«Stop» στα ψηλοτάκουνα από τους ποδίατρους

Άσχημα τα νέα για τις λάτρεις των ψηλοτάκουνων , αφού οι ποδίατροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα δημοφιλή δωδεκάποντα, λέγοντας πως «βασανίζουν και ταλαιπωρούν τα πόδια μας».
«Stop» στα ψηλοτάκουνα από τους ποδίατρους
Η αρχή έγινε όταν η Βικτόρια Μπέκαμ, που άλλοτε υποστήριζε ακράδαντα τις ψηλοτάκουνες γόβες, παραδέχτηκε ότι ταλαιπωρείται από κάλους στα πόδια της που εμφανίστηκαν εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης ψηλοτάκουνων. Και δεν είναι η μόνη. Πολλές γυναίκες είναι παγερά αδιάφορες απέναντι στα προβλήματα που προκαλούν τα ψηλά τακούνια.

Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε από την Ένωση Ποδιάτρων της Αγγλίας, το 80% των γυναικών που συμμετείχαν υπέφεραν από διάφορα προβλήματα στα πόδια τους, όπως κάλους, φουσκάλες και νευροκαβαλικέματα. Η λύση, σύμφωνα με τους ιατρούς, είναι η χρήση των κατάλληλων υποδημάτων – αλλά η θεωρία από την πράξη απέχει πολύ. Ελάχιστες είναι οι γυναίκες που ακολουθούν τις συμβουλές τους και όπως λένε οι ίδιοι «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσεις μια γυναίκα να αποχωριστεί τα ψηλά τακούνια».

Έρευνα σε δύο χιλιάδες γυναίκες στην Αγγλία, έδειξε ότι το 73% φορούσε τακούνια μεγαλύτερα των δέκα εκατοστών τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, για έξι ώρες, ενώ μόνο το 4% προτίμησε την ασφαλέστερη εναλλακτική των Kitten Heels (χαμηλότερα των πέντε εκατοστών).

Ένα από τα πιο σημαντικά μέλη του σώματός μας – τα χρησιμοποιούμε σχεδόν πάντα – «καταπιέζεται» ανεξέλεγκτα από τις εκάστοτε τάσεις της μόδας , η οποία κάθε χρόνο αυξάνει... κατακόρυφα το μήκος των τακουνιών. Συγκεκριμένα, οι 15ποντες πλατφόρμες της Fendi και οι 12ποντες μπότες του Alexander McQueen είναι δύο από τα πιο αναμενόμενα παπούτσια της άνοιξης.

Και τι γίνεται όταν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ο πόνος είναι αβάσταχτος; Τότε οι περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν στην «σίγουρη» λύση των flat παπουτσιών, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι αυτό θα λύσει το πρόβλημά τους. Πρόσκαιρη λύση, αλλά όχι αποτελεσματική. Όπως λένε αρκετοί ποδίατροι, τα εντελώς επίπεδα παπούτσια είναι εξίσου επικίνδυνα για άλλους λόγους: έχουν μηδενική απορρόφηση κραδασμών και παρεμβαίνουν στην σωστή ανάπτυξη των νυχιών.

Ακόμα και η νέα γενιά των αθλητικών παπουτσιών δεν είναι τόσο «αθώα» όσο δείχνει και έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις μεταξύ των ποδιάτρων. Όπως συμβαίνει και με τα τακούνια, τα αθλητικά παπούτσια καταπιέζουν τους μυς της φτέρνας και των ποδιών, κάνοντάς τους να δουλεύουν διαφορετικά. «Έχουμε ξεχάσει ότι τα παπούτσια μας παρέχουν σημαντικές λειτουργείες», λέει η Lorraine Jones, ποδίατρος και μέλος της Ένωσης Ποδιάτρων στην Αγγλία.

«Είναι αναμενόμενο ότι η κάθε γενιά αγνοεί τους γονείς της, όταν την προειδοποιούν για τους κινδύνους των ψηλών τακουνιών. Αυτό όμως που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι τα παπούτσια έχουν γίνει αναλώσιμο είδος. Πριν μερικά χρόνια, οι γυναίκες μπορούσαν να αγοράσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό παπουτσιών και έτσι σιγουρεύονταν ότι αυτά θα τους ήταν άνετα, λειτουργικά και επισκευάσιμα. Τώρα, τα παπούτσια κοστίζουν ελάχιστα και ο καθένας μπορεί να πάρει ένα ζευγάρι με εικοσι ευρώ και να το πετάξει σε τρεις μήνες», συμπληρώνει.

Είναι γεγονός πάντως, ότι ουδέποτε δίναμε ιδιαίτερη σημασία στα πόδια μας, όπως παραδείγματος χάρη θα πράτταμε για τα δόντια ή τα μάτια μας και παρά τις σημαντικές τους λειτουργίες, τα αγνοούμε επιδεικτικά. «Όλοι θα έπρεπε να τα εξετάζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά κανείς δεν το κάνει γιατί δεν το θεωρεί σημαντικό» διαπιστώνει ο Kaser Nazir, χειρούργος. Η Lorraine Jones συμφωνεί: «Αν δεν προσέχεις τα δόντια σου, οι φίλοι σου θα σου πουν ότι μυρίζει η αναπνοή σου, για τα πόδια όμως κρινόμαστε από την εξωτερική τους εμφάνιση. Δεν είναι «σέξι» να ασχολείσαι με αυτά κάθε αυτά και επομένως κρίνεσαι από τα παπούτσια που φοράς».

Πηγή: Times
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v