2 σε 1: Φάρμακα για οστεοπόρωση και καρκίνο μαστού

Γυναίκες σε στάδιο μετά την εμμηνόπαυση που λαμβάνουν διφωσφονικά φάρμακα για την οστεοπόρωση, μειώνουν με αυτά ταυτόχρονα και τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες στις ΗΠΑ.
2 σε 1: Φάρμακα για οστεοπόρωση και καρκίνο μαστού
Σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού Women's Health Initiative που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στη Ν. Υόρκη, γυναίκες που λαμβάνουν μία συγκεκριμένη και συνηθισμένη κατηγορία φαρμάκων για την οστεοπόρωση, με το όνομα διφωσφονικά, εμφάνισαν σημαντικά μειωμένους επιθετικούς καρκίνους του μαστού, συγκριτικά με γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα οστεο-δυναμωτικά χάπια.

Η ανάλυση τμήματος από τις περισσότερες από 150.000 υγιείς -σε γενικές γραμμές- γυναίκες, των οποίων η εμμηνόπαυση έχει ολοκληρωθεί, στην έρευνα του οργανισμού WHI έδειξε ότι όσες από αυτές χρησιμοποιούν το Fosamax της εταιρίας Merck & Co, ή άλλα φάρμακα με κύριο συστατικό τις διφωσφονικές, εμφάνισαν 32% λιγότερα περιστατικά επιθετικού καρκίνου του μαστού, σε αντίθεση με γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν τέτοια φάρμακα για την οστεοπόρωση.

Το Fosamax είναι τώρα διαθέσιμο στην γενική του μορφή ως alendronate. Άλλα κοινώς διαδεδομένα φάρμακα της τάξης αυτής περιλαμβάνουν το Acotnel της Roche Boniva, το οποίο πωλείται από την Procter & Gamble Co.

«Η ιδέα ότι τα διφωσφονικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν τα περιστατικά καρκίνου του μαστού είναι πολύ ενθαρρυντική καθώς, στις ΗΠΑ μόνο, δίνονται τουλάχιστον τριάντα εκατομμύρια τέτοιες συνταγές ετησίως, οι οποίες σκοπό έχουν να βελτιώσουν την υγεία των οστών. Τώρα ελπίζουμε ότι η ευρύτερη χρήση των φαρμάκων αυτών θα έχουν διπλό αποτέλεσμα», είπε σε δήλωσή του ο Δρ. Rowan Chlebowski, επικεφαλής της έρευνας και διευθυντής του ογκολογικού τμήματος του Los Angeles Biomedical Research Institute.

Το ερευνητικό πρόγραμμα του WHI αποτέλεσε, άλλωστε, ορόσημο και το 2002 με έρευνα που βρήκε σχέση ανάμεσα στην μακροχρόνια χρήση υποκατάστατων φαρμάκων για ορμονική θεραπεία από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού και καρδιακών νοσημάτων –τα ευρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για χιλιάδες μηνύσεις εναντίον των δημιουργών αυτών των φαρμάκων.

Η ώθηση να μελετηθεί η σχέση ανάμεσα στα διφωσφονικά φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού δόθηκε από στοιχεία κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τα οποία ασθενείς με καρκίνο του μαστού, στις οποίες χορηγούνταν το διφωσφονικό Zometa της Novartis ενδοφλέβια κάθε έξι μήνες, εμφάνισαν λιγότερους αμφοτερόπλευρους καρκίνους του μαστού, εξήγησε ο Chlebowski, και πρόσθεσε ότι «Το κόκαλα αυτών των γυναικών έδειξαν αν είναι λιγότερο ‘φιλόξενα’ προς τον καρκίνο του μαστού».

Ο αμφοτερόπλευρος καρκίνος του μαστού είναι συνήθως μία δεύτερη, νέα περίπτωση καρκίνου στον άλλον μαστό, και όχι μετάσταση του αρχικού καρκίνου.

Μελετώντας 2.816 ασθενείς, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν διφωσφονικά φάρμακα όταν έλαβαν συμμετοχή στο πρόγραμμα WHI, οι ερευνητές βρήκαν ότι μόνο 64 από αυτές εμφάνισαν καρκίνο του μαστού. Αυτό μεταφράζεται σε 32% λιγότερα περιστατικά καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που λαμβάνουν διφωσφονικά συγκριτικά με αυτές που δεν λαμβάνουν, είπαν έπειτα οι ερευνητές.

«Τα διφωσφονικά μειώνουν την αγγειογένεση (την ροή, δηλαδή, του αίματος και των θρεπτικών συστατικών του στον όγκο), ενώ παράλληλα διεγείρουν τα ανοσοποιητικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την επιτήρηση των καρκινικών κυττάρων, ως πιθανοί μεσολαβητές», είπε ο Chlebowski και πρόσθεσε πως αυτή η σχέση πρέπει να μελετηθεί εκτενέστερα.

Οι ερευνητές, βέβαια, προειδοποίησαν ότι προς το παρόν πρόκειται για μία έρευνα παρατήρησης, η οποία δεν φέρει το ίδιο επιστημονικό βάρος με μία καθαρά κλινική δοκιμή. Ωστόσο, λένε, διάφορες κατά καιρούς κλινικές δοκιμές στον καρκίνο του μαστού, οι οποίες μελετούν την στοματική και ενδοφλέβια πρόσληψη διφωσφονικών, θα είναι διαθέσιμες στο άμεσο μέλλον προκειμένου να παρέχουν πιο συστηματικά αποτελέσματα σχετικά με την επιρροή τους σε νέους, αμφοτερόπλευρους καρκίνους του μαστού.

«Αυτό δεν είναι ένα οριστικό αποτέλεσμα της έρευνας», είπε ο Chlebowski σε συνέντευξη. «Αλλά νομίζω πως μπορεί να επηρεάσει την απόφαση των γυναικών για το κατά πόσο θα αρχίσουν να λαμβάνουν διφωσφονικά ή όχι».

Ε.Μ.
Πηγή: Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v