Μαύρισμα χωρίς ήλιο; Ναι μεν, αλλά...

Παρά τις καθιερωμένες... ετήσιες προειδοποιήσεις των δερματολόγων σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η ηλιακή ακτινοβολία, για κάποιους το μαυρισμένο look στην παραλία παραμένει ευσεβής πόθος. Αν ανήκετε κι εσείς στη συγκεκριμένη κατηγορία, διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε σχετικά με τις δημοφιλέστερες μεθόδους μαυρίσματος πριν την έκθεσή σας στη φυσική ηλιακή ακτινοβολία, το solarium και τα προϊόντα self tan, και πράξτε αναλόγως.
Μαύρισμα χωρίς ήλιο; Ναι μεν, αλλά...

Είναι, πλέον, ευρέως γνωστό ότι ο ήλιος δεν είναι, πια, φίλος. Παρ’ όλο, όμως, το ”βομβαρδισμό” πληροφοριών από τα ΜΜΕ σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η ηλιακή ακτινοβολία, τις επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται, το μαυρισμένο look εξακολουθεί να αποτελεί ευσεβή πόθο για μεγάλες –ηλικιακά και γεωγραφικά– πληθυσμιακές ομάδες.

Γεγονός είναι ότι οι εκάστοτε ”μόδες” δεν ανατρέπονται ιδιαίτερα εύκολα και, σε κάθε περίπτωση, δε συμβαδίζουν με τις ιατρικές και επιστημονικές εξελίξεις. Όσο κι αν οι δερματολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την έκθεση στον ήλιο, το μαυρισμένο σώμα δεν παύει να θεωρείται υγιές και ελκυστικό. Έτσι, οι συμβουλές των ειδικών αγνοούνται επιδεικτικά, χάριν της επιδιωκόμενης εξωτερικής εμφάνισης.

Ιδιαίτερα οι πρώτες ημέρες των διακοπών αποτελούν τον εφιάλτη των απανταχού fashionistas που δεν έχουν καταφέρει να ξεκλέψουν τον απαιτούμενο χρόνο για τα πρώτα μπάνια εντός συνόρων πόλεως, με αποτέλεσμα να μη διαθέτουν και το ”απαραίτητο” χρώμα. Μια καλή λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελούν οι διάφορες μέθοδοι τεχνητού μαυρίσματος, όπως το solarium ή τα προϊόντα self tan.

Παρά τις κατηγορίες που έχουν συχνά απαγγελθεί σε βάρος του, το solarium φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο σε δημοτικότητα. Βασικό λόγο για το γεγονός αυτό αποτελεί η διαφήμισή του ως ασφαλές μέσου τεχνητού μαυρίσματος, που μάλιστα παρέχει, σε κάποιο βαθμό, προστασία έναντι στη φυσική ηλιακή ακτινοβολία.

Στην πραγματικότητα, η ”ασφάλεια” του solarium έγκειται στο γεγονός ότι η ακτινοβολία που εκπέμπει είναι UVA, η οποία είναι, όντως, λιγότερο επικίνδυνη σε ό,τι αφορά τα εγκαύματα από τη UVB –χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν ενδέχεται να προκαλέσει μελάνωμα, καρκίνο του δέρματος, πρόωρη γήρανση και βλάβες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όσον αφορά την, αρκετά διαδεδομένη, αντίληψη ότι έχοντας κάνει solarium πριν βγούμε στην παραλία είμαστε περισσότερο προστατευμένοι από τη φυσική ηλιακή ακτινοβολία, αυτή δεν είναι εντελώς λανθασμένη. Όμως, η φυσική ασπίδα που διαθέτει το δέρμα όταν έχει προηγουμένως εκτεθεί σε τεχνητή ακτινοβολία δεν είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα παρείχε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 2-3.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Δερματολογική Εταιρεία και ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος έχουν προτείνει την πλήρη απαγόρευση της χρήσης ακτινοβολίας UV για μη ιατρικούς σκοπούς, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εισηγηθεί την απαγόρευση της χρήσης του solarium σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Παρ’ όλα αυτά, το solarium παραμένει μία από τις δημοφιλέστερες μεθόδους μαυρίσματος πριν την έξοδο στην παραλία, κυρίως λόγω του άμεσου αποτελέσματος που παρέχει. Αν σκέφτεστε να το επιχειρήσετε, επιλέξτε προσεκτικά το κέντρο στο οποίο θα απευθυνθείτε, ελέγχοντας κυρίως την πιστοποίηση των μηχανημάτων, τα οποία θα πρέπει να είναι εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με προδιαγραφές CE, ISO ή TUV και την επιστημονική εξειδίκευση του προσωπικού.

Ο χρόνος παραμονής στο μηχάνημα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τα 10 λεπτά. Προσέξτε να μην ξεπερνάτε τις 10-15 συνεδρίες το χρόνο –ακόμη κι αν επιθυμείτε άμεσα αποτελέσματα, η συχνότητα των συνεδριών δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 3 την εβδομάδα. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι προστατεύετε επαρκώς τα μάτια σας, καθώς η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει μόνιμες οφθαλμικές βλάβες.

Το κόστος των συνεδριών κυμαίνεται από 6 έως 15 ευρώ, αναλόγως τη διάρκεια και το κέντρο στο οποίο θα απευθυνθείτε, ενώ συχνά διατίθενται και οικονομικά πακέτα για συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών.

Αποφύγετε το solarium αν:

* Είστε κάτω των 18 ετών

* Το δέρμα σας είναι πολύ ανοιχτόχρωμο, με φακίδες ή ελιές, και καίγεται ευκολότερα απ’ ότι μαυρίζει

* Έχετε ιστορικό καρκίνου του δέρματος στην οικογένειά σας

* Παίρνετε φάρμακα όπως αντιβιοτικά, αντιϊσταμινικά, αντισυλληπτικά και φάρμακα για το διαβήτη, το άσθμα και την επιληψία, που αυξάνουν την ευαισθησία στις ακτίνες UV

* Έχετε κάνει κάποια επέμβαση στο σώμα ή στο πρόσωπο, έως και 60 ημέρες πριν

* Έχετε ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων, κυρίως από την παιδική σας ηλικία

Τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά τα λεγόμενα προϊόντα self tan, τα οποία είναι σαφώς πιο ασφαλή, αν όχι εντελώς ακίνδυνα, και παρέχουν αποτελέσματα παρόμοια με αυτά του solarium. Διατίθενται σε μορφή κρέμας, που ενδείκνυται περισσότερο για τις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, τζελ ή σπρέι, που είναι καταλληλότερο για πιο σκούρες επιδερμίδες.

Η εφαρμογή τους είναι εξαιρετικά απλή και, σε σχέση με τα πρώτα προϊόντα που κυκλοφόρησαν πριν από μερικά χρόνια, ο χρόνος αναμονής μέχρι να στεγνώσουν έχει μειωθεί σημαντικά. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να απλώνετε τα προϊόντα αυτομαυρίσματος σε καθαρή, ενυδατωμένη επιδερμίδα, αποφεύγοντας τα σημεία που δε μαυρίζουν ιδιαίτερα σε κανονικές συνθήκες, όπως οι παλάμες, τα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα και ο λαιμός.

Στην αγορά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία προϊόντων self tan –με ενυδατικά συστατικά, δείκτη αντηλιακής προστασίας, κατάλληλα για πρόσωπο ή σώμα κλπ. Δύο από τις καλύτερες επιλογές είναι τα Moisturizing Self Tan Milk, Intense, της Lancaster και Autobronzant Effet Naturel, Les Solaires της Payot, τα οποία θα σας κοστίσουν 24 και 22 ευρώ αντίστοιχα.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v