«Περιττές» θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού (;)

Ακίνδυνη αποδεικνύεται, σύμφωνα με νέα έρευνα, η μία στις τρεις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, κι όμως τίθεται αναγκαστικά στην επίπονη διαδικασία της θεραπείας, γιατί είναι αδύνατο να προβλεφθεί αν ο καρκίνος αυτός θα είναι επιθετικός ή μη.
«Περιττές» θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού (;)
Όσο οξύμωρο και να ακούγεται, έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα το πρωί λέει ότι πολλές γυναίκες μπορεί να υποβάλλονται άσκοπα σε εξουθενωτικές θεραπείες κατά του καρκίνου του μαστού, καθώς μία στις τρεις περιπτώσεις που ανιχνεύονται στις μαστογραφίες αποδεικνύεται ακίνδυνη.

Στοιχεία από την Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Σουηδία και τη Νορβηγία δείχνουν ότι ένα ποσοστό γυναικών «υπερδιαγνώσκονται» με καρκίνο του μαστού, ενώ η ασθένειά τους είναι απίθανο να τις σκοτώσει ή να κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος.

Η έρευνα, όπως δημοσιεύεται σήμερα στην British Medical Journal, προέρχεται από 23 κορυφαίους ειδικούς σε θέματα υγείας, οι οποίοι κατέκριναν την «ανήθικη» αποτυχία της Κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας να παρέχει στις γυναίκες σαφή πληροφόρηση για το πρόγραμμα μαστογραφίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) που απευθύνεται σε γυναίκες από 50 έως 70 ετών.

Σε γράμμα τους στους The Times τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ειδικοί τόνισαν ότι πολλές γυναίκες διαγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, ακόμα κι αν έχουν μόνο καλοήθεις όγκους και μπορεί να υποβάλλονται σε άσκοπα χειρουργεία, μαστεκτομές, ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες. Η τελευταία αυτή έρευνα, μίας ομάδας από το Nordic Cochrane Centre στη Δανία, λέει ότι η ακτινογραφία για καρκίνο μπορεί μεν να οδηγήσει σε έγκαιρο εντοπισμό ενός πιθανώς θανατηφόρου καρκίνου αλλά και σε λιγότερο επικίνδυνες μορφές του που δεν πρόκειται να σκοτώσουν τον ασθενή.

«Η διάγνωση τέτοιων [ακίνδυνων] καρκίνων, η οποία δεν θα μπορούσε να έχει παρατηρηθεί κλινικά στην πορεία της ζωής κάποιου, ονομάζεται υπερδιάγνωση και μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει σε όσους την βιώνουν», προσθέτουν οι ερευνητές. «Καθώς, όμως, δεν είναι δυνατό να διακρίνουμε τους θανατηφόρους από τους ακίνδυνους καρκίνους, όλοι οι καρκίνοι πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία. Έτσι, η υπερδιάγνωση και η υπερθεραπεία είναι αναπόφευκτες.»

Οι συγγραφείς της έρευνας, μάλιστα, έδωσαν ως παράδειγμα μεταθανάτια στοιχεία, τα οποία δείχνουν πως περίπου το 37% γυναικών από 40 έως 54 ετών, «οι οποίες πέθαναν από αιτίες άλλες και όχι καρκίνου του μαστού, εμφάνισαν στην αυτοψία κακώσεις καρκίνου». Περίπου οι μισές από αυτές τις κακώσεις θα είχαν βρεθεί μέσω μιας μαστογραφίες και κάποιες θα είχαν τεθεί σε επίπονες θεραπείες, πρόσθεσαν.

Η Julietta Patnick, πρόεδρος του NHS Cancer Screening Programmes, είπε ότι μία στις οχτώ γυναίκες, οι οποίες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού από το NHS Breast Screening Programme δεν θα ανακάλυπτε την ασθένεια αν δεν είχε τεθεί σε μαστογραφία. «Η μαστογραφία μειώνει το θνησιμότητα από καρκίνο μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης, κάνοντας έτσι την διαδικασία της θεραπείας πολύ πιο αποτελεσματική. Έχει υπολογιστεί ότι έτσι σώζονται 1.400 ζωές κάθε χρόνο στην Αγγλία.»

Και τελειώνει λέγοντας ότι δυστυχώς δεν είναι ακόμα εφικτό να προβλεφθούν οι επιθετικοί ή μη επιθετικοί καρκίνοι στην μαστογραφία. «Οπότε αρκούμαστε προς το παρόν στα πλεονεκτήματα της έγκαιρης ανίχνευσης, που οπωσδήποτε ξεπερνούν το οποιοδήποτε ρίσκο».

Ε.Μ.
Πηγή:
Timesonline.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v