ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία του καρκίνου;

Ένας εργαστηριακός ιός που μέσω του αίματος στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα σε οποιοδήποτε σημείο του οργανισμού, αφήνοντας άθικτους τους υγιείς ιστούς, γεμίζει ελπίδες τους επιστήμονες που πιστεύουν ότι σύντομα θα έχουν στη διάθεσή τους ένα νέο αντικαρκινικό όπλο.

Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία του καρκίνου;

Ένας εργαστηριακός ιός που μέσω του αίματος στοχεύει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα σε οποιοδήποτε σημείο του οργανισμού, αφήνοντας ανέπαφους τους υγιείς ιστούς, γεμίζει ελπίδες τους επιστήμονες που πιστεύουν ότι σύντομα θα έχουν στη διάθεσή τους ένα νέο αντικαρκινικό όπλο.

Την αισιοδοξία των επιστημόνων τροφοδοτούν τα αποτελέσματα μίας μικρής δοκιμής σε δείγμα 23 ασθενών που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν μια μέρα «κυριολεκτικά να μεταμορφώσουν» τις θεραπείες, ενώ οι ειδικοί στον αντικαρκινικό τομέα λένε ότι οι ιικές θεραπείες δείχνουν «πολλά υποσχόμενες».

Η χρήση ιών για την καταπολέμηση των κακοηθών όγκων δεν είναι καινούργια ιδέα, αλλά μέχρι τώρα έπρεπε να εισάγονται κατευθείαν στον όγκο προκειμένου να μην εξουδετερώνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού.

Τότε η ανεμοβλογιά, τώρα ο καρκίνος

Οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά τον ιό vaccinia, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός για τη χρησιμοποίησή του στο εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς. Ο συγγενικός ιός ονομάζεται JX-594 και μπορεί να πολλαπλασιαστεί μόνο σε ένα χημικό «μονοπάτι» που χρησιμοποιούν ορισμένες μορφές καρκίνου.

Οι ερευνητές χορήγησαν τον ιό σε διαφορετικές δοσολογίες στο αίμα 23 ασθενών με πολλαπλές καρκινικές μεταστάσεις. Όπως διαπίστωσαν, στους 7 από τους 8 ασθενείς που έλαβαν την υψηλότερη δόση, ο ιός αναπαρήχθη στους όγκους, αλλά όχι στον υγιή ιστό.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα και επικεφαλής της έρευνας, John Bell, σχολίασε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής επιστήμης που μια ιική θεραπεία έδειξε να αναπαράγεται επιλεκτικά στον καρκινικό ιστό ύστερα από ενδοφλέβια χορήγηση στους ανθρώπους. Η ενδοφλέβια χορήγηση είναι ζωτικής σημασίας στη θεραπεία του καρκίνου επειδή επιτρέπει τη στόχευση όγκων σε όλο το σώμα και όχι μόνο σε αυτούς στους οποίους μπορούμε να φθάσουμε απευθείας».

Η μόλυνση από τον ιό εμπόδισε την περαιτέρω ανάπτυξη των όγκων στους 6 ασθενείς. Ωστόσο δεν τους εξαφάνισε. Αυτό όμως δεν μειώνει τη σπουδαιότητα της ανακάλυψης, αφού η κλινική δοκιμή είχε σχεδιαστεί για να διερευνηθεί αρχικά η ασφάλεια χρησιμοποίησης του ιού, και οι καρκινοπαθείς πήραν μόνο μία δόση του ιού. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η χορήγηση σε μεγαλύτερες δόσεις θα ανοίξει τον δρόμο για την οριστική θεραπεία του καρκίνου.

Ο καθηγητής Bell παραδέχεται ότι η έρευνα είναι ακόμη σε πρωταρχικά στάδια, ωστόσο επισημαίνει: «Πιστεύω ότι κάποια μέρα, οι ιοί κα άλλες βιολογικές θεραπείες μπορούν κυριολεκτικά να μεταμορφώσουν την προσέγγισή μας στην αντιμετώπιση του καρκίνου».

Ο καθηγητής Nick Lemoine από το Βρετανικό Αντικαρκινικό Ερευνητικό Κέντρο, προσθέτει: «Οι ιοί που πολλαπλασιάζονται μόνο σε καρκινικά κύτταρα -αποφεύγοντας τα υγιή- δίνουν πολλές υποσχέσεις ως μία νέα βιολογική προσέγγιση για την αντιμετώπιση δύσκολων μορφών καρκίνων. Η νέα έρευνα είναι σημαντική επειδή δείχνει ότι ένας ιός που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν με ασφάλεια για να εμβολιάσει κατά της ανεμοβλογιάς εκατομμύρια ανθρώπους, μπορεί πλέον να τροποποιηθεί για να φθάσουμε στους κακοήθεις όγκους μέσω του αίματος – ακόμη και αφότου έχουν εξαπλωθεί ευρέως στον οργανισμό του ασθενούς. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι υπήρξαν αποτελέσματα ακόμη και σε όγκους όπως το μεσοθηλίωμα, έναν εξαιρετικά δύσκολο στη θεραπεία τύπο καρκίνου».

Πηγή: BBC

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2