση στα άκρα. Για παράδειγμα, «Είμαι πολύ θυμωμένος» ή «Έχω αναστατωθεί φοβερά από…» και όχι «Ρε μ****** τι ήταν αυτά που είπες…».

* Περιοριστείτε στο παρόν και στο συγκεκριμένο γεγονός ή κατάσταση και μην κάνετε γενικεύσεις σε άλλα γεγονότα του παρελθόντος που αφορούν το ίδιο άτομο, ακόμα και αν του τα έχετε… μαζεμένα («Αλλά πάντα έτσι ήσουν μια ζωή…» κτλ.)

* Τέλος, μην αφήνετε αυτά που σας ενοχλούν να υπάρχουν για μέρες, εβδομάδες ή ακόμα και χρόνια. Ο θυμός δεν μετριάζεται πάντα με το πέρασμα του χρόνου, καθώς έχουμε την ικανότητα να τον συντηρούμε και να τον καλλιεργούμε με τις σκέψεις μας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v