Καφές: Κούπα ελπίδας για τους διαβητικούς

Καφές, τσάι ή decaf ρόφημα; Ό,τι κι αν προτιμάτε από τα τρία, πίνοντάς το μειώνετε τον κίνδυνο του διαβήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη πάνω σε δεκαοχτώ έρευνες που συμπεριλαμβάνουν χιλιάδες ανθρώπους, από το Πανεπιστήμιο του Σύδνευ.
Καφές: Κούπα ελπίδας για τους διαβητικούς
Μία έρευνα του 2005 είχε καταλήξει στο ότι οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερο καφέ έχουν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, από αυτούς που δεν πίνουν σχεδόν καθόλου, σύμφωνα με την Dr. Rachel Huxley του University of Sydney στην Αυστραλία. Από τότε, προσθέτει η Dr. Huxley, οι έρευνες για την σχέση του καφέ και του διαβήτη έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και το τσάι η ο καφές χωρίς καφεΐνη μπορούν να είναι εξίσου αποτρεπτικά.

Προκειμένου, λοιπόν, να συγκεντρώσουν και να ενημερώσουν τα στοιχεία αυτά, η Dr. Huxley και η ομάδα της, ανέλυσαν 18 μελέτες πάνω στον καφέ, τον ντεκαφεϊνέ και το τσάι αλλά και πάνω στον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2. Οι μελέτες αυτές έχουν δημοσιευτεί μεταξύ 1966 και 2009 και για τους ελέγχους τους έχουν συμπεριλάβει περί του 458.000 ανθρώπους.

Ο διαβήτης τύπου 2, ο οποίος συνδέεται συχνά με την παχυσαρκία, επηρεάζει περί το 8% του αμερικανικού πληθυσμού, στην Ευρώπη πάσχουν από αυτόν περί τα 53 εκατομμύρια άτομα, ενώ στην Ελλάδα έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 περί τα 1.000 άτομα, ενώ άλλα τόσα υπολογίζονται να παραμένουν αδιάγνωστα.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της ανάλυσης, λοιπόν, για κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ που πίνουμε καθημερινά, ο κίνδυνος του διαβήτη μειώνεται για εμάς κατά 7%. Στις έξι μελέτες που ασχολήθηκαν με τον ντεκαφεϊνέ, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερες από τρεις ή τέσσερις κούπες ανά ημέρα έχουν 36% μικρότερο ρίσκο να εμφανίσουν διαβήτη. Και οι επτά μελέτες που ασχολήθηκαν με το τσάι έδειξαν ότι τα άτομα που πίνουν περισσότερες από τρεις ή τέσσερις κούπες καθημερινά, έχουν 18% μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη.

Η Huxley με τους συνεργάτες της, βέβαια, ξεκαθαρίζουν ότι η τρέχουσα ανάλυση μπορεί να έχει υπερεκτιμήσει τα οφέλη αυτών των αφεψημάτων στον κίνδυνο του διαβήτη λόγω στατιστικών ζητημάτων σχετικά με τις μικρότερες έρευνες. Είναι, επίσης, αδύνατο να πει κανείς από τα παρόντα στοιχεία ότι τα άτομα που πίνουν μεγάλες ποσότητες καφέ -ή τσαγιού ή ντεκαφεϊνέ- δεν έχουν άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία μπορεί να τους προστατεύουν ενάντια στην εμφάνιση διαβήτη, όπως η πιο υγιεινή διατροφή.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα όλων των ερευνών ήταν κοινά τόσο για τον καφέ, όσο και για το τσάι και τον ντεκαφεϊνέ, συνιστούν ότι αν οι επιπτώσεις τους στον διαβήτη είναι αληθινές, αυτό δεν πρέπει να οφείλεται μόνο στην καφεΐνη αλλά και σε άλλες ουσίες που υπάρχουν στα παραπάνω αφεψήματα, λένε οι ερευνητές, όπως το μαγνήσιο, λιγνάνες (χημικά όμοια με οιστρογόνα που υπάρχουν στα φυτά), ή χλωρογενικά οξέα, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά που επιβραδύνουν την απελευθέρωση σακχάρου στο αίμα μετά από κάθε γεύμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, απαιτούνται πλέον κλινικές δοκιμές που θα ανακαλύψουν κατά πόσο τα αφεψήματα αυτά πραγματικά βοηθούν στην αποφυγή του διαβήτη. Αν τα οφέλη τους αποδειχτούν αληθινά, προσθέτουν, τότε ενδέχεται γιατροί και νοσηλευτές να αρχίσουν να συμβουλεύουν τους ασθενείς με κίνδυνο για διαβήτη όχι μόνο να ασκούνται και να χάσουν βάρος, αλλά και να πίνουν περισσότερο τσάι και καφέ.

Ε.Μ.
Πηγή: Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v