Εγκεφαλικά νεκρός ασθενής επικοινωνεί με επιστήμονες!

Τρόπο να επικοινωνήσουν με ασθενείς που θεωρούνταν εγκεφαλικά νεκροί βρήκαν Βρετανοί και Βέλγοι επιστήμονες, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και η σοβαρότερη εγκεφαλική βλάβη δεν προκαλεί πάντα πλήρη απώλεια της συναίσθησης.
Εγκεφαλικά νεκρός ασθενής επικοινωνεί με επιστήμονες!
Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να επικοινωνήσουν με έναν άνδρα που έχει υποστεί σοβαρή εγκεφαλική ζημιά και θεωρούταν φυτό, χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο «σκαναρίσματος» του εγκεφάλου, η οποία αναπτύχθηκε σε έρευνες που διεξήχθησαν στο Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία. Τρεις ακόμη ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί εγκεφαλικά νεκροί αποδείχθηκε ότι έχουν συναίσθηση του περιβάλλοντός τους.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, δείχνει ότι το νέου τύπου εγκεφαλογράφημα μπορεί να ανιχνεύσει σημάδια αντίληψης σε ασθενείς που θεωρούνταν να έχουν χάσει κάθε επαφή με το περιβάλλον. Οι εγκεφαλικά νεκροί ασθενείς διατηρούν τις αισθήσεις τους, δεν βρίσκονται δηλαδή σε κώμα, αλλά δεν έχουν συναίσθηση εξαιτίας σοβαρής εγκεφαλικής βλάβης.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μαγνητική αντήχηση (functional magnetic resonance imaging ή fMRI) για το εγκεφαλογράφημα, η οποία απεικονίζει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο. Ζήτησαν από τους ασθενείς, και από υγιείς εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα, να φανταστούν ότι παίζουν τένις κατά τη διάρκεια του εγκεφαλογραφήματος.

Στους υγιείς εθελοντές, αυτό προκάλεσε δραστηριότητα στο τμήμα του φλοιού του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κίνηση. Το ίδιο συνέβη και σε τέσσερις από τους εικοσιτρείς ασθενείς που θεωρούνταν εγκεφαλικά νεκροί.

Ο Fergus Walsh, ιατρικός ανταποκριτής του BBC, που συμμετείχε εθελοντικά στο πείραμα σημειώνει πως είπε στους επιστήμονες δύο γυναικεία ονόματα, ένα εκ των οποίων ήταν της μητέρας του. Φαντάστηκε ότι έπαιζε τένις όταν ανέφεραν το σωστό όνομα, και σε ένα λεπτό είχαν μαντέψει ποιο από τα δύο ήταν το σωστό. Μπόρεσαν επίσης να μαντέψουν σωστά αν είχε παιδιά ή όχι.

Το πείραμα αποτελεί συνέχεια μιας έρευνας που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε την ίδια τεχνική για να αποπειραθεί μια πρώτη επικοινωνία με έναν εγκεφαλικά νεκρό ασθενή. Αλλά αυτή τη φορά πήγε ένα βήμα παραπέρα.

Σε έναν Βέλγο ασθενή, ο οποίος υπέστη σοβαρή εγκεφαλική βλάβη σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα πριν από επτά χρόνια, έκαναν μία σειρά ερωτήσεων. Ο ασθενής ήταν σε θέση να απαντήσει «ναι» ή «όχι» χρησιμοποιώντας απλά τις σκέψεις του.

Οι επιστήμονες του ζήτησαν να δημιουργήσει «κινητικές» εικόνες, όπως το να παίζει τένις, για να πει «ναι», και «χωροταξικές» εικόνες, όπως το να περιπλανιέται στους δρόμους για να πει «όχι». Ο ασθενής απάντησε σωστά σε πέντε από τις έξι ερωτήσεις που του έκαναν για τη ζωή του –τις απαντήσεις των οποίων ήξεραν εκ των προτέρων. Επιβεβαίωσε, για παράδειγμα, ότι το όνομα του πατέρα του είναι Alexander.

Στην έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες από το Medical Research Council, το Wolfson Brain Imaging Centre του Κέιμπριτζ και μία βελγική ομάδα του Πανεπιστημίου του Liege. Ο Dr Adrian Owen του Medical Research Council του Κέιμπριτζ δήλωσε ότι «μας άφησε εμβρόντητους το γεγονός ότι ο ασθενής ήταν σε θέση να απαντά στις ερωτήσεις απλώς αλλάζοντας τις σκέψεις του» και συμπλήρωσε ότι αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την εμπλοκή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων για τη μελλοντική αγωγή τους. «Θα μπορούσαμε να ρωτάμε αν οι ασθενείς πονούν, και να συνταγογραφούμε παυσίπονα. Θα μπορούσαμε επίσης να τους ρωτάμε πώς νιώθουν».

Η.Κ.
Πηγή: BBC News
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v