Καρκίνος του μαστού: Η μαστογραφία σώζει (ακόμη περισσότερες) ζωές

Η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ για τον καρκίνο του μαστού ολοκληρώθηκε μετά από 29 χρόνια και φέρνει στο φως νέα στοιχεία για τα οφέλη της μαστογραφίας, τα οποία είναι μεγαλύτερα από όσο φαντάζονταν οι επιστήμονες.
Καρκίνος του μαστού: Η μαστογραφία σώζει (ακόμη περισσότερες) ζωές
Μετά από τρεις περίπου δεκαετίες ερευνών, ολοκληρώθηκε στην Σουηδία η μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα για τον καρκίνο του μαστού, που υποδεικνύει ότι οι τακτικές μαστογραφίες προλαμβάνουν θανάτους από τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου με αυξανόμενους ρυθμούς όσο περνούν τα χρόνια.

Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Radiology, περιλάμβανε την εξέταση 130.000 γυναικών χωρισμένων σε δύο ομάδες. Οι αριθμοί μαρτυρούν πως 30% λιγότερες γυναίκες πέθαναν από καρκίνο του μαστού και ότι αυτό το ποσοστό αυξανόταν χρόνο με τον χρόνο. «Ανακαλύψαμε ότι όσο περισσότερο εξετάζουμε, τόσο περισσότερες ζωές σώζονται», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Stephen Duffy.

Κατά την διάρκεια της έρευνας, οι μισές γυναίκες λάμβαναν πρόσκληση για να εξεταστούν για καρκίνο του μαστού, ενώ οι υπόλοιπες ακολούθησαν την συνήθη για αυτές ιατρική «ρουτίνα» τους. Η αρχική φάση διήρκεσε επτά χρόνια. Οι γυναίκες μεταξύ 40 και 49 ετών εξετάζονταν κάθε δύο χρόνια και οι γυναίκες μεταξύ 50 και 74 ετών περίπου κάθε τρία χρόνια.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι για κάθε 1.000 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα επί δέκα έτη, τρεις θάνατοι από καρκίνο του μαστού προλήφθηκαν», υπογράμμισε ο ερευνητής. Αυτά τα ευρήματα προστίθενται στα οφέλη που μέχρι σήμερα πίστευαν οι επιστήμονες πως οφείλονται στις μαστογραφίες, εφόσον αυτές γίνονται σε μακροπρόθεσμη βάση.

Η Dr. Σταματία Δεστούνη, ακτινολόγος σε κέντρο έρευνας του καρκίνου του μαστού στην Νέα Υόρκη επεσήμανε πως τα νέα ευρήματα της σουηδικής έρευνας είναι πολύ πιο ενθαρρυντικά από όσο θα περίμενε κανείς. Σύμφωνα με την ειδικό, αντικρουόμενες απόψεις για την αξία και τους κινδύνους της μαστογραφίας είχαν προκαλέσει πριν από μερικά χρόνια μεγάλη σύγχυση μεταξύ των γιατρών για το τι να συστήσουν στους ασθενείς τους.

Οι αντικρουόμενες απόψεις

Το 2009 η αμερικανική οργάνωση Preventive Services Task Force, που διαθέτει αξιοπιστία ως συμβουλευτικός φορέας, συνιστούσε να αποφεύγονται οι τακτικές μαστογραφίες για τις γυναίκες στα 40 τους και οι ετήσιες μαστογραφίες των γυναικών από 50 ετών και άνω να γίνουν διετείς.

Η οδηγία αυτή προκάλεσε σύγχυση, καθώς μέχρι τότε η αξία της τακτικής εξέτασης δεν είχε αμφισβητηθεί. Η αλλαγή αυτή προτάθηκε για να αποφευχθεί η αυξημένη ανησυχία καθώς και τα περιττά έξοδα των γυναικών για τις συχνές εξετάσεις ώστε να διαπιστώσουν αν πάσχουν από καρκίνο ή έχουν απλώς έναν καλοήθη όγκο.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας δείχνουν πως η πιθανότητα να υπερεκτιμηθεί η επικινδυνότητα των όγκων σε κάθε εξέταση ήταν πολύ μικρή, λίγο πιο κάτω από το 5% των περιπτώσεων, ενώ επαναφέρεται στο προσκήνιο η σημασία της ετήσιας μαστογραφίας από την ηλικία των 40, καθώς εντοπίζει όγκους σε πρώιμο στάδιο, οπότε είναι και ευκολότερα αντιμετωπίσιμοι.

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο 500.000 άτομα χάνουν την ζωή τους παγκοσμίως εξαιτίας του καρκίνου του μαστού, ενώ ο πληθυσμός όσων έχουν διαγνωστεί με αυτή την ασθένεια αγγίζει τα 1,3 εκατομμύρια.

ΠηγήReuters
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v