Επιδερμίδα: Τα σημάδια που μαρτυρούν προβλήματα υγείας

Ένα σπυράκι ή μία κοκκινίλα συνήθως δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα. Υπάρχουν, όμως, συγκεκριμένες δερματοπάθειες, οι οποίες κρύβουν υπόνοιες για σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας. Πώς τις αναγνωρίζουμε πριν να είναι αργά;
Επιδερμίδα: Τα σημάδια που μαρτυρούν προβλήματα υγείας
Κάτι που οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε -και ίσως γι’αυτό δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία- είναι πως το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει συνολική επιφάνεια περίπου 1,8 τετραγωνικά μέτρα και βάρος περίπου 11 κιλά. Πέρα από ασπίδα προστασίας περιβαλλοντικών και μη κινδύνων (έγκαυμα, χτυπήματα, χημικές ουσίες), πέρα από την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά και την 5η αίσθηση που το δέρμα μας παρέχει, διαθέτει μία ακόμα, πολύ σημαντική λειτουργία: Αποκαλύπτει μυστικά για την υγεία μας, πολλά εκ των οποίων εμφανίζονται πρώτα στο δέρμα και μετά σε άλλα όργανα του σώματός μας.

Οι δερματολόγοι, ωστόσο, τονίζουν ότι δεν συνιστά κάθε δερματοπάθεια ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που θα πρέπει να μας τρομάξει –μία κοκκινίλα, για παράδειγμα, η οποία εμφανίστηκε για ένα διάστημα και έφυγε μπορεί να μην δείχνει απολύτως τίποτα, ενώ τα συμπτώματα ακμής δεν αποτελούν καν πάθηση. Υπάρχουν, όμως, και άλλα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να αναγνωρίσουμε και να «ψάξουμε», προκειμένου να αποφύγουμε πολύ πιο δυσάρεστες καταστάσεις. Πώς θα τα αναγνωρίσουμε πριν επισκεφθούμε τον δερματολόγο;

* Εξάνθημα «πεταλούδας»
Οι κοκκινίλες στο πρόσωπο, συνήθως στην μύτη και κάτω από τα μάτια, οι οποίες μοιάζουν με μάσκα, είναι συνήθως το πρώτο σημάδι μιας πάθησης που ονομάζεται «ερυθηματώδης λύκος», η οποία ανήκει στην οικογένεια των ρευματικών παθήσεων και επηρεάζει επίσης τους νεφρούς, την καρδιά, τους πνεύμονες και άλλα όργανα. Μην βιαστείτε, όμως, να βγάλετε συμπεράσματα. Ο καθηγητής δερματολογίας του Πανεπιστημίου του Miami διευκρινίζει πως «μπορεί να είναι rosacea (ροδόχρους νόσος), ή δερματίτιδα εξ επαφής. Δυστυχώς κάποιες φορές είναι σημάδι λύκου». Και τονίζει πως θα πρέπει κατευθείαν ο ασθενής να σπεύσει σε περαιτέρω εξετάσεις.
Διαβάστε περισσότερα για τον Ερυθηματώδη λύκο εδώ.

* «Βελουτέ» πλάκες
Το δέρμα αποκτά «βελουτέ» υφή σε σημεία γύρω από τον λαιμό ή στις μασχάλες, κάτι που δημιουργεί υπόνοιες διαβήτη. Η επίσημη ονομασία της πάθησης είναι «μελανίζουσα ακάνθωση» και μπορεί να είναι καλοήθης ή να προέρχεται από προβλήματα παχυσαρκίας. Ωστόσο, πολύ συχνά αποτελεί σημάδι διαβήτη ή μπορεί να συνιστά κάποιον εσωτερικό κακοήθη καρκίνο.
Διαβάστε περισσότερα για την Μελανίζουσα Ακάνθωση εδώ.

* Πλάκα στο πόδι: Κόκκινη στις άκρες, κίτρινη στο κέντρο
Οι γιατροί αποκαλούν την εν λόγω πάθηση «λιποειδική νεκροβίωση των διαβητικών». Είναι ένα φανερό σημάδι ότι το άτομο πάσχει σοβαρά από διαβήτη, ο οποίος μπορεί να έχει ήδη καταστρέψει τα μάτια και τους νεφρούς.
Διαβάστε περισσότερα για την Λιποειδική Νεκροβίωση των Διαβητικών εδώ.

* Φαγούρα, σκούρα κοκκινίλα και πρήξιμο στον καρπό
και το χέρι

Ο «ομαλός λειχήνας» είναι ένα εξάνθημα που εμφανίζεται ως σκούρο κόκκινο -έως μοβ- τοπικό πρήξιμο, το οποίο συνήθως δημιουργεί τρομερή φαγούρα. Συνήθως προκύπτει στους καρπούς ή στους αστραγάλους, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και χαμηλά στην πλάτη, στον λαιμό, στα πόδια και στα γεννητικά όργανα. Η αιτία της συγκεκριμένης πάθησης δεν είναι γνωστή, αλλά υποφέρετε από αυτήν θα χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις για το συκώτι σας, καθώς μπορεί να αποτελεί σημάδι ηπατίτιδας Γ.
Διαβάστε περισσότερα για τον Ομαλό Λειχήνα εδώ.

* Μπαλώματα στην πλάτη στο χρώμα του δέρματος με υφή φλούδας πορτοκαλιού
Η «οζώδης σκλήρυνση» είναι κακώσεις στο χρώμα του δέρματος, χαμηλά στην πλάτη, με υφή όπως αυτή της φλούδας πορτοκαλιού. Συνήθως εμφανίζονται μαζί με άλλα σημάδια στο δέρμα: Κόκκινα ή καφέ πρηξίματα, σαν ακμή, που εξαπλώνονται στα μάγουλα και την μύτη και λευκές (υπο-μελανωτικές) κηλίδες που θυμίζουν φύλλα δέντρου, είναι οβάλ στην μία άκρη τους και μυτερές στην άλλη, και φαίνονται καλύτερα σε άτομα με σκούρο δέρμα, στον κορμό του σώματος. Ευτυχώς, η οζώδης σκλήρυνση, η οποία προκαλεί καλοήθεις όγκους στον εγκέφαλο και σε άλλα ζωτικά όργανα, είναι μία σπάνια πάθηση.
Διαβάστε περισσότερα για την Οζώδη Σκλήρυνση εδώ.

* «Ξεφλουδισμένες» παλάμες
Όταν το δέρμα στις παλάμες γίνεται σκληρό και λευκό με υφή «βελουτέ», με έντονες πτυχώσεις στις γραμμές του χεριού, έτσι ώστε το δέρμα να μοιάζει με βραστό πατσά, πιθανότατα να πρόκειται για σημάδι καρκίνου. Αν η εικόνα αυτή παρουσιάζεται μόνο στις παλάμες, τότε πρόκειται μάλλον για καρκίνο στους πνεύμονες. Αν μαζί με την πάθηση αυτή στις παλάμες ο ασθενής εμφανίζει και μελανίζουσα ακάνθωση, πρόκειται πιθανότατα για γαστρικό καρκίνο.

* Ιδιαίτερα σκληρό δέρμα, «ξύλινα» χέρια και πόδια
Περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1997 ως «νεφρογενής συστηματική ίνωση» και ξεκινά ως καφέ αποχρωματισμός του δέρματος και δημιουργία πτυχώσεων στα μπράτσα και στα πόδια. Πολύ σύντομα τα χέρια και τα πόδια γίνονται καφέ και με όψη ξύλου. Συχνά, μαζί με τα παραπάνω, εμφανίζεται και μία μικρή κίτρινη κηλίδα στο μάτι. Πολύ πρόσφατα βρήκαν οι ερευνητές ότι ο πράκτορας αντίθεσης «γαδολίνιο» που χρησιμοποιείται κατά την μαγνητική τομογραφία προκαλεί αυτή την κατάσταση σε ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια.
Διαβάστε περισσότερα για τη Νεφρογενή Συστηματική Ίνωση εδώ.

* Λεπιδωτό εξάνθημα στα οπίσθια και κόκκινη γλώσσα
Ευτυχώς το «νεκρολυτικό μεταναστευτικό ερύθημα» είναι μία αρκετά σπάνια ασθένεια. Εμφανίζεται ως κόκκινο, λεπιδωτό εξάνθημα, συχνά με μικρές διαβρώσεις του δέρματος, συνήθως σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς. Τείνει να ξεκινά από τις «δίπλες» των οπισθίων ή τις παλάμες αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα σημεία του σώματος. Συχνό φαινόμενο είναι επίσης να κοκκινίζει και να πονά η γλώσσα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αποτελεί σημάδι όγκου στο πάγκρεας, δηλαδή παγκρεατικό γλουκαγόνωμα.
Διαβάστε περισσότερα για το Νεκρολυτικό Μεταναστευτικό Ερύθημα εδώ.

Πηγή: WebMD.com
Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v