ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Βλαστοκύτταρα: Ναι ή όχι στην κεδροσκοπική χρήση;

Φρένο στην οποία κερδοσκοπική χρήση φιλοδοξεί να βάλει η Ε.Ε. κηρύσσοντας την παράνομη. Πολλές οι αντιδράσεις που επισημαίνουν ότι χωρίς πόρους θα σταματήσει και η έρευνα.

Βλαστοκύτταρα: Ναι ή όχι στην κεδροσκοπική χρήση;

Παράνομη σκέφτεται να καταστήσει η Ε.Ε. την κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας και άρα την κερδοσκοπική χρήση οποιασδήποτε ιατρικής έρευνας με βλαστοκύτταρα. Ωστόσο, ομάδα επιστημόνων θεωρεί αυτή την προοπτική καταστροφική για τις θεραπείες του μέλλοντος. Και οι δύο απόψεις στηρίζονται σε «δυνατά» επιχειρήματα. Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου;

Τα βλαστοκύτταρα αποτελούν το «μαγικό ελιξίριο» της ιατρικής έρευνας, αφού έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε οποιονδήποτε ιστό του σώματος. Η χρήση βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία ενός μεγάλου εύρους ασθενειών μέσω αντικατάστασης των άρρωστων κυττάρων με υγιή, συναντά την ενθουσιώδη υποδοχή πολλών επιστημόνων. Ύστερα από μια δεκαετία ερευνών, οι πρώτες κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ είναι έτοιμες να ξεκινήσουν.

Στη δικαστική διαμάχη που κίνησε αρχικά η Greenpeace Γερμανίας, ο Γενικός Συνήγορος υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να τεθεί εκτός νόμου η κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας ύστερα από έρευνες που μεταξύ άλλων προϋποθέτουν τη χρήση εμβρύων.

Από την άλλη, οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη βιοϊατρική, σε επιστολή τους στο περιοδικό Nature, εκφράζουν τη «βαθιά ανησυχία» για το ενδεχόμενο μιας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θα απαγορεύει τις πατέντες. Εξηγούν ότι αν οι πιθανές ανακαλύψεις δεν προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα, η βιομηχανία δεν θα έχει κανένα κίνητρο να επενδύσει στον τομέα τους.

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την επιστολή είναι ο καθηγητής Austin Smith από το Wellcome Trust Centre for Stem Cell Research του Κέημπριτζ. «Θα ήταν καταστροφικό αν το δικαστήριο ακολουθήσει τη γνωμοδότηση [του Γενικού Συνήγορου]. Θα θέσει σε απειλή το μέλλον της βιοϊατρικής έρευνας στην Ευρώπη και ορισμένα από τα προγράμματα θα καταρρεύσουν. Επιπλέον θα στείλει το μήνυμα ότι οι επιστήμονες εμπλέκονται σε ανήθικες δραστηριότητες, κάτι πολύ αρνητικό για την κοινότητά μας που θα διέβρωνε τη δημόσια εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνουμε». Ο καθηγητής Smith διευκρίνισε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 100 γραμμές βλαστοκυττάρων (πολλαπλασιαζόμενα σύνολα γενετικώς ταυτόσημων κυττάρων) τα οποία μπορούν να διατηρηθούν επ’ άπειρον, επομένως είναι άστοχη η ανησυχία για την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου εμβρύου.

Ο καθηγητής Pete Coffey, επικεφαλής του «London Project to Cure Blindness», πρόσθεσε ότι υπάρχει «ηθική ανάγκη για τη θεραπεία της ασθένειας» και ότι αν εφαρμοστεί η απαγόρευση πατέντας, η Ευρώπη θα χάσει την ηγετική θέση της στον συγκεκριμένο ερευνητικό τομέα. Η ομάδα του ελπίζει να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία με τη χρήση βλαστοκυττάρων μιας μορφής τυφλότητας.

Πάντως, ο σύμβουλος της Greenpeace, Dr Christoph Then, κατέστησε σαφές ότι η οργάνωση δεν εναντιώνεται στην έρευνα με βλαστοκύτταρα: «Δεν πιστεύουμε ότι η γνώμη του Γενικού Συνήγορου είναι τόσο ξεκάθαρη. Η αρχική μας πρόθεση ήταν να αποσαφηνίσουμε τον νόμο για τις πατέντες, ειδικά σχετικά με τη βιομηχανική χρήση εμβρύων».

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται σε λίγους μήνες.

Πηγή: BBC

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2