Ελπίδες για καταστολή του AIDS στα επόμενα 5 χρόνια

Με την σωστή χρήση αντι-ρετροϊκών φαρμάκων υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να μειωθούν οι θάνατοι εξαιτίας του ιού HIV μέσα στα επόμενα χρόνια αλλά και να γίνουν τα άτομα που τον φέρουν λιγότερο μολυσματικά, σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες. Τι υποστηρίζει, όμως, ο αντίλογος;
Ελπίδες για καταστολή του AIDS στα επόμενα 5 χρόνια
Η παγκόσμια επιδημία του AIDS θα μπορούσε να περιοριστεί μέσα σε πέντε χρόνια με την εξέταση όλων των ατόμων που ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου και με την άμεση νοσηλεία όσων βρίσκονται θετικοί στον ιό HIV, σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες.

Σύμφωνα με τον Brian Williams, επικεφαλής του South African Centre for Epidemiological Modelling and Analysis (Sacema), η παγκόσμια χρήση αντι-ρετροϊκών φαρμάκων κατά την θεραπεία του AIDS θα μπορούσε όχι μόνο να σώσει εκατομμύρια ζωές αλλά και να αποτρέψει την μετάδοση του ιού HIV κάνοντας τα άτομα που τον φέρουν λιγότερο μολυσματικά.

Παρόλο που μία τέτοια πρωτοβουλία θα ήταν ακριβή σε πρώτη φάση, με κόστος τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο στη Νότια Αφρική μόνο, θα εμφάνιζε άμεση απόσβεση των χρημάτων καθώς μείωνε κατά πολύ τα έξοδα περίθαλψης ασθενών του AIDS, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Williams στο συνέδριο της American Association for the Advancement of Science, στο San Diego.

Και πρόσθεσε πως, καθώς δεν υπάρχει κάποιο κατάλληλο εμβόλιο, ένα πρόγραμμα επιθετικής θεραπείας είναι ο πρώτος φέρελπις τρόπος να ελεγχθεί μία κατάσταση που μολύνει 33 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και σκοτώνει 2.1 εκατομμύρια άτομα τον χρόνο. Η θεραπεία αυτή έχει ακόμα την δυνατότητα να μειώσει τις λοιμώξεις φυματίωσης που σχετίζονται με τον HIV και το AIDS.

Στο άμεσο μέλλον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) πρόκειται να ξεκινήσει δύο συστηματικές δοκιμές για εφαρμογή της θεραπείας στη Νότια Αφρική, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει την εν λόγω στρατηγική αν φανούν επιτυχή αποτελέσματα. Η προσέγγιση αυτή υποστηρίζεται επίσης από τον Anthony Fauci, τον σημαίνοντα επιστήμονα που ηγείται του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου για Αλλεργίες και Μολυσματικές Ασθένειες, το οποίο χρηματοδοτεί αντίστοιχες προσπάθειες σε περιοχές της Ουάσινγκτον και της Νέας Υόρκης, όπου ο HIV εμφανίζει μεγάλη εξάπλωση.

Ο Dr. Williams, πρώην επιδημιολόγος του WHO, ο οποίος συνεχίζει να συμβουλεύει τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε: «Το ερώτημα είναι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντι-ρετροϊκά φάρμακα όχι μόνο για να κρατήσουμε τους ανθρώπους στην ζωή αλλά και για να σταματήσουμε την μετάδοση της ασθένειας; Πιστεύω πως μπορούμε. Πιστεύω πως αν τα χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά μπορούμε να σταματήσουμε την μετάδοση της ασθένειας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».

Τα αντι-ρετροϊκά φάρμακα είναι τόσο αποτελεσματικά στην καταστολή του HIV ώστε οι θάνατοι στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι ασθενείς έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά, έχουν γίνει πολύ σπάνιοι. Ωστόσο, μόνο το 12% των θετικών σε HIV ατόμων παγκοσμίως κάνουν προς το παρόν χρήση αυτών των φαρμάκων.

Τόνισε, πάντως, ο κ. Williams ότι όλα αυτά προϋποθέτουν πως τα άτομα θα εξετάζονται ετησίως, ώστε να μπορούν να αρχίσουν την θεραπεία άμεσα μετά την μόλυνση. Άλλωστε, θα πρέπει να ελεγχθεί ότι οι ασθενείς θα λαμβάνουν τα φάρμακα με τον σωστό τρόπο.

Και ενώ όλα τα παραπάνω δημιουργούν ελπίδες για την εξαφάνιση του ιού μέσα στα επόμενα χρόνια, η Lisa Power, επικεφαλής του βρετανικού ιδρύματος κατά του AIDS Terrence Higgins Trust, απαισιοδοξεί λέγοντας πως η επιδημία είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσει ποτέ. Και εξηγεί ότι τα άτομα είναι στο αποκορύφωμα της μολυσματικότητάς τους κατά τους πρώτους μήνες που γίνονται φορείς του HIV ώστε προλαβαίνουν να κολλήσουν και άλλα άτομα προτού οι ίδιοι ελεγχθούν.

Ε.Μ.
Πηγή: Timesonline.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v