«Πιθανώς καρκινογόνα» τα κινητά, λέει τώρα ο Π.Ο.Υ.!

Φωτιές ανάβει η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που μετά από πρόσφατες έρευνες χαρακτηρίζει την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων «πιθανώς καρκινογόνο», ανανεώνοντας τους φόβους πολλών εκατομμυρίων χρηστών κινητών.
«Πιθανώς καρκινογόνα» τα κινητά, λέει τώρα ο Π.Ο.Υ.!
Ως πιθανώς καρκινογόνα αξιολόγησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων –με απλά λόγια την ακτινοβολία όπως αυτή των κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή του το απόγευμα της Τρίτης.

Οι φόβοι για πιθανό κίνδυνο από την εκτεταμένη χρήση των κινητών τηλεφώνων έχουν ασφαλώς την ίδια ηλικία με τις «γηραιότερες συσκευές», αφού εικασίες για τις συνέπειες της ακτινοβολίες τους γίνονται εδώ και δύο περίπου δεκαετίες. Πριν την ανακοίνωση του Π.Ο.Υ. την Τρίτη, ο ίδιος οργανισμός είχε επανειλημμένα διαβεβαιώσει τους καταναλωτές ότι δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρές επιπτώσεις εξαιτίας των κινητών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τύπου του Π.Ο.Υ., διαπιστώνεται πλέον ότι η ακτινοβολία των κινητών μπορεί πιθανώς να προκαλέσει καρκίνο. Έτσι, ο οργανισμός τοποθετεί την συγκεκριμένη ακτινοβολία στον ίδιο βαθμό επικινδυνότητας με το χλωροφόρμιο και τα καυσαέρια από τις εξατμίσεις μηχανών.

Μία ομάδα 31 επιστημόνων από 14 χώρες έλαβαν την απόφαση αυτή, αξιολογώντας όλες τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί περί του θέματος. Αυτό που σημαίνει το «πιθανώς» είναι ότι δεν υπάρχουν μακροχρόνιες έρευνες για να υπάρχει σαφής εικόνα του κινδύνου, αλλά υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ώστε να «αφυπνιστούν» οι χρήστες κινητών.

Η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων μπορούν να παρομοιαστούν με μικρής ισχύος φούρνους μικροκυμάτων. «Αυτό που κάνει η ακτινοβολία μικροκυμάτων για να το θέσουμε πιο απλά είναι ό,τι συμβαίνει στο φαγητό στα μικροκύματα: Στην ουσία μαγειρεύεται ο εγκέφαλος», επισήμανε ο Dr Keith Black, επικεφαλής του Νευρολογικού τμήματος του ιατρικού κέντρου Cedars-Sinai του L.A. Έτσι, σύμφωνα με τον ειδικό, εκτός από την ανάπτυξη καρκίνου και όγκων, μπορεί ακόμη να προκληθεί ένας αριθμός επιπτώσεων στην λειτουργία του μνημονικού, αφού οι λοβοί της χρονικής μνήμης βρίσκονται στο ύψος του κεφαλιού στο οποίο κρατάμε τα κινητά.

Και άλλες επίσημες «φωνές» έχουν εκφράσει την ανησυχία τους τα τελευταία χρόνια για την συγκεκριμένη ακτινοβολία, όπως το European Environmental Agency που επιδιώκει περισσότερες έρευνες για τα κινητά τηλέφωνα.

Η μεγαλύτερη έρευνα επί του θέματος δημοσιεύτηκε το 2010, αποκαλύπτοντας πως όσοι χρησιμοποιούσαν κινητό επί δέκα έτη, διπλασίασαν την πιθανότητα «γλοιώματος» στον εγκέφαλο, έναν τύπο όγκου. Ωστόσο, δεν έχει γίνει καμία έρευνα για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στα παιδιά, που διαθέτουν πολύ λεπτότερα προστατευτικά στρώματα στο κρανίο τους και των οποίων ο εγκέφαλος βρίσκεται σε ευαίσθητο σημείο ανάπτυξης, όπως αναφέρει ο Dr. Black.

Οι κατασκευαστές συσκευών ήδη έχουν θορυβηθεί και περιλαμβάνουν σχετικές προειδοποιήσεις ασφαλείας στις οδηγίες χρήσεώς τους. Στο manual των i-Phones επί παραδείγματι αναφέρεται πως ο χρήστης πρέπει να διατηρεί την συσκευή τουλάχιστον 15mm μακριά από το σώμα του όταν αυτή εκπέμπει, ενώ οι αντίστοιχες οδηγίες των Blackberry κινητών κάνουν λόγο για 25mm.

Τι απαντούν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής για την Έρευνα για τον Καρκίνο (IARC), η GSMA, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, αναφέρει πως "αυτή η επιστημονική ανασκόπηση εντόπισε κάποια ενδεικτικά επιστημονικά στοιχεία στις μελέτες στους ανθρώπους αλλά δεν υπάρχει συστηματική υποστήριξη από μελέτες σε ζώα και κύτταρα".

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η GSMA αναφέρει τα εξής:

"Η Διεθνής Επιτροπή για την Έρευνα για τον Καρκίνο (IARC) στις 31 Μαΐου 2011 ανακοίνωσε ότι κατά την συνάντηση της ομάδας εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 23-31 Μαΐου στη Λυών (Γαλλία) ολοκλήρωσε μια εκτίμηση για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από σήματα ραδιοσυχνοτήτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κινητών επικοινωνιών, μικροκυμάτων και ραντάρ.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Dr Jack Rowley, Director for Research and Sustainability της GSMA δήλωσε: ‘Η ταξινόμηση της IARC δηλώνει ότι ένας κίνδυνος θα μπορούσε να υπάρξει αλλά δεν είναι πιθανός (possible but not likely). Με απλά λόγια, η ολοκληρωμένη αυτή επιστημονική ανασκόπηση εντόπισε κάποια ενδεικτικά επιστημονικά στοιχεία στις μελέτες στους ανθρώπους αλλά δεν υπάρχει συστηματική υποστήριξη από μελέτες σε ζώα και κύτταρα.’

‘Αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιοι χρήστες κινητών τηλεφώνων ενδέχεται να ανησυχούν. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα σημερινά όρια ασφαλείας παραμένουν σε ισχύ και το αποτέλεσμα θα πρέπει να θεωρηθεί ενδεικτικό ανάγκης για περαιτέρω έρευνα. Μελλοντικές μελέτες θα ασχοληθούν με την υγεία των χρηστών κινητών τηλεφώνων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτές ήδη διεξάγονται στην Ευρώπη με την υποστήριξη των μελών της GSMA και θα περιλαμβάνουν έως 250.000 υποκείμενα μελέτης», πρόσθεσε.

Η GSMA έχει αποδείξει την αδιάλειπτη δέσμευσή της για την στήριξη υψηλής ποιότητας, ανεξάρτητης επιστημονικής έρευνας (scientific research) σχετικά με την ασφάλεια των κινητών επικοινωνιών. Πιστεύουμε ότι οι καταναλωτές και το κοινό θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα πραγματικά δεδομένα.

Κατά την προηγούμενη δεκαετία, πάνω από 30 έγκυρες ανεξάρτητες ανασκοπήσεις εμπειρογνωμόνων (scientific reviews) ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Π.Ο.Υ., κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σημερινά όρια ασφαλείας για τα κινητά τηλέφωνα και τους σταθμούς βάσης παρέχουν προστασία για όλους τους ανθρώπους έναντι όλων των αποδεδειγμένων κινδύνων για την υγεία.

Η ταξινόμηση της IARC είναι μια επιστημονική, ποιοτική απόφαση και θα πρέπει να εξετασθεί από τους εθνικούς φορείς υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πριν μπορέσουν να γίνουν συστάσεις πολιτικής. Μια περίληψη για το σκεπτικό της ταξινόμησης αυτής θα δημοσιευθεί προσεχώς στο περιοδικό Lancet Oncology ενώ ολόκληρη η ανασκόπηση, ονομαζόμενη Μονογραφία (Monograph), αναμένεται μέσα στο 2012."

Ποια είναι η γνώμη σας για την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων; Πείτε μας την άποψή σας σχολιάζοντας στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v