ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Σοκολάτα και κατάθλιψη: Μια ολέθρια(;) σχέση

Πόσο μπορεί να επηρεάσει την διάθεσή μας η αγάπη για τον σοκολατί πειρασμό; Αρκετά, σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι οποίοι συμπέραναν ότι η συχνή κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει καταθλιπτικές τάσεις.

Σοκολάτα και κατάθλιψη: Μια ολέθρια(;) σχέση

 Έχουμε κατά καιρούς ακούσει για τις ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας στην διάθεση μας, ιδιαίτερα στην ερωτική. Σύμφωνα με μια έκθεση όμως, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική εφημερίδα Archives of Internal Medicine, η κατανάλωση του λαχταριστού γλυκού σε εβδομαδιαία βάση, μπορεί να μας «ρίξει» αρκετά.

Τα ευρήματα της έκθεσης έρχονται σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε μέχρι πρότινος για το διάσημο γλυκό και τις «θεραπευτικές» του ιδιότητες στην κακή ψυχολογία, ενώ οι ίδιοι οι επιστήμονες τονίζουν ότι η σοκολάτα είναι πιθανότατα η αιτία και όχι η θεραπεία της κακής διάθεσης.

Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περίπου χίλια άτομα, φάνηκε ότι όσο περισσότερη σοκολάτα κατανάλωναν άνδρες και γυναίκες, τόσο χειρότερη διάθεση είχαν. Μάλιστα, όσοι κατανάλωναν παραπάνω από τρεις μπάρες 28 γραμμαρίων σε μηνιαία βάση, είχαν και τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης, σύμφωνα με την κλίμακα μέτρησης που χρησιμοποιήθηκε. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κανείς από τους άντρες ή τις γυναίκες δεν λάμβανε αντικαταθλιπτικά, ούτε είχε διαγνωστεί κλινικά με κατάθλιψη.

Η Δρ. Natalie Rose επικεφαλής της έρευνας και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια είπαν πως υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για τα ευρήματά τους και ότι θα πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω. Μπορεί απλά τα άτομα που έχουν καταθλιπτικές τάσεις να θεωρούν την σοκολάτα ως ένα μέσο «αυτοθεραπείας» για την βελτίωση της διάθεσής τους .

«Όπως συμβαίνει και με το αλκοόλ, μπορεί να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα οφέλη της σοκολάτας στην διάθεση, τα οποία όμως μακροπρόθεσμα εξαφανίζονται», αναφέρει η Dr. Rose στην επιστημονική εφημερίδα, χωρίς να αποκλείει το γεγονός η σοκολάτα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην κακή ψυχολογία του ατόμου.

«Αυτά που τρώμε και αυτό που νιώθουμε μπορεί να συνδέονται άμεσα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που έχουν συνηθίσει και νιώθουν άνετα να καταναλώνουν συγκεκριμένες τροφές όταν είναι συναισθηματικά φορτισμένοι ή έχουν στρες», λέει η Dr. Bridget O’ Conell, ψυχολόγος και συμπληρώνει «Ωστόσο, θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να ανακαλυφθεί η ακριβής σχέση μεταξύ της σοκολάτας και της διάθεσής μας».

Πηγή: BBC News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2