Κρυολόγημα: «Σπιτικές» μέθοδοι αντιμετώπισης

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα κρυολογήματα μας ταλαιπωρούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ποια είναι τα συμπτώματα ενός απλού κρυολογήματος και πότε να ανησυχήσουμε; Με ποιες φυσικές μεθόδους μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;
Κρυολόγημα: «Σπιτικές» μέθοδοι αντιμετώπισης
Το κρυολόγημα, από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο, μας ταλαιπωρεί κατά μέσο όρο 2 με 4 φορές το χρόνο. Τα παιδιά είναι ακόμα πιο επιρρεπείς υποψήφιοι, αφού στατιστικά πέφτουν «θύματα» των ιώσεων τουλάχιστον 6 με 10 φορές τον χρόνο. Το κρυολόγημα είναι, άλλωστε, ο λόγος που μας στέλνει στο ιατρείο τακτικότερα από κάθε άλλο πρόβλημα υγείας. Οφείλουμε, λοιπόν, να το αντιμετωπίσουμε με στρατηγική και αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικοί ιοί που μπορεί να ευθύνονται για ένα κρυολόγημα. Μπορεί να αρρωστήσουμε είτε εισπνέοντας ένα μικρόβιο ή «κολλώντας» το από τα χέρια μας και έπειτα πιάνοντας τα μάτια και το στόμα μας. Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν αρρωσταίνουμε από τις κλιματικές αλλαγές, ούτε από την κακή διατροφή ή από την άσκηση. Ωστόσο, είναι πιο επιρρεπείς όσοι πάσχουν από άσθμα ή από αλλεργίες, ενώ στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και το στρες αυξάνει τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε.

Όταν, λοιπόν, ένας ιός κρυολογήματος εισβάλλει στον οργανισμό μας, το σώμα μας του επιτίθεται. Κάποιες από τις εμφανείς παρενέργειες της αντίδρασης του ανοσοποιητικού μας συστήματος τότε είναι:

* «Μπουκωμένη» μύτη
* Βήχας
* Φτέρνισμα
* Πονόλαιμος
* Κόπωση
* Μειωμένη αίσθηση γεύσης και όσφρησης

Τα κοινά κρυολογήματα διαρκούν συνήθως μία εβδομάδα, αν και μπορεί να παραταθούν και στο διπλάσιο, ενώ φεύγουν χωρίς θεραπεία και χωρίς να αφήνουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα. Αν παρατηρήσετε πως το κρυολόγημά σας διαρκεί παραπάνω από δύο εβδομάδες, τότε πρόκειται για κάτι σοβαρότερο και θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οικογενειακό σας γιατρό.

Εφόσον, λοιπόν, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, η καλύτερα στρατηγική που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι η πρόληψη. Για να μειώσετε τις πιθανότητες να «την αρπάξετε»:

* Πλένετε τακτικά τα χέρια σας –και πάντα πριν το φαγητό ή πριν αγγίξετε τα μάτια και το στόμα σας.
* Απολυμαίνετε τις επιφάνειες που μπορεί να διατηρούν μικρόβια, όπως οι κουπαστές και τα πόμολα.
* Προσπαθήστε να αποφύγετε άτομα με ίωση.
* Αποφύγετε τους κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, τις περιόδους που οι ιώσεις είναι σε έξαρση.

Αν παρ’όλα αυτά δεν καταφέρετε να «την γλιτώσετε», μείνετε στο σπίτι και αντιμετωπίστε το κρυολόγημα με φυσικά μέσα, αποφεύγοντας τα πολλά φάρμακα, τα αντισταμινικά και τις παρακεταμόλες. Ποια είναι αυτά τα μέσα;

* Νερό, χυμοί και ροφήματα από βότανα: Δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να έχει αποδείξει πως συγκεκριμένοι χυμοί ή ροφήματα από βότανα μπορούν να μας βοηθήσουν με ένα κρυολόγημα. Αρκεί να καταναλώνουμε πολλά υγρά. Τα υγρά αποτρέπουν το «στέγνωμα» του λαιμού και της μύτης, βοηθούν τους βλεννογόνους αδένες να παραμένουν ανοιχτοί και έτσι είναι ευκολότερο να καθαρίσουν. Οι ειδικοί προτείνουν να πίνουμε περίπου 8 ποτήρια υγρών τη μέρα.

Επιπροσθέτως, ο ατμός από τα ζεστά ροφήματα -όπως το τσάι- βοηθούν τη συμφόρηση. Αποφύγετε όμως ποτέ που περιέχουν καφεΐνη και αλκοόλ, γιατί μπορεί να σας αφυδατώσουν και ακριβώς αυτό είναι που δεν θέλετε.

* Υδρατμοί και καυτά μπάνια: Οι υδρατμοί είναι το πιο κοινό σπιτικό γιατρικό στο κρυολόγημα. Κάποιο άνθρωποι στέκονται στο μπάνιο με τρεχούμενο καυτό νερό, άλλοι εισπνέουν τους ατμούς πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που βράζει. Θεωρείται ότι οι υδρατμοί μπορούν να διευκολύνουν τη συμφόρηση. Οι ιοί, άλλωστε, είναι ευπαθείς στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, άρα είναι πιθανό οι υδρατμοί να μπορούν να τους «σκοτώσουν» μέσω των ρινικών κοιλοτήτων.

* Κοτόσουπα: Πολλοί λαοί ετοιμάζουν μία ζεστή κοτόσουπα ως το ιδανικό τρόφιμο ενάντια στο κρυολόγημα. Τα πλεονεκτήματα αυτής της παραδοσιακής «θεραπείας» μπορεί απλά να προέρχονται από το ζωμό, που κρατά τον οργανισμό ενυδατωμένο και τον βοηθά με τους ατμούς του. Είναι λοιπόν πιθανό, κάθε είδος ζεστού ζωμού να επιφέρει τα ίδια οφέλη. Μία έρευνα, ωστόσο, έδειξε ότι τα συστατικά της κοτόσουπας μπορούν πράγματι να μειώσουν το οίδημα των ρινικών κοιλοτήτων και έτσι να βοηθήσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

* Ιονιστές: Οι συσκευές αυτές αποτελούν μία καλή μέθοδο για να κάνουν πιο υγρό τον αέρα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τις ρινικές κοιλότητες να διατηρηθούν υγρές και έτσι να αποφευχθεί το μπούκωμα. Ωστόσο, έχετε υπ’όψιν σας ότι οι ιονιστές που βράζουν νερό μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνοι για εγκαύματα, ιδίως αν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά. Πρέπει επίσης να φροντίζετε να τους καθαρίζετε τακτικά για να αποκλείσετε την πιθανότητα να μεταφέρουν μούχλα στον αέρα.

* Ξεκούραση: Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος είναι ο καλός ύπνος και γενικότερα η ξεκούραση.

* Γαργάρες με αλατόνερο: Μπορεί να ακούγεται σαν συμβουλή της γιαγιάς, στην πράξη όμως έχει αποδειχθεί πως καταπραΰνουν τον πονόλαιμο.

* Αποφύγετε το κάπνισμα: Το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, ενώ επιβαρυντικός μπορεί να αποδειχθεί και ο καπνός από τσιγάρα των γύρω σας.

Εναλλακτικά φάρμακα για το κρυολόγημα μπορεί να αποδειχθούν επίσης και τρόφιμα ή σκευάσματα που περιέχουν:

* Εχινάκια (αυτοφυές βότανο που χρησιμοποιείται στην ομοιοπαθητική)
* Ευκάλυπτο (σε ροφήματα)
* Σκόρδο
* Μέλι
* Μέντα
* Βιταμίνη C
* Τρόφιμα που περιέχουν ψευδάργυρο

Αν αναζητάτε ακόμα περισσότερες εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας για το κρυολόγημα, μιλήστε στον γιατρό σας. Θα έχει σίγουρα κάποια σκευάσματα να σας προτείνει.

Ε. Μ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v