Πειραματικό εμβόλιο - "ασπίδα" κατά του AIDS

Εμβόλιο ενάντια στην νόσο του AIDS; Και όμως, επιστήμονες από την Μπανγκόκ φαίνεται πως δημιούργησαν ένα εμβόλιο που προκαλεί μείωση του ποσοστού της θανατηφόρου λοίμωξης κατά περίπου τριάντα της εκατό. Το εμβόλιο βρίσκεται προς το παρόν σε πειραματικό στάδιο.  
Πειραματικό εμβόλιο - ασπίδα κατά του AIDS
Το επιστημονικό team που βρίσκεται πίσω από την δημιουργία του εμβολίου συζητάει προς το παρόν για το πως θα μπορούσε να δοκιμαστεί ο περιορισμένος αριθμός των εμβολίων που έχει μείνει, για να μάθουν κατά πόσο υπάρχουν τρόποι να λειτουργήσει περισσότερο αποτελεσματικά. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι για το πως ακριβώς "δούλεψε" το εμβόλιο στα πειράματα και προς το παρόν εξετάζουν τους εθελοντές για να το ανακαλύψουν. Όλοι συμφωνούν στο ότι η δημιουργία ενός προϊόντος που θα μπορεί να πωλείται κανονικά απέχει ακόμα αρκετά χρόνια, αλλά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας του ΟΗΕ βλέπει με καλό μάτι την περαιτέρω εξέλιξη του εμβολίου.

"Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την δημιουργία ενός εμβολίου ενάντια στον ιό", λέει ο Ταϋλανδός Υπουργός Υγείας Withaya Kaewparadai και συμπληρώνει: "Είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να εμποδίσει τον HIV". Ακτιβιστές και ερευνητές που ασχολούνται επίσης με το ζήτημα δείχνουν ήδη εντυπωσιασμένοι. "Τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά και πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα", λέει ο Dr. Seth Berkley διευθύνων σύμβουλος του International AIDS Vaccine Initiative που δεν συμμετείχε στις έρευνες. "Αποτελεί την πρώτη απόδειξη ότι ένα υποψήφιο εμβόλιο κατά του AIDS οφελεί τον άνθρωπο".

Πιο συγκεκριμένα, το εμβόλιο αποτελεί έναν συνδυασμό του εμβολίου ALVAC canary pox/HIV και του αποτυχημένου AIDSVAX της εταιρείας Vaxgen. Οι έρευνες και τα πειράματα χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και διεξάγονται στο Υπουργείο Δημόσιας Υγείας στην Ταϋλάνδη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 31.2% στους 16.402 εθελοντές για διάστημα τριών ετών. "Είχαμε 74 μολύνσεις στιν ομάδα των placebo και 51 μολύνσεις στην ομάδα του εμβολίου", λέει ο Dr. Jerome Kim, γιατρός στο Ινστιτούτο ερευνών στο Μάρυλαντ που βοήθησε στο πειραματικό στάδιο του εμβολίου. Τα αποτελέσματα αυτά ήταν όντως θριαμβευτικά για τους υποστηρικτές του εμβολίου, που στήριξαν ττις έρευνες παρά την έντονη κριτική από αρκετό κόσμο που τους κατηγόρησε για έλλιψη ηθικής και σπατάλη χρημάτων σε ένα εμβόλιο χωρίς εμφανή αποτελέσματα.

Ο ιός του AIDS μολύνει περίπου 33 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και έχει ήδη σκοτώσει 25 εκατομμύρια από την ημέρα που ανακαλύφθηκε, την δεκαετία του '80. Τα διάφορα "κοκτέηλ" φαρμάκων μπορούν να ελέγξουν τον ιό, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία. Το 2007 η εταιρεία Merc & Co σταμάτησε τις έρευνες για το το εμβόλιό της, αφού αποδείχτηκε πως δεν δούλεψε και το 2003, το εμβόλιο AIDSvax όταν χρησιμοποιήθηκε μόνο του δεν έφερε επίσης καμία απολύτως προστασία. Κατανοούμε λοιπόν, πως τα αποτελέσματα τις πρόσφατης έρευνας του "νέου" εμβολίου είναι άκρως ενθαρρυντικά και είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να αποτελέσουν την βάση για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της νόσου.

Πηγή: Reuters
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v