Τα μυστικά της μακροζωίας: Ο Μαθουσάλας (πρέπει να) χόρευε με φίλους

Σωστή διατροφή, άσκηση, αποχή από το κάπνισμα. Αυτά τα ξέρετε. Υπάρχουν όμως κι άλλα, που σχετίζονται κυρίως με παράγοντες συμπεριφοράς και ψυχολογίας. Μάθετε όλα τα μυστικά της μακροζωίας και εφαρμόστε τα, όσο νωρίς κι αν σας φαίνεται πως είναι.
Τα μυστικά της μακροζωίας: Ο Μαθουσάλας (πρέπει να) χόρευε με φίλους
Πηγή: Iatronet.gr

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης ηλικίας, της 1ης Οκτωβρίου, ορισμένοι από τους μακροβιότερους ανθρώπους στη γη μοιράστηκαν τα μυστικά μακροζωίας τους. Ποια είναι αυτά και πώς καταφέρνουν να κρατήσουν μακριά τους τις αρρώστιες;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το ένα τρίτο περίπου της μακροβιότητας οφείλεται στα γονίδια, ενώ, σύμφωνα με τον ειδικό Carl Eisforder, οι πιο σημαντικοί παράγοντες που σχετίζονται με το προσδόκιμο επιβίωσης είναι παράγοντες συμπεριφοράς, όπως η υπερφαγία, η ακατάλληλη διατροφή, το οινόπνευμα και τα φάρμακα, πώς αντιδρά κάποιος στο στρες και αν υπάρχουν στενοί δεσμοί με την οικογένεια.

Κληρονομικότητα
Τουλάχιστον το 50% των ανθρώπων που φτάνουν τα εκατό χρόνια, έχουν αδέρφια, γονείς ή παππούδες που έφτασαν σε μεγάλη ηλικία. Σήμερα, οι επιστήμονες πλησιάζουν στην ανακάλυψη συγκεκριμένων γονιδίων που σχετίζονται με τη μακροβιότητα, δηλώνει ο Robert Butler, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Μακροβιότητας.

Σκοπός δεν είναι να παράγουμε, γενετικά, ανθρώπους που φτάνουν ή ξεπερνούν τα εκατό χρόνια, δηλώνει. Η έρευνα αφορά την καλύτερη κατανόηση της συμβολής της κληρονομικότητας στη μακροβιότητα έτσι ώστε να μπορέσουμε να μάθουμε πώς αυτό μεταφράζεται σε πιο υγιεινή συμπεριφορά, όπως το να επιλέξουμε υγιεινή διατροφή ή να πηγαίνουμε για κολονοσκόπηση όταν γνωρίζουμε ότι έχουμε τη γενετική προδιάθεση για καρκίνο του παχέως εντέρου.

Διατροφή
Λίγοι υπέργηροι άνθρωποι έχουν υπάρξει παχύσαρκοι. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Φαίνεται ότι μειώνει την οξείδωση των κυττάρων και αυξάνει την αντίσταση του κυττάρου στο στρες, προστατεύοντας ενδεχομένως από διάφορες ασθένειες, όπως καρδιακές νόσους και καρκίνο.

Παράλληλα, η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μάχη ενάντια στη βλάβη των κυττάρων. Για το λόγο αυτό, συνιστάται η διατροφή με αντιοξειδωτικές τροφές όπως δημητριακά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και καρύδια. Η μειωμένη κατανάλωση φαγητού συμβάλλει και στον έλεγχο του βάρους, γεγονός που μας προσθέτει χρόνια.

Όχι κάπνισμα
Λίγοι υπέργηροι υπήρξαν καπνιστές. Είναι γνωστό πως το κάπνισμα και η παχυσαρκία σχετίζονται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες και καρκίνο. Πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει ότι το κάπνισμα και η παχυσαρκία επιταχύνουν τη γήρανση, προκαλώντας βλάβη στα τελομερή των κυττάρων. Τα τελομερή κονταίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής-σαν φυσιολογικό κομμάτι της διαδικασίας γήρανσης- ενώ η διαδικασία επιταχύνεται λόγω του καπνίσματος και της παχυσαρκίας.

Ο ρόλος του στρες
Μείωση του στρες: οι υπέργηροι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα στη διαχείριση του στρες σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων σοβαρών ασθενειών. Η ύπαρξη υποστηρικτικού κοινωνικού περίγυρου μειώνει τον κίνδυνο, όπως και ο διαλογισμός και η προσευχή, η μουσική και το μασάζ.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η πίστη βοηθά στην ανακούφιση από το στρες-πίστη πως οι καταστάσεις θα βελτιωθούν και ότι θα έρθει βοήθεια όταν κάποιος τη χρειαστεί.

Αισιοδοξία
Οι άνθρωποι που ζουν πολλά χρόνια έχουν καλή αίσθηση του χιούμορ και μια ικανότητα να βλέπουν τις καταστάσεις από απόσταση. Επιπλέον, έχουν περισσότερους λόγους για να ζουν. Η ύπαρξη σκοπού αντικατοπτρίζει μια θετική και αισιόδοξη στάση, η οποία τους δίνει ώθηση στο να σηκωθούν το πρωί. Όσοι έχουν κάποιο σκοπό στη ζωή τους, ζουν περισσότερο.

Σύμφωνα με τον Eisforder, ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσει κάποιος ένα νέο σχέδιο, όπως να σπουδάσει, ακόμα και στα 80 του. Για παράδειγμα, ζωγραφική, ποίηση και άλλα χόμπι που ενδιαφέρουν ανθρώπους τρίτης ηλικίας προάγουν την σωματική και ψυχική υγεία.

Άσκηση

Η άσκηση συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του σώματος και του πνεύματος. Ωφελούνται οι μύες και τα οστά, οι σύνδεσμοι, η καρδιά και το σωματικό βάρος. Παράλληλα, η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση καθώς απελευθερώνονται ενδορφίνες.

Κληρονομικότητα, υγιεινή διατροφή, στήριξη από την οικογένεια, αισιοδοξία, χιούμορ και πίστη φαίνεται πως είναι τα βασικότερα συστατικά της μακροβιότητας.

Πηγή: Iatronet.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v