«Ρομποτική» χείρα βοηθείας στα εγκεφαλικά επεισόδια

Η εντατική θεραπεία με την χρήση ρομποτικών μηχανημάτων μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να βελτιώσουν την κινητικότητα των χεριών τους λίγα χρόνια αφού υπέστησαν εγκεφαλικό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική.
«Ρομποτική» χείρα βοηθείας στα εγκεφαλικά επεισόδια
Η χρήση της ρομποτικής έχει κατ’ εξακολούθηση δώσει λύσεις σε διάφορες παθήσεις. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η βελτίωση της κινητικότητας των χεριών σε άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown στο Rhode Island, χρησιμοποίησαν μια ρομποτική μηχανή για τρεις μήνες, σε ασθενείς που ανάρρωναν.

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας ήταν θετικά, μιας και η μηχανή φαίνεται να βοήθησε πολύ τους ασθενείς, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να προκαλέσουν αρκετές μακροχρόνιες αναπηρίες που σχετίζονται με την περιορισμένη κινητικότητα ή την αδυναμία των άκρων. Μια εντατική θεραπεία που θα ξεκινήσει αμέσως μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, συνίσταται για να μεγιστοποιηθεί η ανάκτηση της αρχικής κινητικότητας. Παρ’ όλα αυτά, τα έξοδα για έναν φυσιοθεραπευτή οι υπηρεσίες του οποίου χρειάζονται τουλάχιστον για μία ώρα ανά ασθενή καθημερινά, είναι αρκετά υψηλά.

Λύση σε αυτό το πρόβλημα λένε τώρα οι επιστήμονες, ίσως είναι η χρήση μηχανών που θα βοηθήσουν τους ασθενείς να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις. Το Πανεπιστήμιο Brown ήδη δοκιμάζει την συσκευή MIT-Manus, η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για να βοηθήσει στην άσκηση των άνω άκρων.

Πως λειτουργεί όμως; Ο ασθενής κάθεται σε ένα τραπέζι με τον βραχίονα του στην συσκευή και στην συνέχεια προσπαθεί να κινήσει το χέρι του. Το ρομπότ αναγνωρίζει τις κινήσεις του χεριού και «βοηθά» όποτε χρειαστεί.

Στην έρευνα συμμετείχαν 127 ασθενείς, οι οποίοι κατά μέσο όρο είχαν υποστεί εγκεφαλικό πριν πέντε χρόνια. Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, από τις οποίες η μία χρησιμοποίησε την «ρομποτική» θεραπεία για τρεις μήνες, η δεύτερη ακολούθησε την ίδια εντατική θεραπεία αλλά με την βοήθεια φυσιοθεραπευτή, ενώ η τρίτη ομάδα ακολούθησε «κανονική» θεραπεία, χωρίς εντατική παρακολούθηση.

Τόσο η πρώτη ομάδα, όσο και η δεύτερη, εμφάνισαν σαφέστατη βελτίωση στην κίνηση του χεριού τους, με βάση την απόδοσή τους στις απλές καθημερινές δραστηριότητες. Όπως λένε οι ερευνητές, το συγκεκριμένο ρομπότ αποτέλεσε ένα «υδραυλικό σύστημα καθοδήγησης» για τα χέρια τους και οι περισσότεροι έμειναν πλήρως ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της δοκιμής.

«Με την σωστή θεραπεία, οι ασθενείς θα δουν βελτίωση στις κινήσεις τους στην καθημερινή ζωή. Με αυτόν τον τρόπο τους δίνουμε νέες ελπίδες», λέει ο Dr. Albert Lo, επικεφαλής της έρευνας, ενώ πιστεύει ακράδαντα ότι όσο νωρίτερα ξεκινήσει ο ασθενής την θεραπεία, τόσο πιο αποδοτική θα είναι.

Πηγή: BBC News
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v