Σοκολάτα και κατάθλιψη: Μια ολέθρια(;) σχέση

Πόσο μπορεί να επηρεάσει την διάθεσή μας η αγάπη για τον σοκολατί πειρασμό; Αρκετά, σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι οποίοι συμπέραναν ότι η συχνή κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει καταθλιπτικές τάσεις.
Σοκολάτα και κατάθλιψη: Μια ολέθρια(;) σχέση
 Έχουμε κατά καιρούς ακούσει για τις ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας στην διάθεση μας, ιδιαίτερα στην ερωτική. Σύμφωνα με μια έκθεση όμως, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική εφημερίδα Archives of Internal Medicine, η κατανάλωση του λαχταριστού γλυκού σε εβδομαδιαία βάση, μπορεί να μας «ρίξει» αρκετά.

Τα ευρήματα της έκθεσης έρχονται σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε μέχρι πρότινος για το διάσημο γλυκό και τις «θεραπευτικές» του ιδιότητες στην κακή ψυχολογία, ενώ οι ίδιοι οι επιστήμονες τονίζουν ότι η σοκολάτα είναι πιθανότατα η αιτία και όχι η θεραπεία της κακής διάθεσης.

Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περίπου χίλια άτομα, φάνηκε ότι όσο περισσότερη σοκολάτα κατανάλωναν άνδρες και γυναίκες, τόσο χειρότερη διάθεση είχαν. Μάλιστα, όσοι κατανάλωναν παραπάνω από τρεις μπάρες 28 γραμμαρίων σε μηνιαία βάση, είχαν και τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης, σύμφωνα με την κλίμακα μέτρησης που χρησιμοποιήθηκε. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κανείς από τους άντρες ή τις γυναίκες δεν λάμβανε αντικαταθλιπτικά, ούτε είχε διαγνωστεί κλινικά με κατάθλιψη.

Η Δρ. Natalie Rose επικεφαλής της έρευνας και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια είπαν πως υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για τα ευρήματά τους και ότι θα πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω. Μπορεί απλά τα άτομα που έχουν καταθλιπτικές τάσεις να θεωρούν την σοκολάτα ως ένα μέσο «αυτοθεραπείας» για την βελτίωση της διάθεσής τους .

«Όπως συμβαίνει και με το αλκοόλ, μπορεί να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα οφέλη της σοκολάτας στην διάθεση, τα οποία όμως μακροπρόθεσμα εξαφανίζονται», αναφέρει η Dr. Rose στην επιστημονική εφημερίδα, χωρίς να αποκλείει το γεγονός η σοκολάτα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην κακή ψυχολογία του ατόμου.

«Αυτά που τρώμε και αυτό που νιώθουμε μπορεί να συνδέονται άμεσα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που έχουν συνηθίσει και νιώθουν άνετα να καταναλώνουν συγκεκριμένες τροφές όταν είναι συναισθηματικά φορτισμένοι ή έχουν στρες», λέει η Dr. Bridget O’ Conell, ψυχολόγος και συμπληρώνει «Ωστόσο, θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να ανακαλυφθεί η ακριβής σχέση μεταξύ της σοκολάτας και της διάθεσής μας».

Πηγή: BBC News
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v