Κόβουν σιγά-σιγά τις κακές συνήθειες οι Έλληνες

10% λιγότερους καπνιστές, 2% μείωση στο αλκοόλ και 3,5% πτώση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος μέσα σε 5 χρόνια καταγράφει ο νέος υγειονομικός χάρτης της χώρας μας, δείχνοντας ότι οι Έλληνες αρχίζουν να υιοθετούν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Κόβουν σιγά-σιγά τις κακές συνήθειες οι Έλληνες
Όχι στα τσιγάρα και τα ποτά λένε όλο και περισσότεροι Έλληνες που στρέφονται σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η ενθαρρυντική τάση καταγράφεται στον νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας μας, με τους αριθμούς να μιλούν από μόνοι τους: Οι καπνιστές έχουν μειωθεί κατά 10% μέσα σε 5 χρόνια, ενώ η ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ εμφανίζεται περιορισμένη κατά 2%.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του υγειονομικού χάρτη, ο καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Κυριόπουλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα αισιόδοξα στατιστικά όσον αφορά στους παράγοντες κινδύνου για την υγεία.
Κάπνισμα
Οι καπνιστές αποτελούν το 35,8% του πληθυσμού από 46,5% που ήταν προ πενταετίας, ενώ η ημερήσια κατανάλωση τσιγάρων έπεσε στα 19 (από 24 το 2006).
Αλκοόλ
10,1% είναι το ποσοστό των Ελλήνων που πίνουν σε καθημερινή βάση συγκριτικά με 12,2% το 2006.
Διατροφή
Μείωση παρατηρείται και στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αφού από 8,6% το 2006 περιορίστηκε στο 3%. Η θετική τάση δεν ισχύει, όμως, αναφορικά με την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, καθώς η κατανάλωσή τους έπεσε στο 6,8% από 11,9%.

Πτωτική πορεία παρουσιάζουν και οι δείκτες βρεφικής θνησιμότητας, με το ποσοστό να αγγίζει το 2,7% (2009) σε σύγκριση με το 24% που ήταν το 1975. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 30ή θέση παγκοσμίως ως προς το προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση. Ο μέσος όρος ζωής για τους άντρες είναι 77,5 χρόνια και για τις γυναίκες 82,5.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v