Νόμπελ Ιατρικής για το... ένζυμο της μακροζωίας

Τρεις ερευνητές με βάση την Αμερική, κέρδισαν το  Νόμπελ Ιατρικής για το 2009, ανακαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο τα χρωμοσώματα "αντιγράφονται" και προστατεύονται. Η έρευνές τους ίσως αποτελέσουν κλειδί για την αιώνια νεότητα, αλλά και την μάχη κατά του καρκίνου.
Νόμπελ Ιατρικής για το... ένζυμο της μακροζωίας
Με την ανακάλυψη της τελομεράσης, γνωστής και ως "ένζυμο της αθανασίας", η γεννημένη στην Αυστραλία Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν, ο γεννημένος στη Βρετανία Τζακ Σζόστακ και η Κάρολ Γκρέιντερ, έχουν πλέον το Νόμπελ στο... τσεπάκι τους (μαζί με περίπου 1.5 εκατομμύρια δολλάρια). Οι έρευνές τους που ξεκίνησαν την δεκαετία του 80, αποκάλυψαν πως τα χρωμοσώματα, τα "οχήματα" δηλαδή που περιέχουν το DNA μας, προστατεύονται από τον εκφυλισμό όταν διαιρούνται τα κύτταρα. Τα τελομερή (ένζυμο των οποίων είναι η τελομεράση), είναι δομές που βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων και συχνά συγκρίνονται με το πλαστικό μέρος από τα κορδόνια των παπουτσιών, που ουσιαστικά τα αποτρέπουν από το να ξεφτίσουν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος της Επιτροπής Ρούν Τόφτγκαρντ, η λειτουργία των τελομερών είναι άκρως σημαντική στο να κατανοήσουμε πως αντιγράφεται και διατηρείται το γενετικό μας υλικό. "Όλα τα γονίδια κωδικοποιούνται από το DNA και το DNA βρίσκεται στα χρωμοσώματα, στους πυρήνες του κυττάρου και στα τελομερή. Τα τελευταία είναι τα άκρα των χρωμοσωμάτων και έχουν "αναλάβει" την προστασία τους, καθώς και να τα διατηρούν ακέραια", λέει το Τόφτγκαρντ.



Η έρευνα των τριών επιστημόνων, έριξε άπλετο φως στους μηχανισμούς των ασθενειών και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη καινούργιων θεραπειών. Για παράδειγμα, κάποιες έρευνες δείχνουν πως τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν το ένζυμο τελομεράση για να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη ανάπτυξή τους, ενώ μέλη της επιστημονικής κοινότητας μελετούν το κατά πόσο τα φάρμακα που "μπλοκάρουν" το ένζυμο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και την ασθένεια. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι τρεις επιστήμονες από την Αμερική «επέλυσαν το μείζον πρόβλημα στη βιολογία».

Όπως είπε στους δημοσιογράφους η Elizabeth Backburn, ξύπνησε στις 2 το πρωί με την είδηση της απονομής. Τα βραβεία είναι πάντα ένα ωραίο πράγμα για εκείνη και ήταν υπέροχο που μοιράστηκε το Νόμπελ μαζί με τους δύο συναδέλφους της.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις της:


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v