Ραπαμυσίνη: Το πρώτο πολλά υποσχόμενο αντιγηραντικό

Ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο ερευνάται τις τελευταίες μέρες για τις δυνατότητές του να επεκτείνει το προσδόκιμο της ανθρώπινης ζωής. Το πέτυχε ήδη στα ποντίκια και οι ελπίδες να προλάβει και εμάς είναι αρκετές.
Ραπαμυσίνη: Το πρώτο πολλά υποσχόμενο αντιγηραντικό
Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται από ασθενείς που υπόκεινται σε μεταμοσχεύσεις μπορεί τώρα να επιμηκύνει την ζωή των ποντικιών έως και ένα τρίτο, σύμφωνα με έρευνα που ενισχύει τις προσδοκίες για ένα χάπι που θα μπορεί να παρατείνει και την ανθρώπινη ζωή.

Τα αρσενικά ποντίκια στα οποία δόθηκε η ραπαμυσίνη έζησαν κατά μέσο όρο 28% περισσότερο από άλλα πειραματόζωα, ενώ η επίδραση σε θηλυκά ποντίκια ήταν ακόμα μεγαλύτερη, με ποσοστό επέκτασης στο προσδόκιμο ζωής περίπου 38%. Η ηλικία των ποντικιών στα οποία χορηγήθηκε η ραπαμυσίνη ήταν 20 μηνών, που αντιστοιχεί σε 60 ανθρώπινα χρόνια.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από τον David Harrison, του Jackson Laboratory in Maine, είναι ο πρώτος που αναγνώρισε ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να επεκτείνει την ζωή θηλαστικών, και συστήνει ότι παρόμοιες φαρμακευτικές τεχνικές μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και σε ανθρώπους. Οι επιστήμονες προειδοποιούν, ωστόσο, ότι κανείς δεν θα πρέπει να πάρει ραπαμυσίνη ελπίζοντας να ζήσει περισσότερο. Το φάρμακο, το οποίο αρχικά βρέθηκε σε δείγματα εδάφους του Νησιού του Πάσχα, είναι ένας ισχυρότατος καταστολέας του ανοσοποιητικού συστήματος, που συχνά χορηγείται σε ασθενείς προκειμένου να τους βοηθήσει να αποφύγουν την απόρριψη οργάνων που τους έχουν μεταμοσχευτεί, και οι κίνδυνοι τους οποίους μπορεί η ραπαμυσίνη να επιφέρει σε υγιείς ανθρώπους ξεπερνούν κατά πολύ τα όποια πλεονεκτήματα.

Η ελπίδα είναι ότι οι επιπτώσεις της ραπαμυσίνης θα τονίσουν τους βιολογικούς τρόπους που σχετίζονται με την διαδικασία γήρανσης, οι οποίοι θα μπορούν έπειτα να στοχευτούν με ένα ασφαλέστερο φάρμακο. Λεπτομέρειες τις έρευνας αυτής δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature.

O Randy Strong, του Πανεπιστημίου του Τέξας και μέλος της ερευνητικής ομάδας, είπε: «Πιστεύουμε πως αυτό είναι το μόνο πειστικό στοιχείο ότι η διαδικασία γήρανσης μπορεί να καθυστερηθεί και το προσδόκιμο ζωής να επεκταθεί με μία φαρμακευτική θεραπεία που θα ξεκινήσει σε κάποια προχωρημένη ηλικία.» Ενώ οι Matt Kaeberlein και Brian Kennedy, του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, γράφουν σχολιάζοντας την έρευνα: «Οπωσδήποτε, τα υγιή άτομα δεν θα πρέπει να σκεφτούν καν να πάρουν ραπαμυσίνη για να επιβραδύνουν την γήρανση. Οι πιθανές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία τους. Γι’αυτό θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την δημιουργία ενός ασφαλούς φαρμάκου για την μακροζωία, χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες.»

Παλαιότερες μελέτες στην διαδικασία γήρανσης είχαν ξεχωρίσει δύο μηχανισμούς που μπορούν να επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής σε θηλαστικά, αλλά κανένας από τους δύο δε μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί σε ανθρώπους. Τα ποντίκια μπορούν να ζήσουν περισσότερο αν ταΐζονται με μία περιορισμένων θερμίδων διατροφή, η οποία φτάνει τα όρια της λιμοκτονίας, κάτι που είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο. Ο άλλος μηχανισμός αφορά γενετική τροποποίηση.

Η ομάδα του Dr. Harrison ξεκίνησε να μελετά την ραπαμυσίνη, επειδή δείχνει να επηρεάζει με τον ίδιο βιολογικό τρόπο τον περιορισμό των θερμίδων, και έτσι γίνεται υποψήφια ως συστατικό της θεραπείας κατά της γήρανσης. Το φάρμακο, που πήρε το όνομά του από το πολυνησιακό όνομα του Νησιού του Πάσχα, Rapa Nui, έχει πλέον ξεκινήσει να δοκιμάζεται και ως θεραπεία κατά του καρκίνου.

Ο Arlan Richardson, διευθυντής του Barshop Institute στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, πάντως ακούγεται πολύ αισιόδοξος όταν λέει πως «Ποτέ δεν πίστευα ότι όσο ζω θα βρίσκαμε κάποιο αντιγηραντικό χάπι για τους ανθρώπους. Η ραπαμυσίνη, όμως, φαίνεται μία πολλά υποσχόμενη μέθοδος για να πραγματοποιηθεί αυτό.» Και εμείς δε μπορούμε παρά να αισιοδοξούμε μαζί του.

Ε.Μ.
Πηγή:
Timesonline.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v